„Szurkolj szívből, és szeresd a szíved!”

2018. szeptember. 28., 14:01   |    

„Szurkolj szívből, és szeresd a szíved!”

A Magyar Labdarúgó Szövetség ebben az esztendőben is csatlakozik az UEFA társadalmi felelősségvállalás programjának részeként a szeptember 29-i „World Heart Day” kampánysorozatához. Ez a program arra hivatott, hogy felhívja a sportszerető közvélemény figyelmét az egészségmegőrzés fontosságára, illetve a hirtelen szívhalál megelőzésének lehetőségére.

A szív- és érrendszeri betegségek már több évtizede vezető haláloknak számítanak Magyarországon. A kevés mozgás, a helytelen táplálkozás, a káros szokások, valamint a sok stressz mind hozzájárulhat a szív megbetegedéséhez. Mivel a tünetek (szívtáji-mellkasi fájdalom, gyors kifulladás) legtöbbször csak a végső fázisban jelennek meg, ezért különösen fontos, hogy odafigyeljünk a helyes életmódra. 

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) minden év szeptember 29-én, „A Szív Napja” alakalmából az egészségmegőrzés-, és a hirtelen szívhalál megelőzésének fontosságára hívja fel a labdarúgás iránt érdeklődő nagyközönség figyelmét.

Az európai szövetség kezdeményezéséhez a Magyar Labdarúgó Szövetség idén is csatlakozott. Fontos számunkra, hogy a futballcsalád valamennyi tagja tisztában legyen az egészséges, mozgásgazdag életmód jelentőségével, mellyel jó eséllyel megelőzhető a szív- és érrendszeri, valamint a keringési betegségek kialakulása. A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel pedig életet menthet. 

„A labdarúgás egyik fő célja a játékos testmozgás megszerettetése a gyermekekkel és az iránta fogékony felnőttekkel. Focizzunk együtt a gyermekeinkkel, mert az egészséges! A rendszeres testmozgás már gyermekkorban csökkenti a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség rizikóját. Nagyon fontos azonban, hogy a testmozgás mellett egészségesen táplálkozzunk, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt. Dohányzás helyett a mozgás élményére szokjunk rá, mert a dohányzás hosszabb távon tüdőrákot és szívbetegséget okozhat és büdös lesz tőle a leheletünk. Lázas betegen ne sportoljunk, hanem pihenjük ki a betegséget, mert gyulladás rámehet a szívünkre és attól hirtelen meghalhatunk! A Magyar Labdarúgó Szövetség az idén 800 darab, újjáélesztéshez szükséges defibrillátort osztott ki amatőr egyesületek, klubok, iskolák között. Figyeljünk egymásra edzés közben és az utcán is, mert ha nagy a baj, akkor csak mi segíthetünk a mentő megérkezéséig. Focizzunk és szurkoljunk egészségesen!” – foglalta össze a legfontosabb tanácsait a program kapcsán az mlsz.hu - nak dr. Szelid Zsolt, az UEFA és az MLSZ Orvosi Bizottságának tagja, a Testnevelési Egyetem és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológus szakorvosa. 

Az előttünk álló, hétvégi bajnoki fordulóban az OTP Bank Liga és a Merkantil Bank Liga mérkőzésein is találkozhatnak a szurkolók a kampány megjelenéseivel. A klubok honlapjukon adnak tájékoztatást a szurkolóiknak „A Szív Napja” kampányról, a mérkőzéseket megelőzően és a szünetben pedig a stadionban is beolvassák a program legfontosabb üzeneteit, majd pedig a kivetítőn is megjelenik egy, az Országos Mentőszolgálat alapítványa által készített, az újraélesztés helyes módjáról szóló kisfilm. A program népszerűsítését a szövetség social médián (Facebook, Twitter, instagram) keresztül játékosok fotóival is segíti. A képeken a labdarúgó közösség jeles szereplői láthatóak az üzenet jelképéül szolgáló szívvel.

A segítők a televíziós mérkőzések kezdése előtt, a bevonuláskor 3x2m méretű, „A Szív Napja” feliratú zászlót visznek be a szokásos „A gyűlölet nem pálya” zászló helyett.

A program népszerűsítéséhez csatlakozott Berkesi Judit, az MLSZ női bizottságának tagja, Dibusz Dénes, az FTC, illetve Novothny Soma, az Újpest FC játékosa. 

Az MLSZ kampányának jelmondata mindenki számára megszívlelendő: „Szurkolj szívből, és szeresd a szíved!”


Címkék:

A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS