Díjmentesen kérhetnek tanácsot a koronavírussal kapcsolatban

2020. március. 30., 19:17   |    

Díjmentesen kérhetnek tanácsot a koronavírussal kapcsolatban

A Pécsi Tudományegyetem a 06 80 442 642-es telefonszámon ingyenesen ad tanácsokat a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a 60 év felettieknek.

A PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet a koronavírus okozta egészségkárosodás és a halálesetek számának csökkentésére alakította a koronavírus elleni transzlációs lakosságtámogató akció- és kutatócsoportja (KETLAK).

E csoport célkitűzése a koronavírus idején tudásának és kutatómunkájának a lakosság számára történő önkéntes és ingyenes biztosítása, a koronavírus okozta egészségkárosodás és halálesetek számának csökkentése, valamint a lakosság egészségmegőrzésének és egészségjavításának biztosítása. Mindezt díjmentesen nyújtott tanácsadás, klinikai vizsgálatok és adatgyűjtések formájában valósítják meg, ezek eredményei ugyanis közvetlenül a lakosság javára fordíthatók.

A PROAKTIV-19 elnevezésű klinikai vizsgálat – melynek célja a 60 év feletti lakosság ellenállóképességének növelése a koronavírus okozta fertőzés szövődményeivel szemben – a KETLAK konzorcium első, a lakosság prevencióját biztosító akcióterve.

A konzorcium szakértői szerint az egyénre szabott életmódi tanácsadás jelentős mértékben csökkentheti a koronavírus okozta fertőzés által bekövetkező egészségkárosodást, a jobb egészségi állapot és az egészségesebb életmód pedig számottevően csökkentheti a koronavírus okozta fertőzés okozta halálozást. A díjmentesen nyújtott tanácsadás és kutatás segítségével elérhető, hogy a lakosság ellenállóbbá váljon a koronavírus egészségkárosító hatásával szemben, ezáltal csökkenjen az egészségügyi ellátásra szorulók, az egészségügybe bekerülők között pedig az intenzív ellátást igénylők száma. Hosszútávon a vizsgálat eredménye újabb járvány esetén bizonyítékon alapuló megelőzési startégiát biztosíthat Magyarország lakossága számára.

Az akciócsoport tanácsadói minden nap 8.00 és 20.00 óra között fogadják a 60 év feletti lakosság hívásait a 06 80 442 642-es, díjmentesen hívható telefonszámon.

Az új típusú koronavírussal fertőzött betegek ellátásának további javítása érdekében a munkacsoport a klinikai vizsgálatok mellett betegregiszterek elindítását és metaanalízisek elvégzését is tervezi.


Letölthető dokumentumok


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS