Szakmai napot tartott az MLSZ Komárom-Esztergom megyei igazgatósága

2016. február. 22., 15:57   |    

Szakmai napot tartott az MLSZ Komárom-Esztergom megyei igazgatósága

Ötödik alkalommal rendezte meg hagyományos szakmai napját az MLSZ Komárom megyei igazgatósága a tatai edzőtáborban.

Először Khéner László megyei igazgató köszöntötte a megjelenteket, a klubok képviselőit, edzőket, sportszakembereket. A vezető elmondta: az elmúlt öt esztendőben számos pozitív változáson esett át a magyar futball.

- Az amatőr labdarúgás szempontjából a fejlesztéseket és a működéssel kapcsolatos különböző díjcsökkentéseket emelném ki – kezdte Khéner László. - Ennek a szakmai napnak az a célja, hogy tovább bővítsék ismereteiket a szűkebb hazánkban dolgozó edzők. Természetesen a megyei vezetőséggel minden évben arra törekszünk, hogy úgy állítsuk össze az előadók névsorát, hogy a labdarúgás mindig újabb szegmensét vehessük górcső alá. Ezen kívül azonban az igazgatóság más jellegű segítséget is próbál nyújtani a kluboknak. Egyik évben labdákat vásároltunk a sportszervezeteknek, aztán taktikai táblát vehettek át, idén pedig a Bozsik Programban résztvevő egyesületeknek módszertani kiadványokat vásároltunk, amelyeket át is lehet venni ezen a napon.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, az MLSZ elnökségi tagja örömét fejezte ki, hogy ismét nagy az érdeklődés a program iránt. Ezt követően a tehetségközpontok felállításáról tett említést, majd elmondta, hogy a tömegesítés jól sikerült az elmúlt években, de akadnak problémák is, hiszen néhány korosztálynál nehézséget okoz csapatokat kiállítani.

Popovics György a játékvezetés minőségének, létszámának kérdésére is utalt. Problémát jelent, hogy a bírói állomány egyre kevesebb, nem sokan jelentkeznek az oktatásokra. Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, az MLSZ megyei elnöke röviden bemutatta, hogy miről beszélnek a következő órákban a prezentálók.

– Sok mindenben megváltozott a labdarúgás finanszírozása az elmúlt időszakban, nagyon fontos, hogy ezekről az irányokról, a szigorúbb szabályokról, a következetes rendszerről első kézből halljanak a sportvezetők. A pályázatok, a TAO-rendszer is rengeteg támogatást jelent, azonban azt gondoljuk a vezetőséggel, az is lényeges, hogy érezzék a csapatvezetők, mellettük áll az MLSZ és a megyei igazgatóság egyaránt. Minden adott ahhoz, hogy ezekkel a mai értékes előadásokkal további élményekkel gazdagodjunk – szögezte le dr. Kancz Csaba.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője előadásában az Európa-bajnokságon való részvétel hatásait elemezte. A kommunikációs szakember elmondta: negyvennégy év után jutottunk ki a kontinensviadalra, vb-n pedig 1986-ban játszottunk, tehát rég várt erre a hazai sportszerető közösség. Az újságírók hozzáállásának, gondolkodásának megváltozásáról is beszélt. Közügy lett a magyar labdarúgás, olyan emberek érdeklődnek az elmúlt hónapokban a válogatott sikere után, akiket eddig ennyire nem lelkesített ez a téma.

– Új szponzorok jelentek meg a válogatott körül, új kommunikációs és marketing felületek nyíltak meg – magyarázta Sipos Jenő. – Szívesen játszanak velünk most már nívósabb európai csapatok edzőmeccseket, gondolok itt a közeljövőben rendezendő Horvátország és Németország elleni felkészülési mérkőzésekre. Sajnos emiatt a hazai bajnoki mérkőzéseken nem nőtt a nézőszám, de reménykedünk benne, hogy ez változik majd a jövőben. A válogatott mérkőzései azonban rendre azonban telt ház előtt zajlottak, akadt olyan találkozó is, amelyre már nem lehetett jegyet kapni. A Groupama Aréna pedig megfelelő infrastrukturális hátteret biztosított az összecsapásokhoz. Bízunk abban, hogy a nemzeti tizenegy eredményessége a fiatalokra is hatással lesz, talán még többen kezdenek el focizni, de akár a különböző relikviákat árusító boltokban a gyerekek nemcsak Messi és Ronaldo mezeket, hanem Király, Juhász, vagy Dzsudzsák feliratú pólókat vásárolnak majd – mondta Sipos Jenő.

Baranya István, az MLSZ Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának szakmai vezetője a tehetségközpontok felállításáról beszélt, melyeket minden megyében megalakítanak. – Három korosztály kiemelt szerepet kap a jövőben, az U12-es, az U13-as és az U14-es. Mindhárom korosztályból megyei válogatottakat kell kiállítani, amellyel egy külön szakmai stáb foglalkozik, pontosabban ez az egész az elitjátékosok, a tehetségek továbbképzéséről, fejlesztéséről szól. Márciustól kéthetente edzést tartunk nekik, egy tehetségközpontot jelölhettek a megyék, mi pedig Tatabányát, ezen belül a Grosics Stadiont választottuk. A társaság gerince megvan, február 29-én lesz a következő kiválasztó megyeszékhelyünkön, de senkinek sincs bérelt helye, itt is meg kell harcolni a jövőben bennmaradásért – hangsúlyozta Baranya István.

A konferencián különböző díjak is gazdára találtak. Átadták az önkéntes sportszervezői diplomákat.

Szalai László, az MLSZ edzőképzési igazgatója bevezetőjében felhívta a figyelmet arra, hogy az edzőképzés területén több változást vittek véghez. Meg kellett vizsgálni ugyanis az elmúlt években, hogy a trénereknek rendelkezésre álló tananyagok mennyire kompatibilisek az európai együttesekéhez képest. Egyik céljuk a szakmai hatékonyság megteremtése volt, a másik egy minőségbiztosítás – miként tudják a szakanyagokat folyamatosan frissíteni –, és persze a működési kontroll kiépítése. Többek között megszigorították a jelentkezés feltételeit, a jelölteknek elengedhetetlen, hogy pedagógia érzékkel rendelkezzenek, de a követelmények közé tartozik az érettségi bizonyítvány is. Ezen kívül például a kondicionális állapot felmérése is előtérbe került. Az igazgató örömét fejezte ki, hogy a megyei igazgatóság megvásárolta a kluboknak a módszertani könyveket, melyek a szakmai napon átadásra kerültek. Szalai László részletezte az egyes tanfolyamaik lényegét az UEFA Pro licence-től egészen a Grassroots C képzésig. A rendezvény végén dr. Gudra Tamás, az MLSZ gazdasági igazgatója a magyar labdarúgás finanszírozásáról nyújtott átfogó betekintést a hallgatóság számára. Az igazgató elmondta, hogy egy szigorú pénzügyi monitoring rendszer került kidolgozásra az elmúlt időszakban. Beszélt az európai és magyar csapatok pénzügyi helyzetéről, kiadásairól, bevételeiről, a játékos transzferről és a közvetítési jogokról is.

A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS