Sportoljunk biztonságosan – üzeni az MLSZ

2018. május. 11., 11:22   |

Sportoljunk biztonságosan – üzeni az MLSZ

A jelentős fizikai terhelés növelheti a hirtelen szívhalál kockázatát. Ez nem csak élsportolókra, hanem amatőr sportolókra is igaz. A hatékony szűrővizsgálatok nagymértékben csökkenthetik a tragédia kockázatát, de azt teljes mértékben nem tudják megelőzni.

A hirtelen szívhalált elszenvedett személy számára a legnagyobb segítség az azonnal megkezdett újjáélesztés és a mihamarabbi defibrillálás. Ezért nagyon fontos a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének döntése, ami alapján az MLSZ –részben állami, részben pedig FIFA-forrásokból 800 darab defibrillátort szerzett be és ez év május végéig telepített országszerte.

Pályázni sportegyesületek, klubok, vagy önkormányzati szervek is tudtak, 10% önrész vállalása mellett. A cél tehát elsősorban az amatőr sportolók biztonságának növelése volt. Ez a társadalmi szerepvállalás azért is példaértékű, mivel nem „csak” defibrillátor eszközt ad a pályázók kezébe, hanem azt összeköti magas szintű újjáélesztés oktatással is.

A laikus újjáélesztés során kb. 100/perc ütemmel nyomjuk a mellkas közepét, két kéz összefogásával, ami lehetőséget ad a nagyobb erőkifejtésre. Soha ne féljünk attól, hogy odalépjünk bajba jutott embertársunkhoz, mert nagy valószínűséggel ez lesz az egyetlen esélye annak, hogy teljes értékű életet éljen a továbbiakban. A mentők kiérkezése előtti sikeres defibrillálás pedig tovább növeli az életesélyeket.

A kihelyezett defibrillátorok (vagy más néven AED= Automated External Defibrillator) intelligens eszközök, a bekapcsolásuk után azonnal egyértelmű, magyar nyelvű utasításokat adnak a használatukkal kapcsolatban. Reményeink szerint tehát ezzel a programmal biztonságosabbá válik a hazai sportélet és akár ilyen tragédiák után is többen juthatnak haza egészségesen a családjukhoz.