Ma 85 éves Szőcs János korábbi szövetségi kapitány

2018. február. 18., 10:03   |

Ma 85 éves Szőcs János korábbi szövetségi kapitány

1933. február 18-án született, vagyis ma ünnepli 85. születésnapját Szőcs János, aki 1975-ben egy mérkőzésen irányította a magyar válogatottat.

Szőcs János Zalaegerszegen kezdte labdarúgó-pályafutását, majd Pécsre került, 1958-ban a Bp. Honvéd labdarúgója lett, a fővárosi csapat színeiben bajnoki bronzérmet szerzett. Megbízható jobbhátvédként tartották számon, évekig futballozott az élvonalban, pályafutását a Komlói Bányászban fejezte be, visszavonulása után azonnal a komlóiak vezetőedzője lett.

Innen került vissza Zalaegerszegre, ahol nyolc éven keresztül irányította a csapatot, 1972-ben feljutást ünnepelhetett a csapattal, a következő években stabil középcsapat volt a ZTE az élvonalban.

1975-ben, Moór Ede menesztése után egy Wales elleni Európa-bajnoki mérkőzésen megbízott szövetségi kapitányként számított rá a magyar szövetség, ezen a találkozón a walesiek 2-1-re nyertek a Népstadionban. Utódja Kovács Ferenc lett.

1978-tól Pécsen, majd Nagykanizsán és Keszthelyen is dolgozott, a zalai megyeszékhelyre még kétszer visszatért, utoljára 1996-ban állt edzőként a klub alkalmazásában. Zalaegerszeg városától 2003-ban Pro Urbe-díjat kapott, a klub akadémiája 2013 óta Szőcs János nevét viseli.

(Fotó: A magyar és a walesi válogatott 1975-ben a Népstadionban, 20 ezer néző előtt mérkőzött meg egymással. Készítette: Farkas József)