Jelentés az európai labdarúgás infrastruktúrájáról

2020. szeptember. 10., 13:52   |    

Jelentés az európai labdarúgás infrastruktúrájáról

Az elmúlt tíz évben minden elsőosztályú klub megújította edzőkomplexumait Magyarországon. Ezen létesítményeket nem kizárólagosan a felnőtt férfi csapatok használják, a felszerelések 25 százalékát megosztják a klubok.

Edzőpálya- és utánpótlásfejlesztési körképében az UEFA 673 európai klub 950 edzőpályáját és létesítményét gyűjtötte össze – beleértve a 12 NB I-es magyar klub infrastruktúráját is. A riport elkészítéséhez az Európa Labdarúgó-szövetség az elmúlt években összegyűjtött adatait használta fel. A tanulmány bemutatja, milyen különbségek vannak az egyes labdarúgó-szövetségek között. A jelentés ezenkívül az elsőosztályú bajnokságokban szereplő klubok fiatal játékosainak fejlesztésébe és a velük kapcsolatos beruházásokba is betekintést enged, amit részben az UEFA támogat a szolidaritási alapján keresztül. A dokumentum továbbá országokra lebontva információt nyújt a kluboknak, a médiának és a támogatóknak.

Míg az edzőlétesítmények fejlesztésére elkülönített beruházások mértéke klubonként változik, az elmúlt öt évben elkülönített átlagos összeg Németországban, Magyarországon, Spanyolországban és Svájcban meghaladja az 5 millió eurót. Ez jól példázza a klubok elkötelezettségét a hosszú távú fejlődés és a fenntarthatóság iránt. A magyaroroszági NB I-es klubok átlagosan 7,2 millió eurót fektettek a létesítményeik fejlesztésére, ami a legmagasabb átlag Európában.

Az UEFA anyaga azt is tartalmazza, hogy – több más ország gyakorlatához hasonlóan – Magyarországon az összes elsőosztályú klub megújította edzőlétesítményeit az elmúlt évtizedben.

Az UEFA oldalán elérhető teljes beszámoló 12 magyar klub 16 létesítményét vizsgálta, melyek átlagéletkora 14,9 év. Az edzőpályák egyikét sem kizárólag a felnőtt férfi csapatok használják, 92 százalékukon utánpótláscsapatok, 58 százalékukon pedig női csapatok is edzenek.


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS