Az UEFA és az MLSZ közösen tesz a nézőbarát sporteseményekért

2018. február. 26., 21:54   |    

Az UEFA és az MLSZ közösen tesz a nézőbarát sporteseményekért

A Magyar Labdarúgó Szövetség és az UEFA közösen szervezett gyakorlati képzést a biztonságtechnikai szakemberek számára Telkiben február 19-26. között. A hosszú távú cél, hogy a nemzetközi együttműködés keretében a rendezők munkavégzésének színvonala emelkedjen, és nézőbarát biztosítási rend honosodjon meg a stadionokban, amely új szurkolói élményt garantál.

A Telkiben rendezett, elméleti és gyakorlati oktatással zajló tréningen 29 hallgató vett részt. A közreműködők sora a klubok által delegált biztonsági szakemberekből, valamint az ORFK, a Készenléti Rendőrség és a BRFK egy-egy képviselőjéből állt, de megfigyelőként jelen volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is.

Az előadásokat a hazai szakemberek mellett két, az UEFA által delegált neves szakértő tartotta. Telkiben üdvözölhettük Cardiff korábbi rendőrfőkapitányát, Gerald Tomst, aki a 2017-es BL-döntőnek is otthont adó Millenium Stadion általános igazgatójaként is dolgozott hét évig. Mellette az a Christopher Baker adta át tapasztalatait a hallgatóknak, aki korábban – többek között – a londoni Olimpiai Stadion biztonsági vezetőjeként dolgozott, de rendkívül nagy tapasztalata van a Premier League-mérkőzések rendezésének területén is.

Utóbbi a nemzetközi szövetség képviseletében kiemelte: a remekül megszervezett képzésen a kelet-európai országokhoz képest kiemelkedő aktivitással és szakmai felkészültséggel találkozott, és először tapasztalta, hogy a képzésbe bekapcsolódtak a rendőrség és a képzési intézmények képviselői is. 

A program elsődleges célja a résztvevők gyakorlati kompetenciájának növelése. A tananyag a legjobb európai bevált gyakorlatokból állt össze, alkalmazása során figyelembe véve a célországok társadalmi, jogi és kulturális hátterét – összhangban a nemzetközi egyezményekkel a biztosítás gyakorlatát illetően.

A képzés nem korlátozódott a tantermek területére: a hallgatók a Groupama Arénában, a Ferencváros–Budapest Honvéd OTP Bank Liga-összecsapáson is fontos gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodtak, melyeket ki is értékeltek a mérkőzést követően.

A képzési projektnek három alapvető célja van

  • A program fontos célkitűzése a résztvevők gyakorlati kompetenciájának növelése, a szakma magyarországi keretrendszerének megteremtése, és olyan, szolgáltató jellegű biztosítási rend kidolgozása, amely a megelőzésen alapszik

  • A képzésben résztvevők felkészítése, hogy tudásukat trénerként később maguk is átadhassák a hazai képzési rendszeren keresztül a közreműködőknek – különös tekintettel a válogatott mérkőzésen a Groupama Arénában dolgozó szakembergárdára, illetve a Budapest előtt álló nemzetközi kihívásokra, hogy a 2020-as Eb-n megfelelően felkészített állomány álljon rendelkezésre, amely ismeri és alkalmazza a haladó gyakorlatokat

  • A képzésben résztvevő szakemberek ismereteinek erősítése és bővítése a biztonság- és a biztosításmenedzsment területein, valamint a szolgáltató jellegű biztosítási gyakorlat meghonosítása és kiterjesztése

A résztvevők a kurzus végén tanúsítványt vehettek át az UEFA szakértőitől és az MLSZ biztonsági igazgatójától. 

A képzési projekttől nemcsak az várható, hogy a szurkolók – és minden, a stadionban jelen lévő vagy szolgálatot teljesítő szereplő – magas színvonalú szolgáltatással találkoznak majd a közreműködők oldaláról, de egyben a 2020-as Európa-bajnoki felkészülés része is. Mint ismert, Magyarország négy mérkőzést rendezhet a 2020-as futball-Eb-n: három csoportmeccs és egy nyolcaddöntő lesz az addigra felépülő új Puskás Ferenc Stadionban.

Ennek az intézményrendszernek a megteremtéséről szól a teljes képzés, melynek mostani állomása csak az első lépése volt a négy állomásos együttműködési keretnek, amelyben az UEFA, az MLSZ és a Belügyminisztérium közösen tesz azért, hogy a nemzetközi és hazai mérkőzéseken közreműködők még magasabb színvonalú munkavégzéssel valósítsák meg az események biztonságos és gördülékeny előkészítését és lebonyolítását, mely során nemcsak a szurkolók biztonsága, de kényelme is fontos szempont.

A képzési együttműködés 2019-ben folytatódik, ekkor a pirotechnika, a terrorelhárítási és stadionbiztonsági kérdések kerülnek majd előtérbe a szolgáltatás, a biztonság és a biztosítás mellett, melyek egységesen tükrözik a területen végbemenő filozófiaváltást, a szurkolói élmény garantálását. 


Címkék:

A hírkategória további hírei

Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS