UEFA-riport – Érdemes komolyan venni a tényeket

2020. január. 22., 18:58   |

UEFA-riport – Érdemes komolyan venni a tényeket

Az UEFA a napokban tizenegyedik alkalommal tette közzé közel változatlan struktúrában az európai elit labdarúgás összesített számadatait, az úgynevezett Benchmark Riportot. Az UEFA által elkészített rendkívül alapos, értékes és hasznos szakmai anyagnak a hazai sajtóban történt megidézése, felhasználása sajnálatos módon a legtöbb helyen jelentős tévedéseket, csúsztatásokat tartalmaz.

Az ilyen tévedések jelentőségét jól érzékelteti például a játékosok fizetése. Az UEFA-ra hivatkozva a hazai sajtó tévesen, utánajárás és ellenőrzés nélkül érthetetlenül eltúlzott bérekkel irritálta a közvéleményt. A szenzációként tálalt sokmilliós bérekhez képest az UEFA által vizsgált 2018/19-es évadban az NBI-es csapatoknál a ténylegesen játékosoknak fizetett átlagos alapbér havi bruttó 1,63 m forint volt.

A szövetség ezért azt javasolja, hogy akik valóban szeretnének megismerkedni az európai futball alakulásával, adataival, összehasonlító trendjeivel és gazdasági hátterével, azok az eredeti UEFA-anyagot tekintsék át (az elérhetőséget a cikk végén találják.)

Akiket pedig az UEFA jelentés alapján vagy attól is függetlenül a magyar futball gazdasági háttere érdekel, azoknak egyrészt felhívjuk a figyelmét, hogy az UEFA a klubokat működtető gazdasági társaságok nyilvános beszámolói alapján állítja össze saját tanulmányát, és ezen beszámolók illetve adatok a hazai újságírók, sportszakemberek és érdeklődők számára is elérhetőek; másrészt az MLSZ apparátusa szívesen rendelkezésre áll konzultációra az újságírók és önjelölt sportközgazdászok számára is, hogy elkerüljék téves adatok, következtetések közlését.

Az eredeti jelentés itt érhető el több nyelven:

Angol – https://www.uefa.com/insideuefa/protecting-the-game/club-licensing/news/newsid=2637880.html

Olasz – https://it.uefa.com/insideuefa/protecting-the-game/club-licensing/news/newsid=2637960.html

Spanyol – https://es.uefa.com/insideuefa/protecting-the-game/club-licensing/news/newsid=2637960.html

Orosz – https://ru.uefa.com/insideuefa/protecting-the-game/club-licensing/news/newsid=2637960.html

Portugál – https://pt.uefa.com/insideuefa/protecting-the-game/club-licensing/news/newsid=2637960.html

A teljes riport szövege (angolul) itt letölthető: https://bit.ly/36YlMvv