Brünyi Béla gazdag pályafutás után távozik az MLSZ-ből

2018. augusztus. 01., 11:39   |    

Brünyi Béla gazdag pályafutás után távozik az MLSZ-ből

Befejezi munkáját a korábbi kiváló, válogatott kerettag kapus, aki 1995 óta dolgozott az MLSZ-ben az utánpótlás válogatottak, illetve az eseményszervezés területén.

Brünyi Béla, a jó felépítéséről, magabiztos vetődéseiről híres kapus 1967-ben Hidegkuti Nándor edzősködése idején kapott először lehetőséget az NB I-ben. Két sikeres MTK-s időszaka között – mely során bajnoki bronzérmet is ünnepelhetett (1978) –, a Tatabánya együttesével nem kis meglepetésre 1973-ban elhódította a Közép-európai Kupát (KK). A nemrégiben elhunyt Kovács Ferenc 1978-ban meghívta a magyar válogatott keretébe is, ám végül nem lépett pályára a nemzeti együttesben. Az első osztályban összesen 182 találkozón állt a kapuban.

Joggal büszke rá, hogy labdarúgó pályafutása mellett közgazdasági egyetemet végzett, nappali tagozaton, pénzügy szakon. Tanulmányai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy pályafutása végeztével sportvezetőként dolgozhasson: előbb klubja, az MTK labdarúgó szakosztályát vezette (Verebes József irányítása mellett a kék-fehérek bajnoki címet is szereztek 1987-ben), majd 1995-ben került az MLSZ kötelékébe.

A fiú U15-ös korosztállyal éppúgy foglalkozott, mint a már felnőtt labdarúgónak számító U21-esekkel, csapatmenedzserként, tornaigazgatóként pedig megfordult a női labdarúgásban is, legutóbb az U19-es együttes mellett.

A számos esemény közül kiemelkedik a 2008-as csehországi korosztályos Európa-bajnokság. Itt Sisa Tibor vezetésével elődöntőt játszott az 1989-es generáció, és szintén büszke lehet az VI. UEFA Utánpótlás Konferenciára, amelynek főszervezőjeként tevékenykedett, s amelyet a szervezet Budapesten rendezett meg a 2001-es centenáriumi évben. A korábbi Aranykalász, majd Ráckevei Torna (mai nevén Telki Kupa) is összefonódott Brünyi Béla nevével, hiszen először még a Hajnal Tamás nevével fémjelzett 1980-1981-es születésű generáció számára szervezte meg utánpótlás titkárként ezt az eseményt, majd huszonegy éven keresztül, nyugdíjazásáig igazgatta a tornát.

Akcióban az MTK-Ferencváros mérkőzésen (1-1) 1978-ban

„Az elmúlt 23 évben óriásit változott a labdarúgás, amelyet az MLSZ-nél töltöttem – nyilatkozta az mlsz.hu-nak a hetvenesztendősen visszavonuló szakember. – A körülmények ezerszer jobbak, mint korábban. Mára minden adott ahhoz, hogy mindezt a futballunk színvonalemelkedése is kövesse. Hálás vagyok azoknak az MLSZ-es vezetőknek és kollégáknak, akik bíztak bennem, hiszen igen tartalmas időszakot töltöttem el a magyar labdarúgásban.”


Címkék:

A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS