Női edzőképzést tart az UEFA és az MLSZ Magyarországon

2018. december. 15., 09:07   |    

Női edzőképzést tart az UEFA és az MLSZ Magyarországon

Magyarországra látogatott az Európai Labdarúgó-szövetség szakembere, Margret Kratz, aki öt napon keresztül dolgozik együtt a magyar edzőkkel. A képzés elsősorban az U14-es korosztály fejlesztését célozza.

Az UEFA és a Magyar Labdarúgó Szövetség közösen dolgozik a női labdarúgás fejlesztésén, erre egy, különösen az U14-es korosztályt érintő projekt is szerveződött, amiben hazánk mellett Szlovákia, Szerbia és Csehország érintett.

A fejlesztési program célja, hogy mielőbb előtérbe kerüljenek a tehetségek, és minden tizenéves focista lánynak meglegyen rá az esélye, hogy akár a legjobbak közé is kerülhessen. A játékosok feltérképezése érdekében az országot négy régióra osztották: Budapestre, Északnyugat-Magyarországra, Kelet- és Dél-Magyarországra. Ezekre két-két, legalább B-licenccel rendelkező edző felügyel.

Az MLSZ adatbázisában jelenleg a 2005/6-os korosztályból 1500 versenyengedéllyel rendelkező lány szerepel, és ebben a számban még  nincsenek benne a Bozsik-program intézményi szintjén futballozó játékosok. Belőlük egy hosszabb kiválasztási folyamaton keresztül fog kialakulni a négy régió válogatottja, amelyek a projekt végén egy tornán találkoznak egymással.

Ezzel már a jövőre is készül az MLSZ, a cél, hogy a mostaninál hamarabb kezdődjön el a majdani felnőtt csapat építése, akár már tizenéves korban induljanak el a játékosok az A-válogatotthoz vezető úton.

Az UEFA delegációja eddig már kétszer tett látogatást az országban. Az Európai Labdarúgó-szövetség részéről Margret Kratz a napokban is Budapesten tartózkodik egy ötnapos női edzőképzési program keretében. Az első napon a régiók edzői az MLSZ székházában meghallgatták előadását és kialakították saját területük kiválasztási folyamatának tervét; majd a továbbiakban csatlakoztak hozzájuk az utánpótláscsapatok szövetségi edzői, több fiatal szakemberrel együtt. Velük a program Telkiben folytatódik, ahol szintén előadásokat hallgathatnak meg, illetve U14-es lány csapatoknak edzéseket is tartanak Margret Kratz vezetésével, hogy a gyakorlatban is minél jobban megismerjék a korosztály fejlődését leginkább szolgáló technikákat. A program hétfőn egy nyílt nappal zárul, ahova minden U14-es csapattal foglalkozó női edző meghívást kapott.

Nagyon jó lehetőség ez a program a 2005/6-os korosztálynak. Németországban például már sokkal korábban és szervezettebben kapcsolódnak be a lányok a labdarúgásba válogatott szinten. Így nálunk is lehetőségük lesz, hogy egészen fiatal korban akár már nemzetközi színtéren is megmérettessék magukat. De nekünk, edzőknek is jó alkalom ez, hogy külföldi szakemberektől tanulhassunk. A régiónkban elkezdtük feltérképezni a játékosokat és már egy válogató edzésen is túl vagyunk, amire hatvan lány érkezett és azt mondhatom, sok ügyes labdarúgót láttunk közöttük” – mondta az mlsz.hu-nak Németh Júlia, a budapesti régió egyik edzője.


A hírkategória további hírei

Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

Szövetség
Végső búcsút vettek Müller Sándortól

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS