Konferencia a rasszizmus ellen

2017. november. 23., 17:21   |

Konferencia a rasszizmus ellen

A rasszizmus elleni fellépés jegyében rendeztek konferenciát szeptember 27-én, a Debreceni Egyetememen. Száműzni a rasszizmust a stadionokból – ez a legfőbb célja a nemzetközi konferenciának, mely a BRISWA (The Ball Rolls In The Same Way For All – A labda mindenkinek egy irányba gurul) uniós program része.

A BRISWA a sporteseményeken, elsősorban a labdarúgó-mérkőzéseken a rasszizmus és a diszkrimináció elleni további fellépést tűzte ki célul.

– A másfél éves programban a római Tor Vergata Egyetem szakmai irányításával 6 ország képviselői vesznek részt. A projekthez a Debreceni Honvéd Olasz Focisuli is csatlakozott, és a Magyar Labdarúgó Szövetség is támogatja. A projekt részeként ezúttal „A fair play és a rasszizmus megjelenése a sportban” címmel rendezték meg a tanácskozást a Debreceni Egyetemen. A helyszínválasztás sem véletlen, hiszen a Debreceni Egyetemen sok külföldi hallgató tanul. A konferencia üzenete, hogy senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés kinézete, vallása, nyelve, etnikai hovatartozása miatt. Ez ellen, összefogva, a sport segítségével hirdetjük az egyenlőséget– tájékoztatta Vámos Tibor az MLSZ Kisebbségi-, Fair Play és Grassroots bizottságának elnöke az mlsz.hu-t.

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán előadást tartott többek között: Stefano Armenia, a program fő koordinátora; Gibril Deen, a Mahatma Gandhi Emberi Jogi Szervezet elnöke; Köpf Károly, a Magyar Edzők Testületének titkára; Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének vezetője; Vámos Tibor, az MLSZ Fair Play Bizottságának elnöke; Pisont István, volt labdarúgó; Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke és Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, valamint Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke.

Az előadók előadásaikban a fiatalokat célozzák meg, hozzájuk szeretnének eljuttatni a pozitív gondolatokat a közösségi médián keresztül, illetve a sportrendezvényeken, továbbképzéseken, nyilvános workshopokon, és konferenciákon.