Szakmai napot tartott a női szakág, bemutatkozott az új szakágvezető

2023. február. 01., 21:23   |    

Szakmai napot tartott a női szakág, bemutatkozott az új szakágvezető

Több mint hetven résztvevővel rendezett Telkiben szakmai napot az MLSZ női szakága. Megnyitóként Dr. Barczi Róbert sportigazgató köszöntötte a női akadémiák, a Kiemelt Képzési Központok, valamint a Simple Női Liga csapatainak képviselőit, majd bemutatta az új szakágvezetőt, Dénes Dorkát. Barczi Róbert és Dénes Dorka együtt mondott köszönetet az elődnek, Kiss Lászlónak, aki a váltástól függetlenül marad a női labdarúgás kötelékében – a jövőben az UEFA-MLSZ leány U14-es fejlesztési programot és a Disney-programot felügyeli majd.

Az MLSZ női szakágának új vezetője, DÉNES DORKA 30 esztendős, 2002-ben, tízévesen lett igazolt játékos. Több mint száz mérkőzésen szerepelt a női NB I-ben – volt például a Hegyvidék SE, a Győri Dózsa, a Bp. Honvéd, a Viktória FC és az ETO FC Győr játékosa, illetve futballozott Marosvásárhelyen, a román élvonalban is. 2019-ben, egy súlyos betegség következményeként vonult vissza. A megfelelő képzések elvégzése után dolgozott edzőként, technikai vezetőként, valamint az M4 sportcsatorna szakkommentátoraként segítette a női labdarúgást. 2021 januárjától másfél évig az MLSZ Budapesti Igazgatósága munkatársa volt, majd 2022 nyarán került a női szakág munkatársaként a szövetség központjába.

A sportszervezetek képviselői először Markó Edina prezentációját hallgatták meg. A szombathelyi Illés Akadémia női szakágának szakmai vezetője, a Haladás Viktória NB I-es csapatának vezetőedzője a Simple Női Liga létszámemelésének első tapasztalatairól beszélt. Markó Edina az előadására készülve kikérte a bajnokság valamennyi vezetőedzőjének véleményét, így téve még hitelesebbé az általa elmondottakat. Szavaiból kiderült, hogy a sportszervezetek többsége látja azokat a pozitív kimeneteket – jobb területi lefedettség, szélesebb körű finanszírozás, az akadémiákról kikerülő játékosok bővebb felvevő piaca, stb. – amelyek a létszámemelés hozadéka lehet. Az előadásban elhangzott az is, hogy a Simple Női Liga sportszervezeteinek többsége igényelné a bajnokság mérkőzésszámának növelését.

A második prezentációban Margret Kratz szövetségi kapitány azt vizsgálta, milyen hatással van a Simple Női Liga átlagéletkorának csökkenése a válogatott csapatokra. A szövetségi kapitány statisztikai kimutatásokkal együtt mutatta be azt a folyamatot, a válogatott stábja hogyan monitorozza a Simple Női Liga csapatait, milyen kritériumrendszer alapján értékeli őket – szem előtt tartva azt is, hogy az A-válogatott öltözőjének ajtaja is szélesre van tárva a fiatalok előtt.
Az ebéd utáni első előadás témája a női utánpótlás rendszere, annak fejlesztési irányai az akadémiák alatti korosztályokban volt. Rácz Zsófia az UEFA Playmakers (Disney) programjáról, Dénes Dorka a női szakág által tervezett leány U12-es és U10-es bajnokságról, Kiss László pedig UEFA-MLSZ leány U14-es fejlesztési programról beszélt.

Csertői-Juhász Anita a női akadémiák tapasztalatairól és arról a „piramis-rendszerről” (akadémia, Kiemelt Képzési Központok, Grassroots-klubok) tartott előadást, amely meghatározhatja a női labdarúgás jövőjét. A roppant kritikus (helyenként önkritikus) előadás nagy sikert aratott a hallgatóság körében.

A nap előadásainak zárásaként Turtóczki Sándor, az U19-es válogatott szövetségi edzője, valamint Boér Renáta, a csapat erőnléti edzője számoltak be azokról a tapasztalatokról, amelyeket a korosztályos Európa-bajnoki selejtezők új lebonyolítási rendje kapcsán szereztek. Turtóczki Sándor azt emelte ki, hogy bár a rendszer bevezetésekor tartottak attól, hogy a magyar csapatok „liftezni” fognak az A divízió és a B divízió között, az első két év tapasztalata az, hogy a mieink felvették a kesztyűt az elit csapatai között. Boér Renáta a Catapult-rendszer mérési eredményeit prezentálta, bemutatva, hogy az akadémiák működése milyen többletet jelent a korosztályos válogatottak számára.

Az előadások után dr. Barczi Róbert sportigazgató foglalta össze az elhangzottakat, majd Dénes Dorka szakágvezető beszélt a közeljövő terveiről, például az NB III-as bajnokság kiírásáról, a kooperációs szerződésekről és a téli teremtornáról.

 


A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS