Emléktúra Gillemot Ferenc halálának évfordulóján

2016. november. 01., 10:58   |

Emléktúra Gillemot Ferenc halálának évfordulóján

A dél-erdélyi Petrozsény volt a végcélja annak az emléktúrának, amelyet Gillemot Ferenc, a magyar labdarúgó-válogatott első szövetségi kapitánya halálának századik évfordulójára rendeztek.

egykori kiváló játékos, majd edző Petrozsény térségében hunyt el, miután az első világháborúban önkéntesként csatlakozott a magyar honvédséghez. Böjte Csaba ferences szerzetes, az emléktúrát szervező Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója az MTI-nek szombaton úgy nyilatkozott: Gillemot Ferenc nemcsak labdarúgásban, evezésben, futásban és ökölvívásban jeleskedett, hanem jó ember is volt.

A résztvevő gyerekek szombat reggel indultak Déváról autóbusszal, majd a Zsil völgyében tett 15 kilométeres emléktúra során ellátogattak a petrozsényi katonatemetőbe, ahol a magyar mellett román, német, olasz sírhelyek is találhatók. Itt kereszteket, gyertyákat, saját készítésű koszorúkat helyeztek el.

A délutáni emléktornán a térségben található dévai, szászvárosi és petrozsényi gyermekotthonok fiatal lakói mellett a csíkszeredai Székelyföld Labdarúgó Akadémia együtteséből vettek részt 13-15 éves fiúk. Sőt, mivel az első szövetségi kapitány ökölvívásban is jeleskedett, négy fiatal bokszoló is jelen volt. A tornához Budafokról, Budatétényből, Tökölről, Nagytétényből és Csepelről öt egyesület küldött felszereléseket, labdákat és egyéb kiegészítőket a gyermekeknek, s a Magyar Labdarúgó Szövetség is csatlakozott az eseményhez.