Erősödő regionális együttműködés

2018. január. 11., 13:29   |    

Erősödő regionális együttműködés

A Magyar Labdarúgó Szövetség vezetői is részt vettek azon a hagyományos, évnyitó megbeszélésen, melynek célja, hogy a nemzeti szövetségek együttműködjenek a labdarúgás legfontosabb kérdéseiben.

A korábban Ausztriával kiegészült visegrádi társulás országai, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, illetve Magyarország hívta életre azt az együttműködési kezdeményezést, amelynek mára az e heti konferenciának otthont adó liechtensteini szövetség is társult tagja lett. A hagyományosan az év elején megtartott szakmai egyeztetéseken rendre részt vesz vendégként Németország, illetve Svájc is.

A 2018-ban, az alpesi államban megrendezett találkozón – amelyen az MLSZ-t Csányi Sándor elnök mellett Berzi Sándor alelnök és Vági Márton főtitkár képviselte – számos fontos téma került szóba. Ezek között is kiemelt jelentőséget élvez a magyar fél kezdeményezésére a fiatal és a hazai játékosok helyzete, éppen ezért ez alkalommal is megvitatták a nevelési kártalanítás rendszerének kérdéseit a jelenlévők. A magyar fél azt szeretné elérni a társult partnerek segítségével, hogy a rendszer valóban működjön, és a nagy tehetségeket, profi futballistákat nevelő műhelyekhez a gyakorlatban is eljusson az 5 százalékos támogatási összeg.

Szintén visszatérő, az előzővel szervesen összefüggő téma annak kérdése, hogy egész Európán – de egy-egy országon vagy akár régión – belül növekszik a különbség a kis és a nagy szövetségek, egyesületek között. A képzeletbeli olló nyílása azt is jelenti, hogy egyes csapatok mágnesként vonzzák – az egyébként később aztán kevés lehetőséget kapó – fiatal tehetségeket, míg mások számára ezek a futballisták elérhetetlenekké válnak.

Ez a helyzet valójában a rendszer egyik szereplőjének sem jó, hiszen egy kis ország esetében megtörténhet, hogy a legnagyobb tehetségek pont a fejlődésük szempontjából legfontosabb időszakot töltik versenyeztetés nélkül. A társulás résztvevői egyetértenek abban, hogy ezen kérdések hatékony szabályozása az európai labdarúgás egyik legnagyobb kihívása napjainkban, és éppen ezért közös megoldást sürgettek.

Fotó: a szövetségek elnökeihez Alajos liechtensteini herceg (középen) is csatlakozott


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS