Nikolics Nemanja és Jakabfi Zsanett az év játékosai, Mészöly Kálmán az életműdíjas

2018. január. 11., 22:52   |

Csütörtökön este a Nemzeti Színházban, az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán adták át az év sportolója díjakat.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által szervezett M4 Sport-Az Év Sportolója Gálát megelőző szavazáson rekordot jelentő 436 voks alapján alakult ki az egyes kategóriák végeredménye.

A legjobb női labdarúgó kategóriában Jakabfi Zsanett, a VfL Wolfsburg játékosa végzett az első helyen. A magyar válogatott labdarúgója 2017-ben német bajnoki címet és kupaelsőséget szerzett, valamint holtversenyben a női Bajnokok Ligája gólkirálynője lett. Meggyőző fölénnyel, 999 ponttal nyerte el az elismerést, megelőzve Csiszár Henriettát és Vágó Fannit.

A férfi labdarúgók között az MLS-ben gólkirályi címet szerző Nikolics Nemanját választották meg az év legjobbjának a sportújságírók, a Chicago Fire és a magyar válogatott támadója szintén fölényesen győzött kategóriájában, megelőzve Gulácsi Pétert és Davide Lanzafamét.

A szurkolók szavazatai alapján odaítélt Év Gólja-díj győztese Joseph Paintsil lett, aki a Ferencváros–Videoton NB I-es bajnokin szerzett gyönyörű találatot.

A Magyar Labdarúgó Szövetésg életműdíját minden idők egyik legkiválóbb magyar védője, Mészöly Kálmán kapta, aki fiával, Mészöly Gézával érkezett a színpadra, és Berzi Sándortól, az MLSZ alelnökétől vette át az elismerést.

A 76 éves Mészöly Kálmán labdarúgóként 61-szer ölthette magára a válogatott címeres mezét, később pedig ugyanennyi alkalommal ült a nemzeti csapat kispadján, mint az együttes szövetségi kapitánya. A kőkemény hátvéd 1962 nyarán Chilében negyeddöntős volt a világbajnokságon, miként 1966-ban, Angliában is. Közben Eb-bronzérmet nyert Spanyolországban, 1964-ben. Még abban az esztendőben beválogatták az Európa-válogatottba, illetve kétszer (1964, 1972) szerepelhetett a világválogatottban is. Három periódusban ült a nemzeti együttes kispadján (1980–1983, 1990–1991, 1994–1995), ő az egyetlen a labdarúgásunk történetében, aki futballistaként (1962, 1966) és magyar szövetségi kapitányként (1982) is részt vehetett világbajnokságon. 1941. július 16-án Budapesten született. Már tizenegy évesen a III. Kerületi TTVE csapatában rúgta a labdát, 1959-ben igazolta le a Vasas SC. Az angyalföldi klubhoz visszavonulásáig, 1972-ig hű maradt, a csapat meghatározó tagjaként 279 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Minden idők egyik legjobb magyar középhátvédje, a Szőke Szikla 32 gólt szerzett, remekül fejelt és általában ő rúgta a 11-eseket is. A Vasassal négy bajnoki cím mellett (1961, 1962, 1965, 1966), három Közép-Európai Kupát (1962, 1965, 1970) nyert, 1962-ben idehaza az év labdarúgójává választották.

Visszavonulása után, 1972-től a másodosztályú Ganz-Mávag SE, majd a Budafoki MTE vezetőedzője lett, 1974-ben megszerezte a labdarúgó-szakedzői diplomát, 1982 óta mesteredző. 1976-tól Békéscsabán dolgozott, 1978-80 között és 1983-84-ben a Vasas SC vezetőedzője volt, a csapattal 1980-ban bronzérmet szerzett a bajnokságban. 1985-ben a török válogatott szövetségi kapitánya, 1985-86-ban a Fenerbahce, 1986-ban az Altay Izmir vezetőedzője volt. 1990-ben egy idényen át ismét a Vasas vezetőedzője volt. Az 1991-92-es idényben a szaúd-arábiai al-Ittihád, 1993-94-ben ismét a Vasas csapatánál edzősködött.

Szövetségi kapitányként összesen 61 mérkőzésen ült a kispadon. Először 1980-1983 között, amikor a nemzeti csapat irányításával első helyen jutott ki az 1982-es spanyolországi világbajnokságra, pedig a csoportban olyan erős riválisok szerepeltek, mint Anglia és Románia. 1994-ben harmadik alkalommal is elvállalta a kapitányi posztot, de miután az angliai Eb-re nem jutott ki a csapat, 1996-ban lemondott.

1998-tól a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga társadalmi elnöke, majd szakmai igazgatója, 2007-ig a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöki tanácsadója volt, 2011-ben klubtanácsadóként visszatért a Vasas-Híd labdarúgócsapatához. Szaktanácsadóként szerepet vállalt a 2012-es Eb megrendezéséért folytatott kampányban.

Mészöly Kálmánt 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, ugyanabban az évben Pro Urbe díjat kapott. 2013-ban a Vasas életműdíjat adományozott neki, 2016-ban Csík Ferenc-díjat kapott.

A Gálán az MLSZ kezdeményezésére részt vett, és a legjobb férfi parasportolónak járó díjat adta át Szabó István, a LÁSS SE labdarúgója, aki az UEFA Equal Game kampányának arcaként – mások mellett Lionel Messivel, Paul Pogbával együtt szerepelve – lett ismert.

Az UEFA filmjét, melynek üzenet: a labdarúgás mindenkinek egyformán lehet öröm- és sikerforrása a helyszínen is bemutatták.

Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála díjazottjai:

♦ Az év fogyatékos női sportolója: Krajnyák Zsuzsanna
♦ Az év fogyatékos férfi sportolója: Osváth Richárd
♦ Az év fogyatékos csapata: női kerekesszékes vívó válogatott (Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Veres Amarilla, Fóris Erika)
♦ Az év fogyatékosokkal foglalkozó edzője: Beliczay Sándor
♦ Az év magyar gólja (közönségszavazat alapján): Joseph Paintsil (Ferencváros, a Videoton FC ellen)
♦ Az év női labdarúgója: Jakabfi Zsanett
♦ Az év férfi labdarúgója: Nikolics Nemanja
♦ Az év csapata – hagyományos csapatsportok: a Győri Audi ETO KC
♦ Az év csapata – egyéni sportágakban: Tenisz Davis-kupa válogatott (Balázs Attila, Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Borsos Gábor, Gödry Levente)
♦ Az év edzője: Shane Tusup
♦ Az év női sportolója: Hosszú Katinka