#EqualGame: Az egyetlen fogyatékosság a rossz hozzáállás

2019. április. 04., 02:18   |    

#EqualGame: Az egyetlen fogyatékosság a rossz hozzáállás

A belga szövetségi kapitány szerint a sokféleség jót tesz a csapatoknak; Yaya Touré arra kér, hogy vegyük komolyan a lelátókról érkező rasszista megnyilvánulásokat – a sokszínűségről és az elfogadásról szólt az UEFA #EqualGame konferenciája Londonban. A Wembley Stadionban a futballvilág vezetői, neves játékosok, valamint amatőr és fogyatékossággal élő futballisták is felszólaltak.

A megnyitó beszédben az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin erős kijelentéssel kezdte a szövetség #EqualGame konferenciáját:

Szégyellem, hogy a kirekesztésről még beszélni kell – 2019 van! Aggasztó látni, hogy a világ vezetői alábecsülik a rasszizmus problémáját.

Ceferin azt is mondta, büszke rá, hogy ilyen sokan fontosnak tartják, hogy tegyünk a kirekesztés ellen és ezért részt vettek a kétnapos konferencián, amire több mint 200 embert hívtak meg. Beszédével nagy hatást ért el, a nemzetközi média azonnal felkapta a szavait. 

Greg Clark, az angol labdarúgó-szövetség elnöke a londoni eseményen kiemelte, a játékosok nemhogy megérdemlik, de joguk van hozzá, hogy biztonságos körülmények között futballozhassanak:

Nem lehetünk olyan naivok, hogy ne lássuk, a rasszizmus minden országban és minden meccsen jelen van. Sokkal többet kell ez ellen tennünk Angliában és egész Európában, s a rasszizmus ellen csak együtt léphetünk fel.

A parasportoló, Jack Rutter, aki agykárosodást szenvedett, majd a futballnak köszönhetően kezdett új életet, azzal zárta beszédét, hogy „az egyetlen fogyatékosság a rossz hozzáállás.” Prezentációjában kiemelte, a világ lakosságának 18 százaléka fogyatékkal él, ha számukra lehetőséget teremtünk futballozni, azzal esélyt adunk nekik.

Klara Bjartmarz, az izlandi szövetség főtitkára pedig a női labdarúgás mellett emelt szót:

Sokat tudok a fociról, általában többet, mint azok a férfiak, akik megpróbálják megmagyarázni nekem a játékot. Az edzőinknek megtanítjuk, hogyan kezeljék a nemi egyenlőtlenséget és segítünk nekik abban, hogy erre oktathassák a játékosokat is.

Honey Thaljieh, a FIFA kommunikációs munkatársa, a palesztin női labdarúgás társalapítója szerint jó úton járunk és a futball képes ajtókat nyitni a nők előtt is, de ezért még sokat kell tenni.

Ha körülnézünk, a labdarúgó-szövetségekben még mindig a férfiak a döntéshozók. Nekünk, nőknek, támogatnunk kell egymást, megtanítani a többieket, hogyan győzzék le az előítéleteket.

Fontos téma volt a női labdarúgás és a nemek egyenlősége a sportban és döntéshozatalban.

Arra felvetésre, hogy vajon a futballrajongókat érdekli-e a női foci, Amaia Gorostiza, az első női elnök a LaLigában, az SD Eibar vezetője komoly számokkal reagált: a spanyol, női bajnokikat az elmúlt négy hónapban minden alkalommal több tízezren nézték élőben a stadionokban, az Atletico Madrid Barcelona elleni összecsapására – amit a férfi csapat arénájában, a Wanda Metropolitanoban játszottak – több mint 60.000 szurkoló látogatott ki.

A nigériai válogatott és több angol csapat korábbi játékosa, Peter Odemwingie az újságírók szerepére is kitért: szerinte nagy felelősségük van abban, hogyan írnak a színes bőrű játékosokról, mert a sorok közül ki lehet olvasni a média véleményét, ami nem mindig segít a problémán.

Andrej Pis által szervezett labdarúgótorna volt az első alkalom, hogy a közösség tagjai, másságukat vállalva kapcsolatot teremtettek a körülöttük élőkkel. Mára ez a torna lett a közösség legfontosabb eseménye. Előadása végén csak annyit kért, legyünk nyitottak egymásra. 

A második napot Andrej Pis, az Out in Slovenia nevű, szlovén LGBT+ közösség elnöke nyitotta meg, aki elmesélte, egy labdarúgótorna indításával mennyivel közelebb tudták hozni egymáshoz a közösség tagjait és azokat az embereket, akik addig előítéletekkel viszonyultak hozzájuk:

A grassroots programok és minden kis esemény szervezése előrevisz bennünket egymás megértésében.

Felszólalt a 2011-es, norvégiai tömeggyilkosság egyik túlélője is, akire húsz éves korában lőtt rá egy terrorista. Bjorn Ihler hangsúlyozta, a radikálisok elleni védekezés legjobb módja, ha olyan közösségeket tudunk építeni, amikben a diverzitást ünnepelik és nem megvetik az emberek.

Az impozáns londoni stadion, a Wembley számos jelentős eseménynek adott már otthont; nekünk, magyaroknak talán a 1953. november 25-i mérkőzés, a 6:3 a legkedvesebb ezek közül. 

Az utolsó programpont egy beszélgetés volt, amelyben Belgium szövetségi kapitánya, Roberto Martinez kiemelte, kifejezetten pozitív hatása van a csapatra, ha különböző emberek játszanak együtt. Sőt, a szakember arra is kitért, szerinte a labdarúgó-társadalom készen áll rá, hogy a homoszexuális játékosokat is befogadja.

Bibiana Steinhaus, aki rendszeresen vezet mérkőzéseket a Bundesligában, úgy fogalmazott, a játék maga a különbségekről szól, az egyéniségek döntik el a meccseket, ezt a sokszínűséget szeretné többet tapasztalni a pályán kívül is.

Különböző nézőpontokra van szükségünk a döntéshozatalban is – mondta.

A Bajnokok Ligája-győztes játékos, Yaya Touré pedig a konferencia ideje alatt, a Cagliari–Juventus Seria A mérkőzésen történtekre is kitért, ahol a vendégek tehetséges fiatalját, Moise Keant érték rasszista támadások a lelátóról:

– Hol marad az elfogadás a játék legmagasabb szintjéről? Bánt, hogy ilyen megtörténhet. Komolyan kell vennünk az ilyen eseteket és fel kell lépnünk ellenük.

Végül Peter Odemwingie zárta a két napot:

Szerintem a változás a küszöbön áll, már csak az utolsó lépéseket kell megtennünk.


Címkék:

A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS