Lejátszotta első mérkőzését a felzárkózó települések válogatottja

2023. június. 23., 14:11   |    

Lejátszotta első mérkőzését a felzárkózó települések válogatottja

A négynapos balatonszemesi sporttáborba az ország öt nagy régiójából, a leghátrányosabb helyzetű településekről érkeztek 10-16 év közötti gyerekek, hogy a sportolás örömét átélve belekóstolhassanak a balatoni nyári tábor hangulatába is.

Június 20 és 23 között a balatonszemesi sporttábor adott otthont a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által szervezett Ötrégiós Játékok sporttáborának, ahol a Dél-Balaton FC korosztályos csapata és a Felzárkózó települések (FETE) programjában résztvevő fiatalokból álló, U15-ös válogatott mérte össze tudását. A júniusi hőségben lejátszott mérkőzés hatgólos döntetlennel (3-3) végződött. Az esélyteremtő program a hátrányos helyzetű településekből válogatta össze 23 tagú keretét, többek között Sárkeresztúrról, Gyulajról, Tiszabőről, Monorról, Nyírmihálydiból, Kömlőről és Patapoklosiból kerültek be játékosok. A többlépcsős kiválasztási folyamat során a gyerekeknek az MLSZ Telki Edzőcentrumában is lehetőségük nyílt edzőtáborozni.

A találkozónak keretet adó sporttábor nem valósulhatott volna meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Labdarúgó Szövetség együttműködése nélkül. A programban résztvevő gyerekek a labdarúgáson kívül számos más sportágban köztük atlétikába, karatéban és asztaliteniszben is kipróbálhatták felkészültségüket.

A Felzárkózó települések programjának köszönhetően már 2019 óta sportolhatnak szervezett keretek között a hátrányos környezetből érkező gyerekek, akik sport által esélyt kapnak a felzárkózásra, s szorgalmuk fényében a kiemelkedésre, nem utolsó sorban pedig megtapasztalhatják egy örömteli közösséghez való tartozást. A már 178 települést érintő felzárkóztató programban kiemelkedő esélyteremtő kezdeményezésként kap teret a sport, amely több helyszínen is beépült a leszakadó közösségekért végzett szociális munkába. A sportprogramokra rendszeresen járó gyerekeknél már rövid távon észrevehetőek a pozitív változások, hiszen az edzésen való részvétel előfeltétele az elkészített házi feladat és a jó iskolai magatartás. A rendszeres edzések és meccsekre utazások csapatot építenek, a közösen átélt élmények során pedig olyan pozitív értékek lesznek a mindennapjaik részei, amelyeket később, életük minden szakaszában tudnak kamatoztatni. A leszakadó településeken a sport ezért nem csupán hobbi, hanem esély egy teljesebb életre.

 

 

 

 

 

 


A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS