Ismert nemzetközi előírás vonatkozik a rasszizmus büntetésére

2018. december. 19., 11:26   |    

Ismert nemzetközi előírás vonatkozik a rasszizmus büntetésére

A klubok munkájának, a jobb infrastruktúrának és a szurkolótáborok folyamatosan javuló hozzáállásának köszönhetően az MLSZ Fegyelmi Bizottságának az elmúlt időszakban kimondottan ritkán kellett súlyosabb büntetéseket kiszabnia a klubokra. A rasszizmussal és az etnikai diszkriminációval szemben az UEFA szabályozása alapján kell eljárnia az MLSZ-nek.

Ezen cselekmények az európai szövetségnél a legszigorúbb elbírálás alá esnek, és így ezekre a zéró tolerancia elve érvényes a kontinens minden futballpályáján, tehát – kötelező érvénnyel – hazánkban is

Ez alapján a Fegyelmi Szabályzat 40. paragrafusában egyértelműen rendelkezik a stadionokban tapasztalható rasszizmusról és az etnikai diszkriminációról: első előfordulása esetén szektorbezárás, minden további esetben stadionbezárás az egyedüli kiszabható büntetés ilyen esetekben.

Az Újpest FC szurkolói első alkalommal a november 21-i, MOL-Vidi elleni idegenbeli OTP Bank Liga mérkőzésen tanúsítottak rasszista magatartást, majd szintén a MOL-Vidi elleni december 8-i hazai bajnoki találkozón ismét megszegték a Fegyelmi Szabályzat 40. paragrafusát.
Az MLSZ-re kötelezően előírt fenti döntési mechanizmust számos alkalommal kommunikálta a klubok és a szurkolók felé, így mindenkinek tisztában kellett lennie azzal, hogy e cselekmények előfordulása milyen büntetéshez vezet.

Egyébként ugyanez az UEFA-gyakorlat érvényesül majd a magyar válogatott 2019-es Eb-selejtezőin, ami azt jelenti, hogy például a szlovákok, vagy Szlovákia szidalmazása esetén az MLSZ zárt kapus büntetésre számíthat. Mivel Magyarország visszaeső, így várhatóan több mérkőzést magyar nézők nélkül kellene megrendeznie ez esetben a szövetségnek. Aki tehát például Szlovákiát vagy Romániát szidalmazza a bajnoki vagy válogatott mérkőzéseken, az csapatát hozza nehéz helyzetbe.


Letölthető dokumentumok


A hírkategória további hírei

Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

Szövetség
Végső búcsút vettek Müller Sándortól

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS