Puskás Aréna: Múlt és jelen egyesítése

2019. július. 12., 09:25   |    

Puskás Aréna: Múlt és jelen egyesítése
Fotó: NSK - Sportmúzeum

Külső elemeiben és az építésnél használt betonban is őrzi a Puskás Aréna az elődje, a Népstadion emlékét. Az 1948-as építkezés kezdete pedig egybeesik egy másik fontos dátummal, a 2020-as Eb döntőjével.

Napra pontosan egy év múlva, július 12-én csap össze Európa két legjobb csapata az ünnepi, 2020-as  kontinenstorna döntőjében, a londoni Wembleyben.

Ugyanezen a napon, csak jó pár évtizeddel korábban, 1948-ban indult el a Népstadion építése: „Az első kapavágást az egykori szemétdombok és homokbányák, majd később a régi lóversenypályának otthont adó 27 hektáros telken (…) 1948. július 12-án, hétfőn, délután 5 órakor Hegyi Gyula, az Országos Testnevelési és Sportbizottság (OTSB) elnöke társaságában Tildy Zoltán köztársasági elnök tette meg” – szerepel a Volt egyszer egy Népstadion című könyvben.

Megindult az építkezés! Az első hivatalos mérkőzést a Budapesti Honvéd játszotta és nyerte meg 3:2-re a Szpartak Moszkva ellen a Népstadionban. A magyar válogatott első hivatalosan jegyzett találkozóját pedig éppen november 15-én játszotta Svédország ellen; 1953-ben 2:2-es döntetlent ért el a két csapat.

Sinkovics Gábor és S. Tóth János műve megemlékezik arról is, hogy „az egyszerű munkások közé beálltak a korszak sztársportolói is: többek között az olimpiai bajnok ökölvívó, Papp László is lapátolt”. De Puskás Ferenc (akiről később a nevét kapta a stadion) és az Aranycsapat tagjai, valamint az élvonalbeli futballisták szintén részt vettek az építésben, ahogy sok lelkes önkéntes is.

Hírességek a Népstadionban

Budapest egyik jelképe nemcsak a kiváló sportolók és izgalmas focimeccsek miatt telt meg a megnyitást követő évtizedekben, de híres zenészek is adtak itt a résztvevők számára felejthetetlen koncerteket. Fellépett a stadionban Louis Armstrong, a Queen, az AC/DC, a Guns N’ Roses és a The Rolling Stones is. Énekelt itt többek között Michael Jackson, Robbie Williams, valamint George Michael is. 1990-ben pedig Varga Miklós és Vikidál Gyula főszereplésével előadták a nagysikerű István, a király rockoperát.

A Népstadion 150 ezer munkaóra alatt készült a könyv szerint, az építéshez 1 330 000 téglát használtak fel. Eredetileg százezer férőhelyesre tervezték, de a végső kapacitás nem érte ezt el. Az évek során összesen 1860 építőmunkás dolgozott a Népstadionon, akiket összesen 1040 lóerőnyi gép segített.

Az idén novemberben elkészülő Puskás Aréna építésén 200 mérnök és naponta 1000 munkás dolgozik. A stadion acélszerkezete 10 000 tonnát nyom, ami két Erzsébet hídnak felel meg. Az építéshez 26 kilométer fúrt cölöpöt használnak, amelyek vízszintesen egymás mellé fektetve az Arénától egészen Százhalombattáig érnének el. A felhasznált 1700 kilométernyi kábel pedig messzebb érne, mint London vagy Barcelona. A stadion befogadóképessége csaknem 68 000 fő lesz.

A Népstadion 1953. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit. A Puskás Arénában 2019. november 15-én rendezik az első hivatalos találkozót, amin Uruguay lesz a magyar válogatott ellenfele. Ez egyben Gera Zoltán búcsúmérkőzése is lesz.

A 2020-as Európa-bajnokság négy mérkőzésének ad majd otthont a Puskás Aréna. Az F-csoport három találkozóját (június 16., 20. és 24.), illetve egy nyolcaddöntőt (július 28.) játszanak Budapesten a csapatok.


Utolsó esély a jegyigénylésre

Július 12., péntek, 14.00 óráig lehet már csak jegyet igényelni az Európa-bajnokságra. Aki még nem tette meg, az látogasson el az euro2020.com/tickets oldalra, ahol három árkategória közül választhat. Mivel a belépők sorsolás útján találnak gazdára a regisztrálók között, érdemes több árkategóriában is igényelni, hogy ezzel is növelje esélyeit. Hogy valóban meg is vásárolja-e a jegyeket, azt elég a sorsolás után eldönteni. (https://szovetseg.mlsz.hu/hir/kevesebb-mint-tiz-napig-lehet-eb-jegyet-igenyelni).


A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS