A 85 éves Szentmihályi Antalt köszöntötte a szövetség

2024. június. 13., 15:54   |

A 85 éves Szentmihályi Antalt köszöntötte a szövetség

Ma ünnepli 85. születésnapját Szentmihályi Antal, olimpiai bajnok, Európa-bajnoki bronzérmes, akinél egyetlen kapus sem nyert több magyar bajnoki címet. A legendás hálóőr nyolc bajnoki aranyából kettőt a Vasassal, hatot az Újpesti Dózsával nyert.

A kapuslegendát az MLSZ székházában köszöntötték egykori csapattársai és ellenfelei, Dunai Antal és Rákosi Gyula, az utódok és az Újpest FC képviseletében Kovács Zoltán, míg az szövetség részéről Gellei Imre egykori szövetségi kapitány, Nyilasi Tibor az MLSZ elnökségi tagja és Vámos Tibor versenyigazgató. Dunai Antal és Rákosi Gyula méltatták „Miskát”, felelevenítve a közös emlékeket és megidézve Szentmihályi Antal pályafutásának legemlékezetesebb pillanatait.

A múltidézés alapján a sok rangadó mellett számos remek mérkőzése közül kettő különösen emlékezetes maradt: a walesiek elleni, 1963-as, Nemzetek Európa Kupája (ma: Eb)-selejtezőn, valamint a Spartak Trnava elleni, 1974. márciusi BEK-negyeddöntőben, különösen a tizenegyesekkel megnyert párharcban elsőrangúan védett.  Az ünnepelt az ünnepségen Nyilasi Tibortól vette át a szövetség ajándékát, egy személyre szóló kristályvázát. Szentmihályi Antal meghatódva köszönte meg az ajándékot és a megemlékezést. Köszönőbeszédében elmondta, hogy bár az egészségi állapota hagy kívánnivalót maga után, örömmel és bizakodva várja egykori klubjánál kezdődő új időszámítást. A születésnapi torta elfogyasztása után még jó ideig anekdotáztak a vendégek, és természetesen szóba kerültek az Újpest háza táján körvonalazódó változások is.

Szentmihályi Antal Győrben született 1939. június 13-án, a Győri DAC (1952–58), a Győri Vasas ETO (1958–59), a Vasas (1959–64), majd az Újpesti Dózsa (1965–74) tagja volt. Nyolcszoros bajnok (1961, 1962, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974), MNK-győztes (1969), VVK-döntős (1969), KK-döntős (1962), Európa-bajnoki bronzérmes (1964), vb-résztvevő (1966), olimpiai bajnok (1964). A válogatottban 1961. december 9. és 1969. december 3. között 31 mérkőzésen védett. Pályafutása befejezése után sikeres edzői karriert épített, dolgozott a Tatabányai Bányász, az MTK, a Videoton, a BVSC, a Kecskeméti SC, a Székesfehérvári MÁV Előre és a Diósgyőri VTK csapatánál is. Edzősködött az arab világban és a Maldív-szigeteken is.