Közlemény Ricardo Moniz fegyelmi ügyéről

2022. október. 26., 14:27   |    

Közlemény Ricardo Moniz fegyelmi ügyéről

Az MLSZ fegyelmi bizottsága keddi ülésén egy hónapra eltiltotta Ricardo Monizt, a ZTE vezetőedzőjét. A büntetést – amely a kiszabható legenyhébb szankció – többen tévesen értelmezik. A döntés hátterének tényeit összegyűjtöttük az mlsz.hu olvasói számára.

Mindenekelőtt szükséges újra leszögezni, hogy rasszista megnyilvánulásoknak, azok között a huhogásnak semmi keresnivalója a futballpályákon. Aki így nyilvánul meg, annak nincs helye a labdarúgást szeretők közösségében. Ahogy az MLSZ erről nyilatkozott, minden diszkriminatív esetben eljárás indul, és ezek végeztével, amennyiben bebizonyosodik a tett, a szabályok szerinti súlyos büntetésre kell számítani.

A Zalaegerszeg vezetőedzőjének eltiltása ügyében a fontosabb tények:

  • A vezetőedző a mérkőzés folyamán berohant a játéktérre. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a játékosokon kívül senki, így a vezetőedző sem léphet a mérkőzés közben a játéktérre, semmilyen indokkal. A játékvezető ezért piros lapot adott Ricardo Moniznak. Általánosan a fegyelmi szabályzat 1 mérkőzésre szóló eltiltást ír elő az ilyen esetben.

  • A vezetőedző a kiállítása után a játékosait felszólította a pálya elhagyására. Aki csapatát lehívja a pályáról, és ezzel szünetelteti a mérkőzést, fegyelmi vétséget követ el, amely a világ minden országában súlyosnak minősül. Ezt a Fegyelmi Szabályzat 19.§ szabályozza (Mérkőzés kezdésének megtagadása, levonulás a játéktérről):

  • “Annak a sportszakembernek a büntetése, aki a labdarúgónak, a labdarúgók egy csoportjának, vagy a csapat egyik labdarúgójának sem engedélyezi a mérkőzés hivatalos kezdési időpontjában a pályára lépést, a pályáról történő levonulását elrendeli, illetve nem tesz meg minden tőle telhetőt a labdarúgó vagy a labdarúgók visszatéréséért:
    Eltiltás minden labdarúgással kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől egy hónaptól - két évig.”
  • Ricardo Moniz tettét követően a fegyelmi bizottság, tekintettel arra, hogy első esetben fordult elő, és remélhetően a jövőben nem ismétlődik az eset, a legenyhébb kiszabható szankciót alkalmazta. 

A Fegyelmi Bizottság mindkét sportszervezettel szemben fegyelmi eljárás lefolytatását rendelte el a rend megzavarásával kapcsolatos szurkolói cselekményekért, a ZTE esetében megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása miatt, a Honvéd esetében megbotránkoztató, obszcén kifejezések bekiabálása mellett rasszista megnyilvánulás miatt.

A szövetség minden olyan játékost, sportszakembert és szurkolót a támogatásáról biztosít, akit egy futballmérkőzés során származása, bőrszíne vagy vallási hovatartozása miatt ért sérelem. Minden ilyen esetben megindul a fegyelmi eljárás.

Bízunk abban, hogy a klubok szélesebb körben csatlakoznak a rasszista módon megnyilvánuló szurkolók kiszűréséhez, megvédve ezzel saját klubjuk és a magyar labdarúgás közösségének értékeit.


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS