MTK-Honvéd: Botrány, ollózós gól és egy döntő is a közös kupamúltban

2020. május. 19., 18:33   |    

MTK-Honvéd: Botrány, ollózós gól és egy döntő is a közös kupamúltban

A 2019–2020-as Magyar Kupa-sorozat egyik elődöntőjében a győzelmek számát tekintve a kupatörténelem négy legsikeresebb csapatából találkozik kettő, az MTK és a Bp. Honvéd. A másik ágon a Mezőkövesd-Zsóry és a MOL Fehérvár FC juthat a fináléba.

Szombaton, pontosan két és fél hónappal a negyeddöntők után, az elődöntők első mérkőzéseivel folytatódik a férfi Magyar Kupa küzdelemsorozata. Elsőként, 18.00 órától az OTP Bank Liga harmadik helyezettje, a Mezőkövesd-Zsóry a második MOL Fehérvárt fogadja, majd 20.05 órától a pályaválasztó MTK Budapest a Budapest Honvéddal mérkőzik meg.

A két párharcból a fővárosi derbi kapcsán tekinthetünk vissza a két csapat közös kupamúltjára, a fehérváriak és a kövesdiek korábban nem találkoztak egymással a sorozatban.

MTK-Honvéd: 92 éves közös kupamúlt

Az MTK és a Honvéd közös kupatörténelme több mint kilencven évvel ezelőtt indult, talán ehhez képest meglepő – még ha tudjuk is, hogy akadtak olyan periódusok, amikor nem rendeztek itthon országos kupasorozatot –, hogy mindössze tizenkétszer találkoztak. Egyszer kupadöntőben, két kiírásban pedig, a mostanihoz hasonlóan, az elődöntőben.

Az első randevút a profikorszak hozta, az 1927–1928-as szezon nyolcaddöntőjében játszott egymással a Hungária és a Kispest FC. A március 15-i nemzeti ünnepen, a Ferencváros–Sabaria bajnoki találkozó előmeccseként játszott összecsapás csak az első félidőben volt kiegyenlített, a kispesti Fürstner szerzett vezetést, ezt a Juventustól szerződtetett Hirzer kiegyenlítette. A második játékrészben már kidomborodott a Hungária nagyobb tudása, Skvarek két, Jeny egy góljával simán nyert. Puskás Ferenc édesapja, még Purczeld néven, játszott a kispestieknél.

A következő találkozóra a harmincas évek közepén került sor, az elődöntőben. A május elsejére kiírt mérkőzés botrányba fulladt a Hungária úton. A kék-fehérek az első félidőben háromgólos előnybe kerültek Szabó III két találatával, illetve Rozgonyi öngóljával, de a fordulás után Nemes, a piros-feketék legjobb csatára, akinek Nehadoma volt az eredeti neve, két góljával szépített. A duplázó kispesti később Egrivel összefejelve megsérült, mire kitört a botrány. Serényi, a Kispest egyik kulcsembere mélyen megsértette Boronkay bírót, aki kiállította. A játékvezető szerint a fedezet azt mondta neki: „Így nem lehet bíráskodni!” De a kor egyik legkiválóbb játékvezetője nem ezért fújta le a meccset, hanem mert a közönség „folyamatosan hülyézte”. A május 15-én megismételt meccset a Hungária simán, 5:0-ra megnyerte. (Gólszerzők: Turay 2, Titkos, Szabó III, Cseh)

Több mint három évtizeddel később, az akkor már Magyar Népköztársasági Kupának nevezett sorozatban találkozott újra a két csapat a nemes trófeáért tusakodva. A július 23-án 9000 néző előtt játszott nyolcaddöntőben a Bp. Honvéd 4:1-re megverte az MTK-t. Bozsik József volt az egyik, Hidegkuti Nándor a másik edzője. A katonacsapat góljait Vági, Tichy (tizenegyesből) és Tóth Kálmán (2) lőtte, a becsületgól Lutz nevéhez fűződött.

Az 1968-as kupagyőztes MTK játékosai

Az eddigi legrangosabb Magyar (Népköztársasági) Kupa-meccset 1968. augusztus 20-án vívta a két csapat: a sorozat döntőjében az MTK 2:1-re nyert. A kék-fehérek a Hajdu – Szántó, Dunai, Jenei – Strasszer, Csetényi – Török, Sárközi, Oborzil, Szuromi, Kékesi, a piros-fehérek a Bicskei – Kelemen, Ruzsinszky, Marosi – Tóth Gyula, Vági – Kocsis, Fekete, Szendrei, Komora, Tóth Kálmán tizeneggyel játszottak. Szuromi gólját még Fekete kiegyenlítette, de aztán Oborzil Sándor a 60. percben értékesített büntetőjére már nem érkezett válasz.

Ismét az elődöntőben akadt egymásra a két gárda az 1975–1976-os kiírásban. Április 26-án, hétfőn az MTK-VM (Kunszt Jenő és Borsó János kék-két góljával) 4-2-re megnyerte idegenben az első mérkőzést, így aztán már nem került bajba azt követően, hogy másnap (!) 2-1-re elveszítette a visszavágót. Borsó a második meccsen is rúgott egy gólt.

Két évvel később csoportmérkőzéseken találkoztak. Július 26-án 1-1-re végeztek a Népstadionban (gólszerzők: Pekker, illetve Kozma), majd augusztus 2-án a Bp. Honvéd 2-1-re nyert Kispesten, mindkét gólját Pintér Sándor lőtte.

1982-ben, a tavaszi idényt elején, tízezer néző előtt, február 21-én minden korábbinál szorosabb csatát vívott a két csapat. A rendes játékidőben, majd a hosszabbításban sem született döntés (1-1, gólszerzők: Borsó, illetve Esterházy), végül az akkor NB II-es MTK-VM tizenegyes-párbajban lépett tovább.

Az eddigi utolsó kupacsatát a 2006–2007-es kupasorozat negyeddöntőjében vívta a két gárda. Az első mérkőzés, március 13-án, a Hungária úton 2-2-re végződött, Kanta József és Bori Gábor, illetve Igor Bogdanovics és Édouard Ndjodo szerezték a gólokat. Az április 11-i, a Bozsik Stadionban játszott visszavágón Supka Attila együttese Pollák Zoltán ollózásos gólja után hátrányba került, de miután Micso Szmiljanics, a korábbi MTK-s védő kiegyenlített, már a Honvéd állt továbbjutásra. Dobos Attila a 90. percben szerzett gólja azt jelentette, hogy a kispestiek nem csak továbbjutottak, de nyertek is.

A két csapat legutóbbi egymás elleni tétmérkőzésére tavaly tavasszal került sor az OTP Bank Ligában:

A két csapat eddigi kupamérkőzései:

1927–1928, nyolcaddöntő: Hungária–Kispest 4:1
1934–1935, elődöntő: Hungária–Kispest 3:2 (félbeszakadt), 5:0
1967, nyolcaddöntő: Bp. Honvéd–MTK 4:1
1968, döntő: MTK–Bp. Honvéd 2:1
1975–1976, elődöntő: Bp. Honvéd–MTK-VM 2–4, 2-1
1977–1978, középdöntő, D-csoport: MTK-VM–Bp. Honvéd 1–1, 1-2
1981–1982, 2. forduló: MTK-VM–Bp. Honvéd 1–1 (11-esekkel: 4-2)
2006–2007, negyeddöntő: MTK–Bp. Honvéd 2–2, 1-2


Címkék:

A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS