Eb-készülődés 2019-ben

2020. január. 06., 15:11   |    

Eb-készülődés 2019-ben

2019-ben megnyitott a Puskás Aréna, a 2020-as Eb-t rendező 12 európai stadion egyike; Gera Zoltán lett a magyarországi nagykövet; a közönség kiválasztotta a hazánkat képviselő freestylereket, és az UEFA Budapestről indította el a torna jegyeinek értékesítését.

12 rendezőváros Európa minden szegletéből – csupán ez a tény, hogy a kontinens átszelve a legkülönbözőbb helyszíneken lépnek pályára a játékosok, különlegessé teszi a 2020-as Európa-bajnokságot. A torna hatvanadik évfordulóján Budapestre is elérkezik a futballfesztivál: négy mérkőzést rendeznek az új Puskás Arénában.

Az első lejátszott hivatalos mérkőzésen, a Magyarország-Uruguay (1–2) találkozón telt ház, csaknem 70 000 ember avatta fel az új nemzeti stadiont november 15-én. Ez volt egyben Gera Zoltán búcsúja is a közönségtől, aki néhány nap múlva már mint szövetségi edző meccselt, az U21-es válogatottat irányította Ausztria ellen (0–1). Az egykori válogatott kedvencnek ezen kívül is van szerepe az Eb-vel kapcsolatban: ő lett a torna budapesti rendezésének nagykövete.

Májusban az európai szövetség vezérkara érkezett fővárosunkba, egyrészt az UEFA-vezetők tanácskozása, másrészt a női BL-döntő kapcsán. Ez alkalomból Csányi Sándor az MLSZ elnöke Fürjes Balázs államtitkár társaságában fogadta Aleksander Ceferin UEFA-elnököt a Puskás Arénában. Ceferin fél évvel később, a nyitómérkőzésre is ellátogatott Budapestre és a már elkészült stadionba.

Csányi Sándor a Puskás Arénában találkozott Aleksander Ceferinnel

Csányi Sándor a Puskás Arénában találkozott Aleksander Ceferinnel

Az európai szövetség elnöke elégedettségét fejezte ki a stadion építése és a szombati női Bajnokok Ligája-döntő kapcsán.

Tovább

A kontinensdöntő jegyértékesítését is Budapestről indította el az UEFA küldöttsége, az akkor még épülő Puskás Arénában – egy évvel az Eb-rajt előtt, 2019. június 12-én.

A sajtótájékoztatónak meglepetésvendégei is voltak: először Gera Zoltán, majd Nuno Gomes, Luís Figo és Vladimír Smicer is megjelent a lelátón, és átadták a torna egy mérkőzéséra szóló ajándék belépőket az akcióról mit sem sejtő szurkolóknak – ők a Szurkolói Klub játékán nyerték a különleges stadionlátogatást.

A mérkőzések iránt óriási az érdeklődés, már a jegyértékesítés első hetében több mint 4,5 millió jegyigénylést adtak le a szurkolók az UEFA jegyértékesítő rendszerén keresztül. Az UEFA tájékoztatása szerint Magyarország is az élmezőnyben volt: a legtöbb igénylés hazánk mellett Angliából, Németországból, Oroszországból, Hollandiából és Dániából érkezett. A jegyigénylés ezen első szakasza július 12-én lezárult. Eddig 19,3 millió igénylést regisztráltak: ez majdnem a kétszerese az UEFA EURO 2016 ugyanezen jegyértékesítési szakaszában regisztráltnak. Az UEFA augusztusban pedig ki is sorsolta, kik azok, akik megvehetik az igényelt belépőket.

Azonban nem csak szurkolóként, de önkéntesként is „ki lehet jutni” az Európa-bajnokságra. Június 3-án Magyarországon is elindult a jelentkezés az Önkéntes Programba, amelynek nagykövete Lisztes Krisztián lett. A jelentkezés október közepén zárult le, jelenleg a kiválasztás és a sikerrel járt pályázók értesítés folyamata tart.

Az önkéntesek a legkülönbözőbb feladatok ellátásával segítik majd a torna lebonyolítását, a szervezési pozíciók mellett lesznek, akik például a játékosokat fogadják a reptéren vagy a dopping vizsgálatra kísérik őket. Önkéntesnek lenni remek lehetőség a tanulásra, kapcsolatok, s barátságok kialakítására.

Elindult az EURO 2020 Önkéntes Programja

Elindult az EURO 2020 Önkéntes Programja

Az UEFA EURO 2020 Önkéntes Programjának célja, hogy minőségi szolgáltatást nyújtson az UEFA EURO 2020 városaiban. Helyszínenként körülbelül ezer önkéntesre van szükség.

Tovább

Közben az UEFA leleplezte a 2020-as ünnepi torna kabaláját, és Skillzy, a freestyler fiú egy versenyt is hozott magával: a rendező országok freestylereit hívta ki a Your Move, azaz Te Jössz kampány keretében. A 12 ország legügyesebb labdazsonglőrei egy-egy videóban mutathatták meg tudásukat a nagyközönségnek, amelyekre aztán a szurkolók szavazhattak. Magyarországon Szász Kitti és Lipták Zoltán gyűjtötte a legtöbb voksot, így ők csatlakozhattak az Eb-freestyler csapatához. Ez azt jelenti, hogy fellépnek majd a saját városukban rendezett mérkőzéseken a stadionban, láthatók lesznek a Szurkolói Zónában és az Eb-trófea körútján is. Sőt, még az is lehet, hogy a római megnyitón, vagy a londoni döntőn is szerepet kapnak.

Szász Kitti és Lipták Zoltán az Eb freestyler-keretében

Szász Kitti és Lipták Zoltán az Eb freestyler-keretében

Kihirdették az UEFA EURO 2020 hivatalos freestyle-csapatát, miután a szurkolók a Your Move nevű versenyben mind a tizenkét rendező országban kiválasztották azt a két játékost, akik képviselhetik hazájukat.

Tovább

Az UEFA egy másik keretet is felállított, méghozzá legendás labdarúgókból, akik a torna nagykövetei lettek. Köztük vannak olyan Eb-sztárok mint Xavi Hernandez, Alessandro Del Piero, Luis Figo, vagy Thierry Henry. A teljes lista az euro2020.mlsz.hu oldalon érhető el.

Az Eb mérkőzéseit a csapatok az Uniforia nevet kapó Adidas labdával játsszák majd, amely az egész kontinenst összekötő egységességet és toleranciát, egymás elfogadását jelképezi.

Uniforia az Eb-hivatalos labdája

Uniforia az Eb-hivatalos labdája

A sokszínűség és az összefogásban rejlő erő ihlette az Adidas új labdáját, az Uniforiát, amellyel a 2020-as kontinenstorna mérkőzéseit játsszák majd Európa legjobb csapatai.

Tovább

A torna hivatalos dalát pedig a 23 éves holland sztár dj, Martin Garrix szerzi. Az Eb-dal mellett ő készíti el a bevonulózenét és a TV-közvetítésekben hallható dallamokat is. Garrix részt vesz a döntő sorsolásán is részt vett Bukarestben, november 30-án. Itt kiderült, hogy Németország mellett az Eb-címvédő portugál és a világbajnok francia válogatott került abba a csoportba, amelynek több mérkőzését is Budapesten játsszák – az utóbbi két csapatot szerepel majd a Puskás Arénában. A három budapesti csoportmérkőzés közül – kijutásunk esetén – kettő a magyar válogatott összecsapása lenne (a német-magyar találkozót Münchenben rendeznék).

EURO2020: Portugália és Franciaország is játszik Budapesten

EURO2020: Portugália és Franciaország is játszik Budapesten

Az UEFA szombat délután a jövő évi Európa-bajnokság egyik helyszínén, Bukarestben készítette el az EURO2020 csoportbeosztását, így kialakult a torna - egyelőre nem végleges - programja is. Amennyiben a magyar válogatott sikeresen zárja pótselejtezőit, a német, a francia és a portugál válogatottal kerül egy csoportba, utóbbi kettővel a Puskás Arénában játszik.

Tovább

Mivel Magyarország a selejtezőből nem jutott tovább az Európa-bajnokságra, a Nemzetek Ligája rájátszásából lesz esélye kvalifikálni. A november 22-i sorsoláson eldőlt, hogy a magyar válogatott Bulgáriában kezd, és ha nyer, a Puskás Arénában harcolhatja ki az Eb-részvételt az izlandi vagy a román együttes ellen. A rájátszás mérkőzéseit március 26-31. között rendezik. A jövő nyári torna 24 helyéből már csak 4 kiadó.


Címkék:

A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS