Stadionbiztonsági szemináriumot tartott Telkiben az UEFA

2019. február. 08., 13:14   |    

Stadionbiztonsági szemináriumot tartott Telkiben az UEFA

A közös cél a biztonság javítása a magyarországi futballpályákon.

Egy héttel az UEFA pirotechnikai mesterkurzusa után ismét összegyűltek Telkiben a magyar labdarúgás biztonsági területén dolgozó szakemberek, hogy egy kétnapos képzés keretében hallgassák meg az európai szövetség tapasztalatait a labdarúgó-mérkőzések legfontosabb biztonsági és biztosítási kérdéseiről. A Magyar Labdarúgó Szövetség az érintettek teljes körét meghívta a kurzusra: a klubok, a rendőrség, a mentők, a tűzoltóság, a biztonsági cégek, az ügyészség, a bíróság, a sportszervezetek képviselőit, valamint létesítményvezetők is részt vettek a szemináriumon.

Az UEFA azt a célt tűzte ki a kétnapos kurzus előtt, hogy a résztvevők közösen tanuljanak a múltból, a korábban elkövetett hibákból, és a megszerzett tapasztalatokat felhasználva tehessék hatékonyabbá munkájukat. A képzés megnyitóján Samu István, az MLSZ Biztonsági Bizottságának elnöke kiemelte: abban bízik, hogy az UEFA kurzusának hatására Magyarországon is kialakulhat egy olyan biztonsági kérdésekkel foglalkozó közösség, amely a jövőben odaadással szolgálhatja a mérkőzéseken résztvevő valamennyi réteget, az ultráktól a gyerekeken és a játékosokon át a stadionok VIP-vendégeiig.

– A célunk, hogy kialakuljon egy olyan biztosítási kultúra, amivel 2020-ban, a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon is méltóképpen képviselhetjük az országot – fogalmazott Samu István.

A képzésen szó esett többek között a nemzeti biztonsági stratégia kialakításáról, a stadionokat üzemeltető menedzsment felelősségéről, a biztonságot veszélyeztető szurkolókkal szembeni szankciókról. Az UEFA szakértői az 1989-es angliai Hillsborough-tragédia esettanulmányán keresztül mutatták be, hogy bizonyos hibák milyen nem várt eseményekhez vezethetnek, illetve azt is, hogyan lehet összehangolt munkával kiküszöbölni ezeket. A Ferencváros és a DVTK képviselői, a két klub biztonsági cégeinek képviselői, a készenléti rendőrség és a IX. kerületi rendőrkapitányság munkatársai hazai példákat hoztak arra, hogy Magyarországon milyen jellegű biztonsági, biztosítási és szolgáltatási kérdések merültek fel az utóbbi időszakban. 

Szó esett a folyamatos szurkolói együttműködés és kapcsolattartás fontosságáról, a stadionok biztonsági minősítéséről, a biztonsági munkatársak szerepéről is, kiemelve, hogy az eddigi tapasztalatok jelentős segítséget adnak a szakemberek számára a 2020-as Eb-mérkőzések színvonalas, biztonságos megrendezéséhez.

Az UEFA képviselői és szakértői a kurzus végén elmondták: pozitív tapasztalatokat szereztek a képzés során, nagyra értékelték, hogy a résztvevők aktívan kivették a részüket a témák megvitatásában. Az európai szövetség munkatársai hozzátették: érezhető, hogy Magyarországon nagyon komolyan és magas színvonalon foglalkoznak a biztonsági kérdésekkel, ugyanakkor a visszajelzések azt mutatják, hogy van tere a további fejlődésnek, amihez remélhetőleg a kétnapos kurzus is hozzájárul majd. 


Címkék:

A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS