A Labdarúgás Napját ünnepelték a hazai futball nagyjai

2022. november. 25., 13:53   |    

A Labdarúgás Napját ünnepelték a hazai futball nagyjai

Immár több évtizedes hagyomány, hogy az 1953-as 6:3-as londoni siker évfordulóján, a Magyar Labdarúgás Napján a korábbi válogatott játékosok elhelyezik az emlékezés koszorúit az MLSZ centenáriumi emklékművénél.

A centenáriumi emlékművet, Mihály Gábor szobrászművész alkotását 2001-ben, a szövetség fennállásának 100. évfordulója alkalmából adták át az akkori Nésptadion, a mostani Puskás Ferenc Aréna tőszomszédságában.

Az emléműnél tartott mai megemlékezésen a hajdani legendás válogatott játékosok mellett a jelenlegi nemzeti csapat is képviseltette magát: Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), a Nemzetek Ligája idei kiírásában Angliában is gólt szerző válogatott védőnk, illetve Laczkó Zsolt másodedző is részt vett az ünnepségen.



Ünnepi beszédében Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke kiemelte: fantasztikus dolog, hogy teljesen megújult környezetben, az új Puskás Aréna területén emlékezhetünk meg mindazokról, akik a magyar futball 1901. óta íródó válogatott történelmében magukra ölthették a címeres mezt. Külön kielemte, hogy az új emlékfalon nemcsak a férfi, hanem az első hivatalos mérkőzés óta a válogartottban pályára lépő összes női labdarúgó nevei is szerepelnek.

A helyszínen megjelent mintegy félszáz labdarúgó, köztük a korelnök, Bödör László megkoszorúzta az emlékművet, majd közösen elénekelték a Himnuszt és a Szózatot. Ezt követően a szövetség jó hangulatú ünnepi műsorra és ebédre hívta meg a válogatott játékosait. Az ünnepségen részt vett Csányi Sándor, az MLSZ elnöke is, aki köszöntötte az eseményen részt vevő volt valogatott játékosokat és beszédében visszatekintett a sikerekben gazdag 2022-es esztendőre.

Emlékezés a legendákra - a Magyar Labdarúgás Napja

Emlékezés a legendákra - a Magyar Labdarúgás Napja

1953. november 25-én, a londoni Wembley Stadionban játszotta „az évszázad mérkőzését” az angol futballválogatott és a legendás Aranycsapat, melyen a Puskás Ferenc vezette magyar nemzeti tizenegy győzött 6:3 arányban. A diadal történelmi jelentőségű volt, hiszen az angol futball addigi 90 éve alatt először fordult elő, hogy egy kontinensről érkezett válogatott saját otthonában győzze le Angliát. A Magyar Labdarúgó Szövetség a sporttörténeti győzelem emlékére és az Aranycsapat tiszteletére 1993-ban, a mérkőzés 40. évfordulóján november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította. Az MLSZ ezen a napon minden esztendőben megemlékezik a legendáiról, az Aranycsapatról és valamennyi válogatott labdarúgójáról, sportszakembereiről.

Tovább


A hírkategória további hírei

Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS