UEFA: A pirotechnika nem lehet biztonságos a stadionokban

2019. január. 28., 09:15   |

UEFA: A pirotechnika nem lehet biztonságos a stadionokban

Az UEFA Telkiben tartott kétnapos pirotechnikai mesterkurzust a témában érintett hazai szakemberek számára, annak érdekében, hogy a hazai labdarúgás szereplői csökkenteni tudják a stadionokban előforduló pirotechnika-használat kockázatait.

Az UEFA évek óta együttműködik nemzeti tagszövetségeivel annak érdekében, hogy helyi szinten találjon megoldást a pirotechnikai eszközök labdarúgó-mérkőzéseken történő használatának problémájára. Az európai szövetség jelentős energiát fektet abba, hogy több évtizedes tapasztalatát, tudását átadva biztonságosabbá tegye a futballmérkőzések látogatását tagországaiban. Az UEFA pénteken és szombaton az MLSZ-szel együttműködve Telkiben tartott mesterkurzust a témában, amelyre a Magyar Labdarúgó Szövetség az érintettek teljes körét meghívta: a klubok, a rendőrség, a mentők, a tűzoltóság, a biztonsági cégek, az ügyészség, a bíróság, a fegyelmi bizottság tagjai valamint a szurkolók képviselői is részt vettek a szemináriumon.

A mesterkurzust Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: a kétnapos rendezvény jó alkalom arra, hogy a pirotechnika-használat minden oldalát megvizsgálva a résztvevők közösen gondolkozzanak a probléma megoldásán, és egységes álláspontot dolgozzanak ki arról, hogyan érdemes közelíteni a témához. Hozzátette: ahogy Európa más részein, úgy Magyarországon is törvények, szabályzatok rendelkeznek a pirotechnika-használatról, ezek összehangolása kiemelten fontos feladat.

A konferencia vendége volt Michael van Praag, a holland szövetség elnöke, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja és a Biztonsági Bizottság elnöke is, aki hangsúlyozta: az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy mennyire veszélyes és milyen áldozatokkal járhat a pirotechnika használata a stadionokban.

– Sajnos folyamatosan növekszik a pirotechnika-használattal kapcsolatos balesetek száma, az áldozatok egyre súlyosabb, sokak életre szóló sérüléseket szereznek, és már halálos áldozatok is előfordultak a futballstadionokban. Sok szövetség és klub nem fogja fel, hogy ha valami történik a stadionjukban, ők tartoznak felelősséggel a játékosokért, a szurkolókért és a meccseken közreműködőkért. A mérkőzések szervezői akár bíróság előtt vagy börtönben is végezhetik, ha súlyos incidens esetén bebizonyosodik, hogy nem gondoskodtak megfelelően a stadion biztonságról. A saját tapasztalataink egyértelműen azt mutatják, hogy a pirotechnika biztonságos használata lehetetlen a stadionokban – fogalmazott Michael van Praag.

A konferencián részt vett az UEFA részéről Marc Timmer és David Bohannan, utóbbi az európai futball stadionbiztonsági szakértőjeként az unió mellett az európai tanács munkáját is segíti a pirotechnikával kapcsolatos kérdésekben.

Az UEFA tapasztalt szakértői prezentációit felhasználva vetette fel a pirotechnika használatával kapcsolatos problémákat, és videófelvételekkel dokumentált példák szemléletes bemutatásán keresztül nyomatékosította fő üzenetét: a pirotechnikai eszközöket nem lehet biztonságosan üzemeltetni a stadionokban. Felhívták a figyelmet, hogy a stadionokban használt pirotechnikai eszközök mind robbanószernek számítanak, melyek helytelen kezelése vagy meghibásodása ugyanolyan súlyos következményekkel járhat, mint a robbanószerek használata.

Az európai szövetség szakemberei a mesterkurzuson bemutatták a különféle pirotechnikai eszközök sajátosságait, valamint esettanulmányok bemutatásával látták el gyakorlati tanácsokkal a résztvevőket arra az esetre, ha ilyen eszközök kerülnek a játéktérre vagy annak közelébe. A szemináriumon szó esett stratégiai kérdésekről is, a szabályozási keretekről, megelőzési lehetőségekről, valamint a szurkolókkal való folyamatos kapcsolattartás fontosságáról is.

Az elmúlt években Magyarországon is bőven volt példa pirotechnika-használattal kapcsolatos balesetre: előfordult, hogy gyermek szerzett maradandó sérülést a lelátón, szurkolók molinói és zászlói kaptak lángra, tereptárgyak és technikai eszközök gyulladtak be a stadionban. A kurzus végén a résztvevők egyetértettek abban, hogy a stadionok biztonsága, a pirotechnika-használat kockázatainak csökkentése érdekében a szurkolók, a klubok és a szövetség konstruktív párbeszédére van szükség.

Végső búcsút vettek Müller Sándortól