Ünnepi események a Groupama Arénában - megalapították Fenyvesi Máté-díjat és átadták a Szepesi-díjat

2023. szeptember. 19., 20:25   |

Fotók: MTI

Díjat alapított a kilencven éve ezen a napon született Fenyvesi Máté családja, az elismerést minden évben a klub olyan U15-ös korosztályú játékosa kaphatja meg, aki több területen a Ferencváros 76-szoros válogatott balszélsője szellemiségének megfelelően teljesít.

A keddi ünnepi eseményen az alapító okiratot aláíró Fenyvesi Beatrix - Fenyvesi Máté lánya - hangsúlyozta, hogy testvérével, Leventével szeretnék édesapjuk emlékét így is megőrizni. Szándékuk szerint ez a díj megörökíti majd azt a sportteljesítményt és szellemiséget, amely Fenyvesi Mátét nemcsak a gyermekek, hanem az utána következő generációk számára is igazi példaképpé emelte. Hozzátette: az elismerést azért egy U15-ös korosztályú fiatalnak adományozzák, mert édesapjuk tehetségét annak idején ebben a korosztályban fedezték fel Jánoshalmán. Bízik abban, hogy a díj inspiráló lesz a fiatalok számára, és a jövőben minél több tehetség kerül majd ki a klub utánpótlásából. Fenyvesi Levente ismertette, hogy a 80 mm méretű, Fenyvesi Máté arcképét ábrázoló bronz plakettet évente egyszer annak a fiatal ferencvárosi labdarúgónak ítélik oda, aki a legkiemelkedőbb sportteljesítmény mellett legalább jó átlagú iskolai tanulmányi eredményt ér el, valamint a pályán és azon kívül is példamutató sportszerű magatartást tanúsít. A kitüntetéshez 250 ezer forint pénzjutalom is jár, amelyet készpénzben, vagy sportszerutalvány formájában az alapító biztosít. Az ünnepi eseményen Kubatov Gábor, a klub elnöke, valamint Hajnal Tamás, az FTC sportigazgatója is részt vett. A díj odaítéléséről az FTC mindenkori elnöke, a klub akadémiájának szakmai igazgatója, az U15-ös korosztály vezetőedzője, valamint az alapító közösen dönt és minden évben a szezon hazai zárómérkőzését megelőzően adják majd át.

*

Szintén a Groupama Arénában Kő András író, újságíró vehette át a Szepesi-díjat, az 56-szoros válogatott labdarúgó, Tóth József özvegye, Kecskeméti Mária pedig az Östreicher-díjat - az elismeréseket kilencedik alkalommal ítélte oda a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány.

Amint kedden a Groupama Arénában tartott díjátadón elhangzott, a Szepesi György-díjat 2015 óta évről évre egy olyan sportújságíró kapja, aki elkötelezett a magyar labdarúgás ügye iránt, míg az Östreicher Emil-díjat egy olyan hozzátartozó, aki a háttérből segítette egy korábbi nagy futballista pályafutását, életét.

A Szepesi-díjat idén Kő András érdemelte ki, a laudáció szerint fél évszázadot átívelő, több tucatnyi időtálló sportolói életrajzi könyvvel - köztük az Aranycsapat tagjainak biográfiájával -, hiánypótló, történelmi dokumentumokat - köztük Sebes Gusztáv hagyatékát - feldolgozó kötetekkel, valamint a magyar sport és labdarúgás legfontosabb értékeinek, példaképeinek bemutatásában szerzett elévülhetetlen szerepével. Rádióriporteri, újságírói, írói munkásságát igényesség, magas színvonal, széles látókörűség, állandó értékrend jellemzi. Az elismerést Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes tőrvívó, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke és Bozsik Lajos, Bozsik József testvére adta át.

Az Östreicher-díjat Tóth Józsefné Kecskeméti Mária kapta meg, az indoklás szerint a népszerű "Jokka" hűséges, odaadó társaként a nyugodt családi háttér megteremtéséért kifejtett erőfeszítéseinek, a csaknem fél évszázadig tartó, hazai és finnországi közös életük minden örömét és gondját megosztó, férje súlyos betegségének utolsó éveiben is példamutató, önfeláldozó házastárs felbecsülhetetlen értékű jelentélének, támogatásának elismeréseként. Tavaly elhunyt férje két világbajnokságon tudása legjavát nyújtotta a magyar válogatottban, a szurkolók körében köztiszteletnek örvendett.