Ma 60 éves Garaba Imre

2018. július. 29., 09:51   |    

Ma 60 éves Garaba Imre

Hatvanadik születésnapját ünnepli a 82-szeres válogatott Garaba Imre.

Vácon született, de a közeli Sződligeten kezdett futballozni, ellenben igazolt játékos az óbudai III. Kerületi TTVE csapatában lett. Ifistaként visszakerült Vácra, a helyi csapatban fedezte őt fel a hetvenes évek legvégén Tichy Lajos, a Bp. Honvéd – nem kevésbé legendás játékosból lett – edzője. A 21 éves védő tagja volt már a kispestiek 1980-as bajnokcsapatának, 1987-ig szinte csak sérülése esetén hiányzott a csapatból. Alapember volt a piros-fehérek Andrusch – Sallai, Nagy A., Garaba, Varga – Gyimesi, Sikesdi, Détári – Bodonyi, Dajka, Esterházy (Kovács K.) összeállítású, Komora Imre irányításával sorozatban három bajnoki címet is nyert együttesének. A Honvéddal a négy bajnoki cím mellett 1985-ben MNK-győztes is lett, 1982-ben, a spanyolországi világbajnokság után az MLSZ az Év játékosának választotta. Egy évvel a mexikói Mundial után külföldre, a breton Stade Rennais együtteséhez igazolt, majd két szezon után átszerződött a belga Charleroi csapatához. Hazatérve 1993-ban a BVSC-ben fejezte be a pályafutását.

A válogatottban Lakat Károly kapitánysága idején, 1980. április 30-án, Kassán, a csehszlovákok ellen mutatkozott be, az első gólját egy bő évvel később, a Puskás Ferenc hazatérése utáni gálameccset követően játszott, angolok elleni világbajnoki selejtezőn lőtte. A legemlékezetesebb találata ellenben egy idegenbeli volt: 1984. január 18-án az ő góljával nyert a magyar csapat Cádizban, a nem egészen fél évvel később Eb-ezüstérmes spanyolok elleni találkozón.

Részese volt a Mezey-korszak minden nagy sikerének, egyebek mellett a brazilok 1986-os budapesti legyőzésének, s természetesen az utolsó állomásig százszázalékosan teljesített világbajnoki selejtezőknek. Két vb-n hat mérkőzésen lépett pályára. A válogatottbeli pályafutását 1991. május elsején, Salernóban, az olaszok ellen zárta. Nyolcvankét válogatottsággal az örökranglista kilencedik helyezettje, a védők között Juhász Roland után a második.

Visszavonulása után rövid ideig edzősködött, a BVSC, a REAC, a Gödöllő SC, majd az MTK együttesénél. Azóta kevés kapcsolata maradt a labdarúgással, bekapcsolódott a Focisegély Alapítvány munkájába bekapcsolódott, illetve tagja volt az MLSZ Fellebbviteli Bizottságának is. 


Címkék:

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank

Szponzoraink

  • Merkantil Bank
  • Groupama Biztosító
  • MOL
  • Förch
  • Jet Sol