Állásfoglalás az uniós állampolgárokkal azonos státuszú labdarúgókról

2018. július. 20., 09:30   |    

Állásfoglalás az uniós állampolgárokkal azonos státuszú labdarúgókról

A Kisvárda NB I-es sportszervezete a többi egyesületnek is hasznos kérdéssel fordult a Magyar Labdarúgó Szövetséghez. A sportszervezet annak tisztázása érdekében kereste meg a szövetséget, hogy az ukrán állampolgárságú labdarúgók a hatályos szabályok alapján uniós állampolgárokkal azonos jogokkal rendelkező sportolónak tekinthetőek-e.

Emlékezetes, hogy ehhez hasonló kérdés merült fel 2018 tavaszán az Újpest egyes afrikai labdarúgóival kapcsolatban.

A kérdésre adott állásfoglalás során az alábbiakra kell tekintettel lenni:

Az NB I versenysorozatában az ún. 6+5-ös szabály van érvényben, azaz egy csapatban 6 európai-uniós és legfeljebb 5 unión kívüli játékos lehet a pályán egy időben.

Vannak olyan nem EU-tagországok, amelyeknek a munkavállalói a különböző nemzetközi egyezmények  alapján (pl.: Deep and Comprehensive Free Trade Area, DCFTA, a Cotonou-i megállapodás) diszkriminációmentesen, az uniós tagállamok polgáraival azonos elbírálásban részesülnek.

Ukrajna egyrészt aláírója az előző pontban említett megállapodásnak, másrészt az ukrán állampolgárok 2017. június 11. óta vízum nélkül utazhatnak be az Európai Unió országaiba – tekintettel Ukrajna folyamatban lévő felvételi eljárására az Európai-unióba.

Ezek alapján a Kisvárda ukrán állampolgárságú labdarúgóit az uniós játékosokkal azonos joggal rendelkezőnek tekinti, és velük azonos elbírálásban részesíti.

A Versenykiírás vonatkozó része így fogalmaz:

B) Európai Unió-beli és azzal azonos elbírálású labdarúgók: a bajnoki mérkőzéseken a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult azokat a labdarúgóit szerepeltetni, akik az Európai Unió valamely tagállamának állampolgárai, továbbá azon országok állampolgárait, amely országokkal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött, amely jogszerű munkavállalás esetén a munkavállaló részére az Unió polgáraival azonos, diszkrimináció mentes elbírálást biztosít a munkakörülmények tekintetében az Európai Unió egész területén.

C) Egyéb országok labdarúgói: Azon országok labdarúgóiból, akik állampolgárságuk alapján kívül esnek a B) pontban meghatározott országok körén („egyéb országok”), a sportszervezet, mérkőzésenként, legfeljebb 5 labdarúgó szerepeltethet egy időben, csapatában.


A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS