Puskásék ellenfele is a Groupama Arénában

2017. június. 05., 16:57   |

Puskásék ellenfele is a Groupama Arénában

A szovjet futballtörténelem egyik legendás alakja, Puskásék korábbi ellenfele is Budapestre érkezett az orosz küldöttséggel.

A ma este 20.30-kor kezdődő magyar-orosz felkészülési mérkőzésre Budapestre érkezett Nyikita Pavlovics Szimonyan, a szovjet válogatott egykori kiválósága, az 1956-os olimpia futballtornájának bajnoka. Az egykori kiváló labdarúgó tavaly októberben töltötte be 90. életévét, 1953-ban itt volt a Népstadion avatásán, és az 50-es években pályára is lépett a Puskás Ferenc fémjelezte magyar Aranycsapat ellen.

A 20-szoros válogatott (ezeken 10 gólig jutó) legendás labdarúgó a mai napig az orosz bajnokság történetének legtöbb gólt szerző játékosa, a Szpartak Moszkva örökös gólkirálya. Négyszeres bajnok, kétszeres kupagyőztes, háromszoros gólkirály (233 mérkőzésen 133 gólt szerzett a moszkvai együttesben). Visszavonulása után edzőként tevékenykedett, a Szpartak Moszkvát és az Ararat Jerevánt is szovjet bajnoki címhez és kupagyőzelemhez segítette, ő minden idők ötödik legsikeresebb szovjet edzője.

Két évig irányította a szovjet válogatottat szövetségi kapitányként, majd miután visszavonult az edzősködéstől, a szovjet szövetségben dolgozott vezetőként. Megannyi hazai kitüntetése mellett munkásságát a FIFA is magas rangú kitüntetéssel ismerte el. Nyikita Szimonyan hétfőn találkozott a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetőivel, és részt vett a mérkőzést megelőző hivatalos ebéden is.