Stewardokat képez az MLSZ

2019. július. 15., 10:36   |

Stewardokat képez az MLSZ

A tanfolyamokat elvégzők részt vehetnek a 2020-as Európa-bajnokság budapesti mérkőzésein, valamint a Magyarországon megrendezett Bajnokok Ligája- és Európa-liga-mérkőzéseken. Az MLSZ célja a stewarding intézményének bevezetésével, hogy szolgáltató szemlélettel, szurkolóbarát módon növelje a labdarúgó-mérkőzések biztonságát.

A képzések a szurkolók kiszolgálásának színvonalemelését szolgálják, ami hangsúlyos eleme az MLSZ 2010-2020 közötti stratégiájának. Az MLSZ a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság megkezdéséig nagy számú steward felkészítését kívánja végrehajtani.

A képzésen résztvevők a sikeres teljesítést követően igazolást kapnak, mellyel az MLSZ versenyrendszerében megszervezésre kerülő mérkőzéseken láthatnak el feladatokat, valamint a szövetség közreműködésével megrendezendő nemzetközi találkozókon, mint amilyenek a 2020-as Eb budapesti mérkőzései vagy a magyarországi Bajnokok Ligája- és Európa-liga-találkozók.

A tanfolyamokra minden 18. életévét betöltött személy jelentkezhet, előképzettségi követelmény nincs. Fontos a jó kommunikációs képesség, az idegennyelv-ismeret és a határozottság. A képzés egynapos, a részvételhez 6000 forint/fő részvételi díj megfizetése és 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány szükséges. A tanfolyam iránt érdeklődők keressék a labdarúgóklubokat, vagy az azokkal szerződésben álló vagyonvédelmi cégeket!

A képzés háttere

Az UEFA a labdarúgópályák biztonságának fejlesztése és a nemzeti szövetségek EURO2020-as felkészülésének támogatása érdekében úgy döntött, hogy a sportrendezvényeken biztosítási feladatokat ellátó szakemberek munkáját központi és nemzeti képzési programok indításával támogatja. A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Belügyminisztérium – az UEFA-val folytatott egyeztetéseket követően – kötelezettséget vállalt arra, hogy a magyarországi labdarúgó-stadionok biztonsági és szolgáltatási standardjainak javítása érdekében két képzést és két mesterkurzust szervez.

Az MLSZ a közreműködők (steward) intézményrendszer szabályainak kialakítása érdekében az UEFA iránymutatásai alapján széleskörű szakmai egyeztetést folytatott az előzetes képzésen részt vett sportszervezeti képviselőkkel, a Biztonsági Bizottsággal, valamint az Országos Rendőr-főkapitánysággal. Az MLSZ stewardok felelősségével, felkészítésével, azonosításával és munkavégzésével kapcsolatos szabályok bevezetése érdekében megteremtette az alkalmazás feltételeit, követelményeit, ezek a rendelkezések 2018. december 15-én léptek hatályba. A tanfolyamokat levezető oktatók az UEFA által tartott képzésen résztvevők közül kerülnek ki. A „Train the Trainers” képzésen 30 fő vett részt és szerezte meg az UEFA Trainer tanúsítványt.

Címkék: