A női utánpótlásképzés fejlesztésén dolgozik az UEFA és az MLSZ

2018. november. 01., 11:00   |    

A női utánpótlásképzés fejlesztésén dolgozik az UEFA és az MLSZ

Az U14-es korosztályba lépő tehetséges lányok felfedezése és az ő képzésük az UEFA és az MLSZ közös projektjének célja. Az országot régiókra, a játékosokat regionális válogatottakra osztó program folyamatos tehetséggondozást biztosít majd.

Magyarország is csatlakozott az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nemzetközi programjához, amely a női labdarúgás, azon belül az U14-es és U15-ös korosztály fejlesztését célozza. Ennek keretében másodszor tettek látogatást az MLSZ-nél az UEFA szakemberei: A napokban Emma Sykes és Margret Kratz ült tárgyalóasztalhoz a magyar női labdarúgás képviselőivel, köztük Markó Edina szövetségi kapitánnyal, hogy megbeszéljék a program végrehajtásának lépéseit. A kétnapos látogatás alatt a delegáció tagjai megismerkedtek a produktivitás rendszerével; tárgyaltak az MLSZ főtitkárával, Vági Mártonnal, akivel a 2019-es budapesti Bajnokok Ligája-döntőt érintő kérdések is napirendre kerültek, illetve megtekintettek egy U14-es tornát Hatvanban.

 – Egyelőre még nincs U15-ös lány válogatottunk és a kiválasztási rendszerünk is kezdetleges. A fejlesztési programmal szeretnénk elérni, hogy mielőbb előtérbe kerüljenek a tehetségek, és ne legyen olyan tizenéves focista lány, aki nincs a látóterünkben. Közép- és hosszú távú tervünk az U15-ös válogatott elindítása, ami rengeteg országban már működik és előbb-utóbb versenyrendszert is létrehoz számukra az UEFA. Ha elindul az új korosztály, akkor abból az idősebb korosztályok is profitálnak majd, hiszen két-három év nemzetközi tapasztalttal rendelkező és tehetséggondozásban részt vett labdarúgók kerülnek az U17-es válogatottba – mondta a programról Markó Edina, női A-válogatottunk szövetségi kapitánya.

A tehetségek megfigyelésekor az országot négy régióra osztják: Budapestre, Északnyugat-Magyarországra, Kelet- és Dél-Magyarországra. Ezekre két-két edző fog felügyelni, akik rendszeresen, havonta egyszer tartanak foglalkozásokat a játékosoknak, folyamatosan megfigyelik őket, és az egyesületi vagy intézményi edzők segítségével a hiányosságaik pótlásán is dolgoznak.

Az UEFA szakemberei összesen öt látogatást tesznek Magyarországon. A télre egyhetes edzőtábor van tervbe véve, a következő alkalommal már egy U14-es tornát is rendez a szövetség az UEFA segítségével. Tavasszal újra hazánkba utaznak az európai szövetség munkatársai; zárásként pedig a négy régió válogatottjai küzdenek meg egymással, majd a torna győztese a projektben szintén résztvevő Szlovákia, Szerbia és Csehország legjobbjaival mérheti össze tudását. Ez egyben a korosztály első nemzetközi szereplését is jelenti majd.

Mindennek megvalósulását az UEFA financiálisan és szakmai tapasztalattal, tanácsokkal is támogatja.


A hírkategória további hírei

Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

Szövetség
Végső búcsút vettek Müller Sándortól

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS