Nyilasi Tibor: A legfontosabb terület az utánpótlás

2018. szeptember. 07., 09:40   |    

Nyilasi Tibor: A legfontosabb terület az utánpótlás

Egy új szakmai korszak megalapozásának érdekében működésében és összetételében is átalakult a szakmai bizottság, amely a korábbinál intenzívebb és folyamatosabb munkát végez a jövőben. A testület elnöke, Nyilasi Tibor beszélt az mlsz.hu-nak.

Az elnökség eltökélt szándéka, hogy a 2020-2025-ös időszak egy új szakmai korszakot, új minőséget hozzon a labdarúgásban. Ennek elősegítésére a legjobb hazai szakembereket kérték fel az újjáalakuló szakmai bizottságba – mondta el a 70-szeres válogatott, ezüstcipős labdarúgó. – Megtisztelő, hogy az elnökség engem kért fel a bizottság elnökének. Talán azzal a céllal, hogy elnökségi tagként lássak el egyfajta összekötő szerepet. Ez azért is fontos, mert a szakmai bizottság egyik fő feladata, hogy segítse véleményével az elnökség szakmai döntéshozatalát. Azt szeretnénk, ha minden kérdést – különös tekintettel az utánpótlás-nevelés területére – megvitatnának az új testület tagjai, ha hallanánk a legjobb nemzetközi példákat, és ezt követően tudnánk javaslatot tenni az elnökség számára az olyan kérdésekben, mint a versenykiírások összehangolása, a válogatott és a klubok viszonya, vagy az akadémiai munka.

Mint a korábbi magyar bajnok edző hozzátette, a tagok munkájának összehangolása nem lesz egyszerű feladat, hiszen mindenki elfoglalt szakember, misszióként, küldetésként kezeli új feladatát. A legfontosabb, hogy a felhalmozott tudás és tapasztalat a döntéshozatalok előtt megjelenjen az előkészítésben.

Úgy gondolom, hogy a labdarúgás minősége elsősorban a klubok munkáján múlik, nem a szövetségén. Sehol nem a szövetség mondja meg a profi kluboknak, mit hogyan csináljanak. Ugyanakkor az is igaz, hogy ha az utánpótlás területén nincs összehangolt munka, ha nem egyértelműek az olyan stratégiai célok, mint a fiatal tehetségek megfelelő menedzselése, akkor hosszú távon nem lehet versenyképes a magyar futball. A bizottságtól azt várom, hogy ezekben a stratégiai kérdésekben, a gyermekekkel való foglalkozásban kijelölik a klubok és szakemberek számára a megfelelő irányt.

2020-2025: a szakmai megújulás korszaka

2020-2025: a szakmai megújulás korszaka

Korábbi szövetségi kapitányok mellett a Nyugat-Európában már bizonyított korosztály tagjaival erősödik az MLSZ döntéselőkészítési folyamata. Az új szakmai bizottság feladata lesz összehangolni a továbblepéshez szükséges szakmai folyamatokat.

Tovább


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS