Budapest újra pálya!

2018. január. 11., 14:25   |

Budapest újra pálya!

A főváros öt kerületében, nyolc helyszínen több mint egy tucat pályával lett gazdagabb Budapest amatőr sportolóinak közössége a Budapesti Pályafejlesztési Program első ütemének köszönhetően. A bruttó 1,2 milliárd forint összértékű beruházás haszonélvezői a budapesti amatőr labdarúgók, az utánpótláskorú gyermekektől, a női labdarúgókon át, az öregfiúk, old boys és veterán csapatokig minden futballt kedvelő, a szabadidejében sportoló lakos.

A Magyarországon igazolt labdarúgók negyede budapesti, de az ország területén működő pályák mindössze hat százaléka található a fővárosban. A Budapesten működő rengeteg gyerek-, és amatőr  csapat jelenleg rendkívül kevés pályán kénytelen osztozni, a létesítmények szinte elviselhetetlenül túlterheltek, ennek következtében a pályabérleti díjak rendkívül magasak. A Magyar Labdarúgó Szövetség ezen okok miatt indította útjára az infrastruktúra megújítását célzó Budapesti Pályafejlesztési Programot.  A program indítását lehetővé tevő kormánydöntés még 2016. júliusában született, hogy egyrészt a meglévő régi, elhanyagolt és elhasználódott pályákat és a nem megfelelő öltözőállományt felújítsák, másrészt indokolt mértékben új, nagyméretű futballpályák épüljenek.

A Kormány múlt csütörtökön határozott a program első szakaszának közel öt milliárd forinttal történő finanszírozásáról. A Budapesti Pályafejlesztési Program keretében megújítandó, illetve újonnan építendő létesítmények több ezer budapesti gyermek- és amatőr labdarúgó sportolását tudják biztosítani a jövőben, elősegítve ezzel, hogy a fővárosi polgárok egészséges életmódot folytassanak.

Lezárásához közeledik az MLSZ és a Budapesti Igazgatóság által koordinált Budapesti Pályafejlesztési Program első üteme, melynek keretén belül Rákosmentén a Rákosmente KSK sporttelepén egy élőfüves pálya, a XVIII. kerületben pedig a Kőolaj-pálya néven ismert élőfüves pálya újult meg. A XVII. kerületben, az Újlak utcában a „Gödör” zöldmezős beruházásaként egy műfüves pálya világítással, míg Kőbányán a Sírkert utcában, a hosszú ideje használaton kívüli a Fegyőrök-pályán egy  élőfüves pálya kerül vissza a sportszerető lakosság szolgálatába.  A XV. kerületi Rákospalotai Ifjúsági és Sporttábor egy élőfüves és egy műfüves pályával gazdagodott, utóbbihoz világítást is építettek. Pestszentlőrincen megújult a korábbi Malév-pálya is, ahol szintén egy élőfüves illetve egy műfüves pálya épült. Annak érdekében, hogy sötétedés után is lehessen rajta futballozni, utóbbihoz itt is tartozik világítás, míg Pesterzsébeten az ESMTK- sporttelepen is egy újabb élőfüves pályát használhatnak a sportolók. Jó hír még a kiemelkedően legnagyobb létszámú fővárosi amatőr labdarúgó-közösség számára, hogy 2018. év elején újabb két pálya építése kezdődik el a Kőér utcai Pénzügyőr sporttelepen.

Fontos állomás ez Budapest sportéletében, hiszen évtizedeken át a fővárosi pályák megszűnéséről szóltak a hírek.  Éppen ezért indította az MLSZ és a Budapesti Igazgatóság a Budapesti Pályafejlesztési Programot, melynek célja az infrastrukturális lemaradás felszámolása: ne lehessen több pályát más célra beépíteni, a meglévő pályák igény szerint felújításra kerüljenek, és emellett újak is létesüljenek!  A Program keretében 2017-2020 között megújul a budapesti labdarúgás hátországának, amatőrfutballjának infrastruktúrája. A tulajdonosoknak a beruházás költségeire vonatkozóan, mindössze tízszázalékos önrészt kell vállalniuk, továbbá biztosítani a terület előkészítését. program révén - az igények előzetes felmérésének tükrében - várhatóan majdnem minden kerületben épül, vagy újul meg pálya a fővárosban.  A Programban való részvétellel kapcsolatban az MLSZ megkereste a budapesti önkormányzatokat, az érintett kerületekkel az egyeztetések folyamatosan zajlanak.  Ezek alapján 2020-ig várhatóan Budapest legtöbb kerületében történik majd fejlesztés, melynek keretében nemcsak futballpályák építéséről, felújításáról van szó, hiszen a pályák környezetének rendezése is része a programnak, melynek I. ütemében mintegy 200 m2 öltözőterület újul meg, és 2500 m2-nyi új öltözőt adnak át.

Az 1950-es években még 273 futballpálya volt Budapesten, de ez a szám 2011-re 110 alá csökkent.  Először a II. világháborút követően, a grundok beépítése nyomán kezdett el csökkenni a labdarúgópályák száma, majd a második hullámot a rendszerváltás folyamata okozta: a csődbe kerülő állami vállalatok közül nagyon sok pénzzé tette az értékes ingatlant, ahol addig a pezsgő futballélet zajlott, és néhány éven belül a pályákon benzinkutak, lakóparkok, bevásárlóközpontok nőttek ki a földből. A Budapesti Pályafejlesztési Program ezt a tendenciát állítja meg és adja vissza a főváros amatőr sportolóinak a lehetőséget a rendszeres sportolásra és kikapcsolódásra.