A Nemzeti Színházban díjazzák az év legjobb sportolóit

2015. december. 16., 18:17   |

A Nemzeti Színházban díjazzák az év legjobb sportolóit

A Magyar Sportújságírók Szövetsége minden korábbinál rangosabb helyszínen, a Nemzeti Színházban rendezi meg a legjobb sportolókat sorrendben 58. alkalommal díjazó éves ünnepséget, 2016. január 14-én, csütörtökön 20 órától.

Az M4 Év Sportolója Gála néven megújuló díjkiosztó névadó főszponzora az új nemzeti televíziós sportcsatorna, az M4, amely a nyáron jelentette be, hogy megvásárolja az ünnepség közvetítési jogait és élő egyenes adásban közvetíti majd az eseményt. A gála hagyományos partnere a Magyar Olimpiai Bizottság, amely az idén is támogatója a rendezvénynek – az Év Férfi Sportolója-díj átadója Borkai Zsolt MOB-elnök lesz –, ám ezúttal a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat üzenetét is tolmácsolja majd a program, és szervezők a 2017-es vizes világbajnokság népszerűsítésére is igyekeznek felhasználni a legjobb sportolókat felvonultató, elegáns eseményt, amelyet hagyományosan támogat majd a sportért felelős államtitkárság is.

A korábbiaknál nagyobb súllyal jelenik meg a műsorban a labdarúgás, amit – az MLSZ szerepvállalásával együtt – a futball népszerűsége, képviselőinek magas aránya a sportolók között és a hosszú idő után újra kivívott Európa-bajnoki részvétel is indokol.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége a magyar sport hagyományaihoz és ambícióihoz méltó ünnepségen igyekszik díjazni a hazai sportélet legkiválóbbjait, ezért a tavaszi tisztújító közgyűlés döntéseinek megfelelően alakította át a hagyományos gála koncepcióját és a díjazás rendszerét is, tiszteletben tartva és hangsúlyozva az évtizedes hagyományokat is.

Továbbra is az MSÚSZ tagsága választja meg a 2015-ös esztendő férfi és női sportolóját, csapatát és edzőjét, megszűnik azonban a szövetségi kapitányok kategóriája, ők is az edzők között versenyeznek, ahogyan 1995 előtt. Mostantól ugyancsak a sportújságírók döntenek az Év Labdarúgójáról, valamint az év fogyatékos női és férfi sportolójáról, csapatáról, fogyatékosokkal dolgozó edzőjéről.

Az internetes szavazás december 17-től, csütörtöktől január 4-ig tart, és az MSÚSZ tagjai vehetnek benne részt. A gálán átadják majd az MLSZ és az MSÚSZ életműdíját és díjazzák az Év Gólját is.

A lebonyolítást a rendezési jog értékesítésének korábbi gyakorlata után a maga kezébe vette a sportújságíró szövetség, s a rendezvényszervezői feladatokkal a Duna Events Kft-t bízta meg, amelynek egyik tulajdonosa az Év Csapata tagjaként a korábbi gálákon összesen öt alkalommal díjazott Kiss Gergely. A program kreatív vezetőjének az MSÚSZ Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét, a Nemzeti Színház kommunikációs vezetőjét kérte fel . A gálával kapcsolatos legfontosabb döntések meghozatalával az MSÚSZ elnöksége a szervezőbizottságot bízta meg, amelynek tagjai: dr. Csisztu Zsuzsa (MSÚSZ), Balogh Gabriella (MLSZ), Kiss Gergely (Duna Events), Kovács Kokó István (az Év Sportolója két alkalommal), Magyar Zoltán sportmenedzser, Őri B. Péter (MSÚSZ), Sánta György (MTVA), Siklós Erik (MOB), Szabó László (Nemzeti Színház), valamint Szöllősi György, a szervezőbizottság, egyben az MSÚSZ elnöke.

A különböző kategóriákban az MSÚSZ elnöksége tízes toplistát állapít meg, s a tagok a tíz közül az általuk legjobb háromnak gondolt jelöltre szavazhatnak. A szavazás dobogósait (sorrend nélkül) a január 5-én tartandó sajtótájékoztató keretében jelentik be a szervezők, s minden kategóriából az első három helyezett lesz hivatalos a díjátadó gálára, a Nemzeti Színházba január 14-én este. A gála megrendezésében tanácsadóként a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila is közreműködik.