Kolumbiai játékos nyerte a Puskás-díjat

2015. január. 12., 20:23   |

Kolumbiai játékos nyerte a Puskás-díjat

A nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) hétfői zürichi gáláján kiosztotta a tavalyi év legjobbjainak járó elismeréseket, köztük a 2014-es Aranylabdát és a 2009-ben alapított Puskás-díjat.

A legendás magyar futballistáról, Puskás Ferencről elnevezett díjat 2009-ben alapította meg a FIFA, idén hatodik alkalommal osztották ki az elismerést, amelyet minden évben az év legszebb góljának szerzője a vehet át.

Az idei nyertes a kolumbiai James Rodriguez lett, aki a 2014-es világbajnokságon, az uruguayiaknak lőtt bombagóljával érdemelte ki az elismerést. A Real Madrid középpályása június 28-án a brazíliai világbajnokságon az uruguayiak elleni nyolcaddöntőben egy mellel maga elé tett labdát a levegőből védhetetlenül bombázott kapura, és az a keresztlécről pattant a gólvonal mögé. A díjat Christian Karembeu adta át a Real Madrid támadójának.

A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz szépségdíjas gólra a FIFA honlapján lehetett szavazni, majd november végétől már csak arra a háromra, amely addig a legtöbb voksot kapta. A másik két jelölt Robin van Persie, a Manchester United holland csatára és egy női futballista, az ír Stephanie Roche volt.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál válogatott futballistája nyerte el 2014-es teljesítménye alapján. A 29 éves Ronaldo 2008 és 2013 után harmadszor érdemelte ki az elismerést, amelyet korábban csak két portugál, a tavaly elhunyt Eusébio, valamint Luis Figo kapott meg.

A gálán résztvevő magyar delegációnak tagja volt Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, valamint Joseph Blatter FIFA-elnök meghívására - a korábbi évekhez hasonlóan - Orbán Viktor miniszterelnök is elutazott a zürichi eseményre. A nemzetközi szövetség vezetője Erzsébet asszonyt, az Aranycsapat legendás csapatkapitányának özvegyét is meghívta az átadóra, aki a korábbi években rendre részt vett a Puskás-díj átadásán.

A gála nyertesei:

FIFA-ARANYLABDA: Cristiano Ronaldo (Portugália)
AZ ÉV NŐI JÁTÉKOSA: Nadine Kessler (Németország)
PUSKÁS-DÍJ: James Rodríguez (Kolumbia)
AZ ÉV EDZŐJE: Joachim Löw (Németország)
AZ ÉV EDZŐJE A NŐI LABDARÚGÁSBAN: Ralf Kellermann (Németország)
FIFA ELNÖKI KÜLÖNDÍJ: Hirosi Kagava (90 éves japán újságíró)
FAIR PLAY DÍJ: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség önkéntesei
FIFPRO ÁLOMCSAPAT: Manuel Neuer (Bayern München, Németország) – Philipp Lahm (Bayern München, Németország), Sergio Ramos (Real Madrid, Spanyolország), David Luiz (PSG, Brazília), Thiago Silva (PSG, Brazília) – Ángel Di María (Manchester United, Argentína), Toni Kroos (Real Madrid, Németország), Andrés Iniesta (Barcelona, Spanyolország) – Lionel Messi (Barcelona, Argentína), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Portugália), Arjen Robben (Bayern München, Hollandia)