Kovács Kálmán nagy napja

2012. május. 28., 17:40   |

Kovács Kálmán nagy napja

Május 28-án eddig minden hivatalos mérkőzésén három gólt szerzett a magyar A-válogatott, s mindhárom találkozóját meg is nyerte.

A legnehezebb dolga 1961-ben volt, a walesiek ellen. A brit válogatott az 1958-as világbajnokságon előbb 1:1-es döntetlent játszott a magyarok ellen, majd a továbbjutásért vívott ismétlésen 2:1-re legyőzte Baróti Lajos csapatát. Szűk három évvel később a nagy sztár, John Charles nem tartott a csapattal Budapestre, de Jack Kelsey, a híres kapus, vagy Ivor Allchurch, a remek csatár pályára lépett. Kelsey sem tudta azonban megakadályozni azt, hogy a 7. percben már ne vezessen két góllal a magyar legénység. Az első percben Solymosi Ernő, a hetedikben Tichy Lajos lőtt gólt. A 18. percben Cliff Jones, az azokban a napokban az angol élvonalban duplázó Tottenham Hotspur kiváló szélsője szépített, majd a 60. percben Ivor Allchurch ki is egyenlített. Úgy festett, döntetlenre végződik ez a mérkőzés is, ám a 88. percben Tichy Lajos gólra váltott egy (az olasz bíró, Jonni által jóindulatúan megítélt) tizenegyest. A Grosics – Mátrai, Sipos, Dalnoki – Solymosi, Kotász – Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi összetételű magyar csapat 3:2-re nyert, s az 1960–1961-es idényben sorozatban a hetedik mérkőzését nyerte meg.

1977-ben hasonlóan remek rajtot vett a megint csak Baróti Lajos által dirigált válogatott. A görögök elleni világbajnoki selejtezőn Pusztai László a 13., Nyilasi Tibor a 15. percben szerzett gólt. E két találattal nagyjából eldőlt a mérkőzés, az őszi, athéni 1-1 után talán a vártnál is simábban nyert a magyar válogatott. (Különösen, hogy a 88. percben Fazekas László is szerzett egy gólt, 3-0) Ez a győzelem meghozta az elsőséget a mindössze háromcsapatos csoportban, a magyarok öt, a szovjetek négy, a görögök három pontot gyűjtöttek. Az ezen a találkozón a Gujdár – Martos, Bálint, Kereki, Tóth J. – Nyilasi, Pintér, Zombori (Török) – Pusztai, Kovács I (Fazekas), Várady összeállítású nemzeti tizenegy 1977 őszén a bolíviaiak elleni interkontinentális selejtező megnyerésével harcolta ki az argentínai világbajnokságon való részvételt.

1990-ben, az olaszországi Mondiale előtt a franciaországi Nimes-ben játszott a magyar válogatott az Arab Emírségek ott edzőtáborozó csapatával. Nem volt azonos súlycsoportban a két csapat, s nem a Mondiale majdani szereplője volt a jobb. Az akkor már francia klubban, az AJ Auxerre-ben futballozó Kovács Kálmán nagy meccse volt ez: a kispesti kötődésű balszélső szerezte mindhárom gólt (3-0). Mészöly Kálmán csapata így állt fel: Gelei – Disztl L., Pintér, Garaba – Mónos, Varga I., Bognár Gy., Mészáros (Fischer), Szalma – Kiprich (Balog T.), Kovács K. A kezdő tizenegyben kilenc olyan játékos kapott helyet, aki francia, belga, vagy holland klub légiósa volt, köztük az egyetlen újonc, Gelei Károly. Csak a veszprémi Mónos Tamás és a tatabányai Szalma József jelentette a kivételt.