Nyolcvan éve nyert vb-ezüstöt a magyar válogatott

2018. június. 19., 11:09   |    

  Nyolcvan éve nyert vb-ezüstöt a magyar válogatott

80 évvel ezelőtt, 1938. június 19-én játszották az 1938-as világbajnokság döntőjét, amelyen a magyar válogatott az olaszokkal mérkőzött meg.

Dietz Károly együttese Holland-India, Svájc és Svédország testén keresztül jutott a fináléba, ahol végül 4:2-re kikapott Olaszországtól.

Mennyivel könnyebb dolga volt a magyar válogatottnak az 1938-as világbajnoki selejtezőkön, mint manapság! Akkoriban olyan kevesen neveztek, hogy egyetlen oda-visszavágós párharc döntött a vb-részvételről. Ráadásul akkoriban nem két évvel, csupán három hónappal a világbajnokság előtt kezdődött a kvalifikáció. A magyar válogatott 1938. március 25-én, Budapesten találkozott Görögországgal, amelyet 11:1-re legyőzött, és ezzel okafogyottá tette a visszavágót – le sem játszották. A mérkőzés hőse az újpesti Zsengellér Gyula volt, aki egymaga öt gólt szerzett. Három gólt lőtt a kispesti újonc, Nemes-Nehadoma József, kettőt Titkos Pál, egyet pedig Vincze Jenő. A Háda – Korányi I, Bíró – Lázár, Szűcs, Balogh I – Sas, Vincze, Nemes, Zsengellér, Titkos tizenegyből csak a mesterhármast szerző kispesti nem került be májusban a vb-keretbe. Sőt, Nemes-Nehadoma megmaradt egyszeres válogatottnak, mert többé nem kapott szerepet a nemzeti együttesben - nagy kérdés, hogy a triplázáson túl, mit kellett volna tennie a behívóhoz, de az is igaz, hogy a korszak két klasszisa, Sárosi György és Toldi Géza voltak a riválisai.

Számunkra az 1938-as vb június 5-én, Reimsben, Holland-India ellen kezdődött. A nyitány csupán könnyed bemelegítést jelentett, a Dietz Károly szövetségi kapitány és Schaffer Alfréd szövetségi edző által dirigált gárda 6:0-ra győzött Zsengellér és Sárosi dr. 2-2, valamint Kohut Vilmos és Toldi 1-1 góljával. Egy hetet kellett várni a következő meccsre, a negyeddöntőt június 12-én Lille-ben, Svájc ellen játszottuk. A várost földrengés rázta meg a meccset megelőző napon, de szerencsére nem volt hatással a magyar csapatra, amely Sárosi György dr. és Zsengellér Gyula góljával 2:0-ra nyert. Június 16-án, Párizsban a svédek elleni elődöntő következett. A riválist Nagy József személyében magyar edző készítette fel, és az első percben a frászt hozták a válogatottunkra: Arne Nyberg góljával megszerezték a vezetést. Húsz percet kellett várni az egyenlítésre, egy öngóllal egalizáltunk, majd további négy találattal (Zsengellér 2, Titkos és Sárosi 1-1 gól) eldöntöttük a találkozót. Az 5:1-es magyar siker megfelelt a papírformának, sőt, a korabeli beszámoló szerint „kétszámjegyű eredménnyel győzhetett volna a magyar csapat, ha nem tartalékolja erejét a vasárnapi döntőre”.

A másik elődöntőben Olaszország 2:1-re verte Brazíliát, így a fináléban a világbajnoki címvédővel találkozott a magyar válogatott. A svédek elleni találkozó után a magyarok egészséges önbizalommal várták a döntőt, ám a csapatösszeállítás többeket meglepett. Kikerült a tizenegyből Korányi Lajos és Turay József, valamint a robusztus, erőteljes, az olaszok stílusában leginkább eredményes Toldi Géza. Sokáig tartotta magát az a pletyka, hogy Dietz Károly az olaszok nyomására mellőzte Toldit és Korányit. A taljánok a politikai alapú barátságra hivatkoztak.

Ki tudja mi lett volna, ha ők is pályán vannak? Mindenesetre nélkülük a magyar csapat könnyűnek találtatott, az olaszok megérdemelten, 4:2-re nyertek. Sokatmondó a Nemzeti Sport akkori értékelése: „Legyünk tárgyilagosak. A világbajnoki döntőben a jobbik csapat győzött. Ne legyünk elkeseredettek: a jobbtól kikapni nem szégyen. A két gól különbségű vereség reális.”

A magyar válogatott 1938-as vb-szerepléséről az alábbi, közel félórás kisfilm is megemlékezik:

 


Címkék:

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank

Szponzoraink

  • Merkantil Bank
  • Groupama Biztosító
  • MOL
  • Förch
  • Jet Sol