Szabó István, a magyar vakfocista Figót és Abidalt is legyőzte a büntetőpárbajban

2018. május. 16., 14:00   |    

Szabó István, a magyar vakfocista Figót és Abidalt is legyőzte a büntetőpárbajban

Az Európa-liga lyoni döntője előtt fontos állomásához érkezett az egyenlőségről, a minden játékost összekötő kapocsról, és a sport pozitív erejéről szóló #EqualGame elnevezésű UEFA-kampány, amelyben a világ legismertebb játékosai mellett helyet kapott Szabó István, a LÁSS SE vakfoci játékosa is.

Az UEFA #EqualGame elnevezésű kampánya – melyet a Magyar Labdarúgó Szövetség is teljes mértékben magáénak vall és támogat az indulása óta – Aleksander Ceferinnek, a szervezet elnökének azon világlátását tükrözi, mely szerint az európai futball irányító szervezetének kiemelten kell kezelnie a társadalmi felelősségvállalás ügyét, és minden eszközzel képviselni az egyenlőség elvét, hiszen a labdarúgás mindenkié.

A kampány szereplői ezúttal Lyonban találkoztak, ahol az Európa-liga-döntő szurkolói falujában felállított műfüves pályán mutathatták meg emberi oldalukat és futballtudásukat a közönségnek. A valamilyen fogyatékkal élő, vagy egyéb szempontból hátrányos helyzetben lévő résztvevőket igazi sztárok egészítették ki: a kék csapatot az aranylabdás Luis Figo és Ada Hegerberg, a világ talán legjobb női játékosa támogatta, míg a túloldalon az UEFA-nagykövet Éric Abidal és a 2017-ben női Eb-t nyert Shanice van de Sanden lépett pályára. 

A két csapat bemutatómérkőzése után Szabó István pillanatai következtek: a világsztárok vállalták, hogy bekötött szemmel állnak neki a büntetőknek, és megpróbálják legyőzni a magyar vakfocistát. Nos, ez egyiküknek sem sikerült, Szabó István ugyanis mindkét büntetőjét bevágta, míg a sztároknak az is gondot okozott, hogy eltalálják a labdát vagy a kaput.

– Óriási megtiszteltetés, hogy itt lehetek. A vakfocinak és nekem személy szerint is sokat jelent, hogy világsztárok is elismernek minket, a játékunkat, sőt a komfortzónájukból teljesen kilépve, bekötött szemmel próbálják átélni, milyen lehet a mi sportágunk. Izgultam a büntetők előtt, ciki lett volna hibázni, boldog vagyok, hogy mindkét lövésem sikeres volt – mondta a helyszínen az mlsz.hu-nak István, akinek ezzel még nem ért véget a nap, további kihívások vártak rá. 

– A büntetők után bemutatómérkőzésen mutatták meg tudásukat a világ legjobbjaihoz tartozó Girondins de Bordeaux játékosai, és engem is bevettek a csapatba. Hatalmas élmény volt ez számomra, hiszen néhány évvel ezelőtt ellenfélként testközelből is megtapasztalhattam, mire képesek. Nagy tisztelettel figyelem őket, igazi klasszisok, rengeteget tanulhatunk tőlük – fogalmazott a LÁSS SE játékosa, aki a mérkőzés előtt egy kis különedzést is kapott a Bordeaux szakmai stábjától. Nemcsak a francia csapat játékát magyarázták el a számára, de személyre szabott tanácsokkal is ellátták. 

– Megdöbbentő, milyen magas szinten állnak technikailag és taktikailag is. Sokszor a látókat idéző megmozdulásaik vannak, gyors labdajáratások, sőt akár kapáslövések is előfordulnak nálunk. Én is sok hasznos tanácsot kaptam a labdavezetéssel, a helyezkedéssel vagy a védőmunkámmal kapcsolatban – ilyenkor a tenyerembe vagy a combomra rajzolták a taktikai elemeket, amiket meg kellett jegyeznem. Nagy élmény, fontos tapasztalat volt a számomra – emelte ki Szabó, aki megállta a helyét a legjobbak között, több szép lövése és passza is akadt, pedig nemcsak a teljesen ismeretlen környezettel és csapattársakkal, de a nyelvi korlátokkal is meg kellett küzdenie.

Szabó István bár látássérültként született, rátalált a futballra, és a budapesti LÁSS Egyesület, illetve a magyar válogatott csapatkapitányaként lép rendszeresen pályára.

Nálunk a családban Isaszegen nagy hagyománya volt a focinak, édesapám is futballozott, valamint két unokatestvérem is játszott a helyi csapatban. Szerencsére a szüleim sem próbáltak meg burokban tartani a vakságom miatt, fára másztam, bicikliztem és fociztam a többi gyerekkel. Ennek köszönhetően persze rengeteg horzsolást és sérülést szereztem, de ezeket sokszor észre sem vettem, mert a játék akkora eksztázist okozott. Szóval Isaszegen kezdődött minden, ahol a látó gyerekekkel kezdtem el focizni az utcán. Persze kapusként szerepeltem a leginkább, ahol az unokatesóm játszott előttem védőként, és ő irányított, hogy merre vetődjek. De mivel mi csak hétvégén voltunk otthon a szintén vak húgommal, ezért hétközben a látássérültek sulijában nem tudtunk focizni egészen addig, amíg rá nem jöttünk, hogyha bármelyik labdára egy zacskót húzunk, akkor hallani fogjuk. Onnantól kezdve a suliban is kergettük a labdát a tornateremben. Na ott aztán törtük egymást rendesen, amikor elkezdtünk a saját szabályaink szerint focizni. A sulival együtt azonban sajnos a focinak is vége lett, így maradt számomra az úszás, amit addig párhuzamosan űztem a futballal. Aztán 2010-ben felhívott egy volt iskolatársam, hogy szerzett egy igazi vakfocilabdát, próbáljuk ki. Persze rögtön benne voltam, így a LÁSS egyesület nyílt napján is bemutattuk a dolgot dr. Ozvári-Lukács Ádám barátommal, ahol több ember érdeklődését is felkeltettük a vakfoci iránt, így tulajdonképpen innen indult útjára a mi kis csapatunk. Mivel a szervezés nem az erősségem, ezért hatalmas lelkesedésemet látva feleségem, Emília segíti a gárdát ezen a téren, szinte minden szervezési feladatot ő lát el. A foci segít teljesen kiszakadni a hétköznapokból, ilyenkor minden gondot elfelejt az ember. Hatalmas áldozatokat vagyunk képesek hozni a fociért – mesélt a futballal való kapcsolatáról Szabó. 

Az UEFA kampányeseménye a keddi bemutatómeccsekkel és a büntetőpárbajjal még nem ért véget, a főszereplők szerdán este közösen vesznek részt az Európa-liga lyoni döntőjén, melyet az O. Marseille és az Atlético Madrid vív. 


A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS