Az UEFA segítségével választják ki az edzők a legtehetségesebb focista lányokat Magyarországon

2019. február. 02., 16:13   |    

Az UEFA segítségével választják ki az edzők a legtehetségesebb focista lányokat Magyarországon

Alakul a négy magyar régió U14-es csapata. Margret Kratz, az UEFA szakembere is segíti a válogatást. A napokban mérték fel az ország több száz focista lányát.

Az UEFA és a Magyar Labdarúgó Szövetség közösen dolgozik a női labdarúgás fejlesztésén, erre egy – különösen az U14-es korosztályt érintő – projekt is szerveződött, amiben hazánk mellett Szlovákia, Szerbia és Csehország érintett.

A fiatalok kiválasztása január végén - február elején folytatódott, amin az UEFA-t Margret Kratz képviselte: a közép, keleti, nyugati és déli régiókban a legügyesebb lányokat hívták próbajátékra, közülük kerülnek ki az 5-6 megyét összefogó területi válogatottak.

A fejlesztési program célja, hogy mielőbb előtérbe kerüljenek a tehetségek, és minden tizenéves focista lánynak meglegyen rá az esélye, hogy akár a legjobbak közé kerülhessen. Ezért minden régióban két-két, legalább B-licenccel rendelkező edző foglalkozik a gyerekekkel.

Rugovics Vendel, a nyugati régió egyik edzője úgy látja, az OTP Bank Bozsik-programoz hasonló alapokon nyugszik a mostani program.

– Az eddigiekben az UEFA elképzeléseivel ismerkedtünk meg arról, miként lehet a felfedezni és gondozni a tehetségeket. Ezt a módszertant használja a német női labdarúgás is. Bemutatóedzéseket is láttunk, amik a technikai, taktikai képzésről, a játékhelyzetmegoldó-képesség fejlesztéséről szóltak. Elsősorban labdás és labda nélküli koordinációval, labdaátvételekkel, kapura lövésekkel, fejeléssel foglalkoztunk – mondta a szakember az mlsz.hu-nak.

Keleten több mint 100 lány kapott meghívást a mostani válogatóra, akik között bőven voltak tehetséges gyerekek. A következő lépcsőfok Miskolcon lesz februárban, ahol több csapatra bontva játszanak egymás ellen a gyerekek, akik közül kialakul a régió válogatottjának bő kerete.

Nagyon lelkesek voltak a lányok és fegyelmezetten hajtották végre a feladatokat. Végül aztán mindenki elkérte tőlünk a csapatképeket, hiszen nekik nagy élmény volt ez a nap – mesélte Szabó Ilona, a régió egyik edzője.

A gyöngyösi válogatóra is ellátogatott Margret Kratz, aki nagyon meg volt elégedve a szervezéssel, ő is elmondta a véleményét, kiket látott kiemelkedőnek az edzéseken.

Biztatta a gyerekeket a további munkára és az edzőknek is segített az értékelésben – tette hozzá Szabó Ilona a német szakemberrel kapcsolatban.


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS