Rendezett körülmények között várják a csapatok az új szezont

2022. június. 09., 18:18   |    

Rendezett körülmények között várják a csapatok az új szezont
Fotó: kecskemetite.hu

Csütörtöki ülésén az MLSZ elnöksége a kecskeméti stadion fejlesztésével kapcsolatos kérdések megvitatását követően úgy döntött, a nélkülözhetetlen eszközök határidőre történő felszerelése esetén a fedett lelátó és a pályafűtés kiépítésére haladékot ad a klub számára, annak érdekében, hogy a kecskeméti szurkolóknak ne kelljen száz kilométereket utazniuk a hazai mérkőzésekre. 12 csapattal indul a női és a futsal NB I, és szigorodnak a szabályok az ál-vezetőedzők alkalmazásával szemben, valamint az edzők klubváltására vonatkozóan.

Az infrastruktúra-szabályzat előírásainak betartása érdekében az MLSZ már januárban felvette a kapcsolat azokkal az NB II-es klubokkal, amelyeknek reális esélyük volt az élvonalba jutásra, így a Kecskeméti TE klubvezetése is időben megkapta a megfelelő tájékoztatást. A sportszervezet a Széktói Stadionban meglévő hiányosságok ismeretében a budapesti Hidegkuti Stadiont jelölte meg a hazai mérkőzései színhelyeként a licenckérelmében. Az elmúlt hetekben, az NB II-es ezüstérem megszerzését követően megváltozott a klub és a város vezetésének álláspontja, és vizsgálni kezdték a kecskeméti mérkőzésrendezés lehetőségét.

A gyors felmérések és helyszíni szemlék után a klubvezetés reálisnak tartja a nélkülözhetetlen fejlesztések elvégzését, az egyes nélkülözhető előírások tekintetében kéri az MLSZ támogató döntését a kecskeméti rendezés engedélyezésében. A munkálatok megindultak annak érdekében, hogy a létesítmény a lehető leggyorsabban alkalmassá váljon NB I-es mérkőzés megtartására, ideértve a kiszolgáló helyiségek színvonalát és számát, a biztonsági előírások betartatását, illetve az élő tévéközvetítések és a VAR-rendszer szükségleteit.

Tekintettel arra, hogy a klub és a város vezetése mindent elkövet annak érdekében, hogy ez a folyamat a legrövidebb időn belül megvalósuljon, az MLSZ elnöksége egyes, a mérkőzések lejátszásához nem elengedhetetlenül szükséges fejlesztés végrehajtására, nevezetesen a nézőtér lefedésére és a pályafűtés kiépítésére haladékot adott. Arra az esetre, ha a klub nem készül el a kötelező fejlesztésekkel a bajnokság nyitányára, akkor egy másik, NB I-es licenccel rendelkező stadionban kell játszania hazai mérkőzéseit. Ugyanez a helyzet akkor is, ha pályafűtés hiányában a téli időszakban a szélsőséges időjárás miatt egy mérkőzést esetleg nem lehet megtartani a Széktói stadionban. Természetesen a klub felelőssége a másik megfelelő helyszín bérlése ezen találkozókra.

Az MLSZ elnöksége által tavaly nyáron meghozott döntéseknek megfelelően a Simple Női Liga és a férfi futsalbajnokság következő szezonja 12 csapattal rajtol, ami jelentős előrelépés a két szakág számára. Szintén fontos segítség a női sportolók számára, hogy az új, a nemzetközi szabályozással összhangban álló rendelkezések értelmében a gyermeket váró labdarúgók átigazolási időn kívül is átigazolhatnak, továbbá nem bontható fel a szerződésük a várandósság miatt, illetve a kluboknak biztosítaniuk kell olyan helyiséget, ahol egy kisgyermek ellátható.

Két fontos kérdésben módosult a regisztrációs kártya szabályzata. Mindenkiben visszatetszést kelt, amikor egy edző rövid időn belül, azonos osztálybeli (rivális) klubhoz igazol. Az elnökség úgy módosította a szabályzatot, hogy a jövőben – közös megegyezés hiányában – a sportszakember kellő kivárás után ülhet csak le az új csapata kispadjára, azonnal nem vállalhat azonos osztályban szakmai munkát. A másik változás is az etikátlan helyzetek elkerülését célozza: a vezetőedző számára előírt végzettség kijátszása nem lesz lehetséges a szakmai stáb vagy a vezetés másik tagjának végzettségével; a tilalom ellen vétő sportszakember és sportszervezet ellen már a kísérletért is fegyelmi eljárás indítható.

Az elnökség döntésének köszönhetően átlagosan 25 százalékkal emelkedett az amatőr-labdarúgásban működő játékvezetők elismerése. Ahogy eddig sem, a díjazás az emelés után sem lesz kiemelkedő, de az emelés remélhetőleg fontos jelzés és elismerés a felelősségteljes, nélkülözhetetlen munkát végző szakemberek számára.


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS