Május 1-től lehet jelentkezni a FIFA második játékosügynöki vizsgájára

2023. május. 03., 11:09   |    

Május 1-től lehet jelentkezni a FIFA második játékosügynöki vizsgájára

Április 19-én 32 fő részvételével sikeresen lezajlott a FIFA első játékosügynöki vizsgája, május 1-től pedig ismét megnyílik a felület a következő vizsgára való jelentkezés lehetőségével.

Mint ismert, a FIFA 2023. január 9-én életbe léptette új játékosügynöki szabályzatát, melynek elsődleges célja az ügynöki tevékenységhez kapcsolódó minimum szakmai és etikai normák lefektetése, és ezzel összhangban egy, a játékosok, edzők, klubok és szövetségek számára is igazságos, átlátható rendszer kialakítása.

A 2023-as év átmeneti időszak lesz, mely alatt a FIFA a nemzeti szövetségekkel együttműködve két alkalommal biztosít vizsgalehetőséget a leendő játékosügynököknek a szükséges licenc megszerzéséhez, október 1-jétől azonban már csak a FIFA által akkreditált személyek folytathatnak ügynöki tevékenységet.

PLEASE CLICK HERE AND HERE FOR INFORMATION IN ENGLISH!

A jelenleg érvényben lévő szerződéseket nem befolyásolja az új szabályozás, ugyanakkor 2023. október 1-től csak azok folytathatnak játékosügynöki tevékenységet, azaz köthetnek új szerződést játékossal vagy klubbal, akik rendelkeznek a FIFA által kiállított licenccel. A licenc megszerzése önmagában azonban nem biztosítja végérvényesen az ügynöki tevékenység gyakorlását, az érintett szakembereknek kreditrendszer keretében minden évben kötelező online képzéseken és az azt követő vizsgákon kell részt venniük, ezzel biztosítva számukra a folyamatos szakmai fejlődést.

Az új szabályzat többek között:

• tiltja a többes képviseletet;
• rendelkezik mind az ügynöki díjak a FIFA Clearing House-on keresztül történő kifizetéséről, mind a díjak maximális mértékéről (cap on agent fees);
• új vitarendezési rendszert alkot;
• magában foglal egy online platformot, melyen keresztül minden kommunikáció (ügynöki vizsga, kreditszerző webináriumok) zajlani fog;
• játékosügynök munkacsoportot hoz létre minden érintett fél képviseletével.

A licenc megszerzésének módjai

A licenc megszerzésének jelenleg két módja van.

Korábbi engedéllyel rendelkező játékosügynökök (Legacy Agent)

Azok a személyek, akik korábban a FIFA Players’ Agent Regulations (1991-es, 1995-ös, 2001-es vagy 2008-as kiadás) szerinti ügynöki engedéllyel már rendelkeztek, most mentesülnek a vizsgázás alól, ugyanakkor fontos tudni, hogy korábbi vizsgájukat legkésőbb szeptember 30-ig nekik is akkreditálniuk kell a játékosügynöki platformon keresztül. Az akkreditálás során bizonyítaniuk kell, hogy korábban már teljesítették a vizsgát, valamint azt is, hogy valamelyik FIFA-tagszövetségnél regisztrált játékosközvetítők voltak 2015 áprilisa és a FIFA játékosügynöki szabályzat elfogadásának dátuma között.

Vizsga

Azoknak a jelölteknek, akik korábban nem rendelkeztek FIFA licenccel, a FIFA által kiírt online vizsgára szükséges jelentkezniük, melyet az erre a célra létrehozott honlapon tudnak megtenni.

  • a vizsga a FIFA által kijelölt napon, a tagszövetség által kijelölt órában és helyszínen, online fog zajlani;
  • a résztvevőknek maguknak kell biztosítaniuk laptopot és internet hotspotot (mobilinternet használata nem engedélyezett!);
  • „open book” vizsga lesz, tehát az elérhető tananyagokat a vizsga közben is megnyithatják a vizsgázók a laptopjukon;
  • a részvétel elsődleges feltétele, hogy megfeleljenek az előírt alkalmassági feltételeknek (részletek a Játékosügynök-szabályzat 2. fejezet, 5. cikkében);
  • előírt tanulmányi követelmény nincs;
  • a kandidálók szabadon választhatnak, hogy melyik tagszövetségnél kívánnak vizsgázni;
  • a vizsga 60 percig tart, 20 kérdésből áll, melyek a FIFA-szabályzatok és a futball átigazolási rendszer ismeretén alapszanak. (Elérhető tananyag alább.)
  • minimális pontszám 75%;
  • a vizsga angol, francia és spanyol nyelveken lesz elérhető.

A vizsgával kapcsolatos minden további tudnivaló a FIFA Vizsgaszabályzatában található meg.

A vizsga sikeres teljesítése esetén a leendő ügynököknek az éves díjat (jelenleg 600 USD) be kell fizetniük a FIFA-nak. Ezt követően a fentebb említettek szerint ügynöki tevékenységet folytató szakembereknek minden évben meg kell szerezniük a FIFA által előírt kreditpontokat.

Az előzetes tervek alapján 2023-ban és 2024-ben évente 2-2 vizsgát ír ki a FIFA, azt követően évente egyet.

A 2. vizsga időpontja: 2023. szeptember 20. Jelentkezési határidő: 2023. május 1-től 2023. július 31-ig.

Az MLSZ előzetesen az alábbiak szerint kívánja megtartani az első vizsgát a kijelölt napon, azonban a végleges létszámtól függően változhat a helyszín és az időpont. Pontos információk a jelentkezés lezárulta után, március közepén várhatók.

Helyszín: MLSZ-központ (1112 Budapest, Kánai út 2/D.)

Időpont: 2023. szeptember 20., 11 óra.

Vizsga díja: az MLSZ-nél idei évre regisztrált játékosügynökök számára a vizsga díjmentes, a jelenleg nem aktív játékosügynökök számára 10.000 Ft.

FONTOS: A vizsga pontosan a megjelölt órában kezdődik, azonban a hosszas helyszíni regisztráció miatt érdemes legalább 1 órával korábban érkezni! A vizsgára feltétlenül hozzák magukkal azt a személyazonosságot igazoló dokumentumot, amellyel a honlapon is regisztráltak! Sikertelen vagy kései regisztráció a vizsgáról való kizárással jár.

 A vizsgára május 1-től lehet jelentkezni a https://agents.fifa.com/home oldalon való regisztrációt követően. A vizsgára való jelentkezés feltétele az itt elérhető nyomtatvány megküldése az agent@mlsz.hu e-mail címre a honlapon történő jelentkezést követő 1 héten belül. A nyomtatvány hiányában a jelentkezés elutasításra kerül a honlapon.

 A Játékosügynök Szabályzat elérhető IDE KATTINTVA.

A FIFA által kiadott teljes tananyag elérhető IDE KATTINTVA.

A FIFA Vizsgaszabályzata elérhető IDE KATTINTVA.

A MLSZ által kiírt vizsgával kapcsolatban felmerülő kérdéseiket az agent@mlsz.hu e-mail-címre küldhetik meg.


A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS