Ma ünnepeljük a magyar labdarúgás napját

2021. november. 25., 08:53   |

Ma ünnepeljük a magyar labdarúgás napját

1953. november 25-én, a londoni Wembley Stadionban játszotta „az évszázad mérkőzését” az angol futballválogatott és a legendás Aranycsapat, melyen a Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Bozsik József vezette magyar nemzeti tizenegy győzött 6:3 arányban.

A diadal történelmi jelentőségű volt, hiszen az angol futball addigi történetében először fordult elő, hogy egy kontinensről érkezett válogatott saját otthonában győzze le a házigazdákat. A Magyar Labdarúgó Szövetség a sporttörténeti győzelem emlékére és az Aranycsapat tiszteletére 1993-ban, a mérkőzés 40. évfordulóján november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította.

Az MLSZ ezen a napon minden esztendőben megemlékezik a legendáiról, az Aranycsapatról és valamennyi válogatott labdarúgójáról, sportszakemberéről. Az elmúlt esztendő eredményeinek (Eb-rendezés és szereplések, BL- és EL-csoportkörök) fényében, az angolok elleni emlékezetes győzelem 68. évfordulóján felszabadultan ünnepelhetjük a magyar futballt: a múltat és a jövőt is!

A mai nap minden magyar férfi és női labdarúgó, szakember és szurkoló közös ünnepe. Hajrá, magyar labdarúgás!

Az MLSZ részéről a koszorúkat Bazsánt József, Gellei Imre, Berzi Sándor és Sipos Jenő helyezték el.

A magyar labdarúgás napja alkalmából Berzi Sándor alelnök, Gellei Imre, korábbi szövetségi kapitány és Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője koszorút helyezett el a Puskás Arénában található centenáriumi emlékműnél és a Szent István Bazilika altemplománál nyugvó egykori klasszisaink sírhelyénél. A szövetség képviselői a Bazilikában Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Novák Dezső, Varga Zoltán, Géczi István és Puhl Sándor végső nyughelyénél helyezték el a megemlékezés virágait és néma főhajtással tisztelegtek az egykori nagyságok emléke előtt.

Végső búcsút vettek Müller Sándortól