Fehéroroszország–Magyarország: Indul a jegyértékesítés, tanácsok a kiutazó szurkolóknak

2018. május. 10., 17:47   |    

Fehéroroszország–Magyarország: Indul a jegyértékesítés, tanácsok a kiutazó szurkolóknak

Férfi A-válogatottunk június 6-án a fehéroroszországi Bresztben játszik felkészülési mérkőzést a házigazdákkal. A magyar idő szerint 19.00 órakor (helyi idő szerint 20.00 órakor) kezdődő találkozóra utazó magyar szurkolók utalványokat vásárolhatnak, melyeket a helyszínen válthatnak át hivatalos meccsjegyre.

A Fehéroroszország elleni, június 6-i felkészülési mérkőzésre május 16-án, 10.00 órakor kezdődik a hivatalos mérkőzésjegyre váltható utalványok árusítása. A névre szóló utalványokat június 4-én 17.00 óráig, vagy a készlet (454 meccsbelépő) erejéig lehet megvásárolni 700  forintos egységáron a meccsjegy.mlsz.hu oldalon, illetve személyesen közel 350 értékesítési ponton a TEX viszonteladóknál

Az utalványokat Bresztben, az Energiya Hotelben (bulvar Kasmanaŭtaŭ 99) felállított jegyátvételi ponton lehet átváltani hivatalos meccsjegyre a mérkőzés napján, helyi idő szerint 14.00 órától a mérkőzés kezdetéig személyazonosság igazolásával. 

A magyar szektorok elhelyezkedése az OSK Brestskiy Stadionban

A jegyértékesítéssel kapcsolatos kérdésekben az alábbi elérhetőségeken lehet további információkhoz jutni:

Ticket Express Ügyfélszolgálat
Telefon: +36-30-508-0999
E-mail: mlsz@tex.hu 
Az ügyfélszolgálat munkanapokon 9 és 17 óra között, szombaton 10 és 15 óra között fogadja szurkolóink kérdéseit.

A konzuli szolgálat az alábbi fontos információkat tette közzé a mérkőzésre utazó szurkolók számára:

Közlekedés és beutazás

A mérkőzés helyszíne az OSK Brestskiy Stadion, befogadóképessége 10.169 fő. Címe: Fehéroroszország (Belarusz), Breszt, Gogol u. 9. (224030 Брест, ул. Гоголя, 9), GPS-koordináták: 52.089731, 23.682708, telefonszám: +375 162 20 84 59, web: http://oskbrest.by. A stadionhoz legközelebbi parkoló a Gogol utca 2. alatt (Брест, ул. Гоголя, 2.) található. 

Közúton Budapestről mintegy 780 kilométer a távolság. Célszerű Szlovákián és Lengyelországon keresztül közlekedni, mivel Breszt közvetlenül a lengyel–belarusz határ mellett helyezkedik el. A határátlépés Terespol/Brest átkelőnél javasolt, az átkelésénél ellenőrzik a gépjárművek eredetét és vámelőjegyzésbe veszik. Ez időigényes eljárás, akár 1-2 órán keresztül is eltarthat (buszok esetében könnyebb a határátlépés). Zöldkártya nélkül nem engedélyezett a gépjárművek beléptetése. Mindenkinek a határátlépéssel egyidőben migrációs kártyát kell kitöltenie, amelyen feltünteti a belépés, távozás időpontját, tartózkodási helyet, ezt a kiutazás pillanatáig meg kell őrizni. (Az öt napot meghaladó tartózkodás esetén regisztrálni is szükséges, amelyet a hotelek automatikusan végeznek, részletesen az utazási tanácsokban).

A behozott, külföldön regisztrált jármű/közlekedési eszközt csak az a személy használhatja, aki a járművet az ország területére behozta. A közlekedési eszköz/jármű használati jogának más személyre történő átruházása a jármű elkobzása melletti, vagy a nélküli pénzbüntetést von maga után. 

A külföldi regisztrációval rendelkező gépjárművek esetében az autópályák fizetősek, a számlafizetés egy előre megvásárolt E-út díj mérő eszköz, mely beszerzése kötelező. A díjköteles útszakaszokon egy elektronikus eszközzel történik a fizetés a megtett távolság függvényében. A stadion megközelítéséhez nincs szükség díjköteles szakaszok igénybevételére, amennyiben a beutazók Terespolnál lépik át határt. A díjköteles szakaszokat ezen weblapon lehet ellenőrizni (angol).

Vízumügyintézés

Az országba magyar állampolgár főszabály szerint csak érvényes útlevél és vízum birtokában léphet be (személyazonosító igazolvánnyal NEM!). A vízumügyintézés Fehéroroszország (Belarusz) budapesti nagykövetségén lehetséges.

Bresztbe történő utazás esetén lehetőség van vízummentes beutazásra, amelyhez az érvényes útlevél és utasbiztosítás mellett szükség van egy helyi utazási iroda által kiadott dokumentumra. A lehetőség részleteiről Fehéroroszország (Belarusz) budapesti nagykövetségén érdeklődhetnek.

(Maximum 5 naptári napig történő vízummentes beutazás lehetősége a Minszki Nemzetközi Repülőtéren keresztül érkező és távozó, érvényes útlevéllel, minimum 10.000 EUR fedezetű, a Belarusz Köztársaságban is érvényes utasbiztosítással, valamint megfelelő anyagi fedezettel rendelkező magyar állampolgárok esetében is fennáll.) 

A vízummentes beutazás másik lehetősége, ha a „Belovezsszkaja pusa” nemzeti park meglátogatása is a cél, a beutazást Breszt megye kiemelt közúti, vasúti és légi határátkelőhelyein lehet megtenni. A tartózkodás feltételei korlátozottak. Az ilyen jellegű beutazás feltétele röviden az, hogy helyi utazási irodával kössön szerződést a beutazni szándékozó turisztikai csomagra, amely a nemzeti park látogatását is magában foglalja. Breszt megyét nem hagyhatja el az illető.

Utasbiztosítás

A vízumkérelmező köteles az Utazásbiztosítási kötvény másolatát a kérelemhez mellékelni.
Szeretnénk felhívni a tisztelt vízumkérők figyelmét, hogy a jelenlegi szabályozás értelmében a vízumkészítéshez kötelező az UTASBIZTOSITÁS megkötése (nem összetévesztendő a BALESETBIZTOSITÁSSAL). A balesetbiztosítás nem elegendő! 

A vízumkérelem beadása során kötelezően be kell mutatni az egészségbiztosítási szerződés másolatát, amely bármelyik magyar vagy külföldi biztosítóval kell megkötni, illetve a „Belgossztrah” vagy a „Beleximgarant” belorusz állami biztosító társaságokkal.

A külföldi céggel kötött egészségbiztosítási kötvénynek tartalmaznia kell:

  — a biztosítótársaság adatait (nevét, címét, telefonszámát vagy a nemzetközi segélyhívó számát);
  — a biztosított vezeték- és utónevét, apai nevét (ha van);
  — kiterjeszteni a működését a Belarusz Köztársaság területére;
  — a kötvénynek érvényesnek kell lennie a Belarusz Köztársaságban való ideiglenes tartózkodás- vagy lakhatás teljes időtartamára, többszöri belépésre jogosító vízum esetén pedig az első utazás időtartamára;
 — a fedezet minimális összege 10.000 EUR.

A külföldi biztosítócéggel kötött utasbiztosítási szerződés meglétét a biztosítási kötvénnyel, biztosítási kártyával vagy bármilyen más dokumentummal alá lehet támasztani, ami a fenti információkat tartalmazza az egészségbiztosítási szerződésről.

Határátlépés

A határátlépéssel egyidőben migrációs kártyát kell kitölteni, amelyen fel kell tüntetni a belépés, távozás időpontját, tartózkodási helyet. A kiutazás pillanatáig meg kell őrizni. 5 napot meghaladó tartózkodás esetén regisztrálni is szükséges, amelyet a hotelek automatikusan végeznek, részletesen lásd az utazási tanácsokban.

A Breszthez legközelebbi (350 km!) olyan nemzetközi repülőtér, ahova Magyarországról légijárat indul, Minszkben található (hétfőn, csütörtökön, vasárnap közlekedik). A repülőtér a fővárostól közel 50 km-re helyezkedik el. Minszkből közvetlen autóbuszjárattal és vonattal is el lehet jutni Bresztbe. Jegyárak: Repülőtér – Minszk: Taxi: 30 – 55 BYN; busz: 3,71 – 4 BYN; vonat: 2,50 BYN. Minszk – Breszt: vonat: 8 – 88 BYN; busz: 14 – 16 BYN. Bresztben a taxi: 0,1-0,8 BYN/km; helyi buszjegy: 0,5 BYN. Egy belarusz rubel (BYN) nagyjából 130 forintnak felel meg.

Közbiztonság

Belaruszban a fegyveres testületek intenzív jelenléte miatt a közbiztonság kielégítő, a szokásos óvatosság és gondosság elvének alkalmazása azonban így is ajánlott. A fokozott figyelem különösen sötétedés után, az éjszakai szórakozóhelyek környékén ajánlott annak érdekében, hogy az utas ne váljon lopás, rablás áldozatává. Ha mégis probléma adódna, a helyi rendőrség a 102-es segélyhívószámon érhető el.

Pénzváltás, fizetés

Az ország hivatalos fizetőeszköze a BYN (belarusz rubel). Magyar forintot az országban nem váltanak, így készpénzes fizetés esetén a pénzváltáshoz az EUR vagy USD előre beszerzendő. Az országban ugyanakkor a legtöbb nemzetközi típusú bankkártyát elfogadják.

Egyéb tudnivalók

Az országban a hivatalos nyelv az orosz és a belorusz, a lakosság szűk köre beszél csak angolul. 

Közterületen – erre kijelölt helyen kívül – az alkoholtartalmú italok fogyasztása tilos. Narkotikumok, pirotechnikai eszközök birtoklása tilos! Ezen cselekmények elzárást és komoly pénzbüntetést, adott esetben bírósági eljárást és szabadságvesztés büntetést vonnak maguk után. A stadionba történő beléptetést alapos ruházat átvizsgálás előzi meg, szúró-vágó eszközök, alkoholtartalmú italok bevitele tilos. A biztonsági és rendvédelmi szervek a szabályokat mérlegelés nélkül betartatják!

Az utazási tanácsokról bővebben a Konzuli Szolgálat honlapján olvashat. 

Az esetleg szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében javasoljuk, hogy a kiutazó szurkolók előzetesen regisztráljanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján.

Magyarország Minszki Nagykövetségének elérhetőségei:

Посольства Венгрии в Республике Беларусь
220034 Minszk, Platonova utca 1/B
Telefon: +375-17-233-9168 (munkaidőben hívható vezetékes szám)
Konzuli ügyelet: +375-44-721-8005 (vészhelyzet esetén a nap 24 órájában hívható ügyeleti mobilszám)
E-mail: mission.msk@mfa.gov.hu

Breszti Tiszteletbeli Konzulátus:

Szergej Nyikolájevics Nedbájlov tiszteletbeli konzul
Breszt, Komszomolszkaja utca 6.
TEL/FAX: +375 162 21-42-34; +375 162 27-09-85
E-mail: consulhubrest@gmail.com

Útba eső magyar külképviseletek:

Kassai Főkonzulátus – Szlovákia
040 01 Kosice, Hlavná 67. 
Konzuli ügyelet: 00-421-911-892-211

Krakkói Főkonzulátus – Lengyelország
31-503 Kraków, ulica Lubicz 17 h
Konzuli ügyelet: 00 48 602 572 116 (mobil)

Varsói Nagykövetség – Lengyelország
00-559 Warszawa ul. Fryderyka Chopina 2.
Konzuli ügyelet: 
00 48 22 537-56 60;
00 48 602-572 116


A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS