Magyar Labdarúgás Napja: Régi legendák az új Puskásban

2018. november. 23., 16:36   |    

Magyar Labdarúgás Napja: Régi legendák az új Puskásban

Immár huszonöt éves hagyomány, hogy a 6:3-as londoni siker évfordulóján, a Magyar Labdarúgás Napján a korábbi válogatott játékosok és szövetségi kapitányok közösen emlékeznek vissza az elmúlt esztendő eseményire. Mivel ez a nap, november 25., idén vasárnapra esik, a programot pénteken tartotta a szövetség.

Anglia–Magyarország, 1953. november 25.: A találkozót, amin az Aranycsapat 6:3-ra legyőzte a hazai pályán 90 év óta veretlen angol válogatottat, ma már mint az évszázad mérkőzését emlegetjük. November 25-én 1993 óta a Magyar Labdarúgás Napját ünnepeljük. Ez alkalomból évente találkoznak a korábbi magyar válogatott játékosok és szövetségi kapitányok, hogy közösen búcsúzzanak el az évtől. Mivel ez a nap idén vasárnapra esik, a szövetség pénteken tartotta meg a rendezvényt, amin a futball múltjának és jelenének kiemelkedő alakjai vettek részt. Az MLSZ részéről dr. Csányi Sándor elnök; Berzi Sándor alelnök; dr. Vági Márton főtitkár; Anthony Radev és Nyilasi Tibor elnökségi tagok, Takács Mihály a szakmai bizottság tagja és Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó is megjelent. A vendégek között feltűnt Mága Zoltán hegedűművész, illetve Wichmann Tamás kenuvilágbajnok is.

Az egybegyűltek a 2020-as Európa-bajnokságra teljes mértékben újjáépülő Puskás Ferenc Stadion bejárásával kezdték a programot, majd a Danubius Hotel Arénában Hajdú B. István köszöntötte őket. Megemlékeztek a legutóbbi Labdarúgás Napja óta elhunyt nagyságokról, köztük az Aranycsapat tizenkettedik tagjáról, a legendás rádióriporterről, az MLSZ egykori elnökéről, Szepesi Györgyről.

Az MLSZ részéről Csányi Sándor üdvözölte a sportolókat: „Sajnos évről évre hiányoznak közülünk nagyszerű labdarúgók, akik egy-egy nemzedék meghatározó alakjai voltak. Kívánok Önöknek jó egészséget és kérem Önöket, továbbra is legyenek aktívak, segítsék a magyar futballt."

Az MLSZ-elnök beszédében kiemelte, jelentős eredményeket értünk el az infrastruktúra fejlesztése terén, nem csak a profi, hanem az amatőr labdarúgásban is.  Több mint ezer új pálya épült az országban és több mint hétszáz újult meg. És a munka folytatódik tovább.

Az utánpótlás futballal kapcsolatban Csányi Sándor kiemelte, az elmúlt évekhez hasonlóan mind női, mind pedig férfi U17-es és U19-es csapatunk bejutott az Eb-selejtező elitkörébe. Az U21-es együttes azonban nem kvalifikálta magát az olimpiára. Az A-válogatotthoz érve úgy fogalmazott, csalódás, hogy nem sikerült megnyernünk csoportunkat a Nemzetek Ligájában. „Az viszont ígéretes, amit az utolsó két mérkőzésen láttunk. Úgy érzem és azt remélem, hosszú távon megtaláltuk a magyar válogatott szövetségi kapitányát Marco Rossi személyében” – tette hozzá az MLSZ-elnök, aki külön köszöntötte a szép számban megjelent egykori női válogatott labdarúgókat. A hölgyek között téma volt a jövő évi, budapesti BL-döntő, csakúgy mint a pénteki Eb-sorsolás.

A beszédek után Bardon Ivett előadóművésznő szórakoztatta a vendégeket, akik a Puskás Intézet 6:3 kiállítását is megtekinthették, majd családias hangulatban, beszélgetésekkel folytatódott a délután.


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS