Utánpótlástornákat törölt vagy halasztott el az UEFA

2020. augusztus. 14., 12:56   |    

Utánpótlástornákat törölt vagy halasztott el az UEFA

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtökön az U17-es női Európa-bajnokság törléséről és az U19-es férfi Eb halasztásáról döntött. Nem rendeznek idén Eb-selejtező tornákat sem.

Az UEFA közleményében kiemelte: a járványhelyzet jelentős logisztikai, egészségügyi és gazdasági nehézségeket jelent a rendező és résztvevő országok szövetségeinek, a döntés meghozatalakor ezenkívül figyelembe vették a játékosok egészségének megóvását, valamint csökkenteni szeretnék a koronavírus-járvány terjedésének esélyét.

A most eltörölt női U17-es Európa-bajnokság elitkörében a magyar válogatott is érdekelt volt, ráadásul rendezője lett volna szeptemberben egy elitkörös minitornának Szombathelyen. A férfi U19-es Eb-t az októberi elitkört követően két szakaszban játsszák le, az elsőt novemberben, a másodikat jövő márciusban. Ebben a sorozatban a magyar válogatott már nem érdekelt, miután tavaly ősszel nem jutott tovább az Eb-selejtezős csoportjából.

Az UEFA jövő évre halasztja a 2020-2021-es idény eredetileg őszre tervezett Eb-selejtező tornáit is, valamint csökkentette az Európa-bajnoki selejtező mérkőzések számát. Ez egyben azt is jelenti, hogy idén egyetlen utánpótlás-válogatottunk sem lép pályára tétmérkőzésen.

A 2020/21 idény utánpótlás Eb-selejtezőinek tervezett menetrendje:

Női U17:

– Eb-selejtező tornák időpontja 2021. február (12 minitorna)
– Az elitkör helyett play-off következik
– Play-off (14 csapattal) 2021. március vége
– Döntő 2021. májusa (Feröer-szigetek)

Férfi U17:

– Eb-selejtező tornák időpontja 2021. március (13 minitorna)
– Elitkört nem rendeznek
– A 13 csoportgyőztes és a 2 kiemelt csapat vesz részt a májusi, ciprusi Európa-bajnokságon

Női U19:

– Eb-selejtező tornák időpontja 2021. február (12 minitorna)
– Az elitkör helyett play-off következik
– Play-off (14 csapattal) 2021. áprilisa
– Döntő 2021. július (Fehéroroszország)

Férfi U19:

– Eb-selejtező tornák időpontja 2021. március (13 minitorna)
– Az elitkör helyett play-off következik
– Play-off (14 csapattal) 2021. májusa
– Döntő 2021. július (Románia)

Mint ismeretes, a jövő évi U21-es Európa-bajnokságot Magyarország és Szlovénia közösen rendezi. A csoportmérkőzéseket március 24. és 31. között játsszák le, míg az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseire május 31. és június 6. között kerül sor. Márciusban az A-csoport küzdelmeinek a Bozsik-stadion és Székesfehérvár ad otthont, míg a C-csoport meccseit Szombathelyen és Gyirmóton rendezik meg. A kieséses szakaszban a Bozsik-stadion egy negyeddöntőnek, Székesfehérvár pedig egy negyed- és egy elődöntőnek lesz a házigazdája. A Gera Zoltán vezette magyar U21-es válogatott rendezőként biztos résztvevője a tornának. 


FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS