Jakabfi Zsanett és Gulácsi Péter az év játékosa, Rákosi Gyula az életműdíjas

2019. február. 14., 22:58   |    

Jakabfi Zsanett és Gulácsi Péter az év játékosa, Rákosi Gyula az életműdíjas

A Nemzeti Színházban megrendezett M4 Sport - Az Év Sportolója gálán kiosztották a 2018-as év legjobb sportolóinak járó elismeréseket, átadták a legjobb férfi és női labdarúgó díját, valamint az MLSZ életműdíját is.

Idén is Jakabfi Zsanett nyerte az év női labdarúgójának járó díjat, derült ki a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által szervezett M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán. A VfL Wolfsburg játékosa válogatottbeli csapattársait, Csiszár Henriettát és Vágó Fannit előzte meg. Jakabfi Zsanett klubcsapatával megvédte német bajnoki címét, megnyerte a Német Kupát és a legrangosabb európai sorozat, a Bajnokok Ligája döntőjébe jutott 2018-ban. A trófea elhódítására idén is megvan az esélye, s ha eljut a döntőig együttesével, akkor május 18-án a Groupama Arénában küzdhetne a végső győzelemért. A díjat a magyar férfi válogatottsági rekorder, Király Gábor adta át, Jakabfi Zsanett nevében Nagy Mihály vette át az elismerést.

A férfi labdarúgók közül a szintén Németországban szereplő Gulácsi Péter nyerte a díjat, Juhász Roland és Szalai Ádám előtt. A magyar válogatott kapusa az RB Leipzig csapatával jelenleg a negyedik a Bundesligában, 2018-ban az Európa-liga csoportköréig jutott, a magyar válogatottal pedig második helyen végzett a Nemzetek Ligája-csoportjában.

– Nagy céljaim vannak a jövőre nézve, továbbra is tudásom legjavát akarom nyújtani, és bízom benne, hogy a következő hónapokban a válogatottban és Lipcsében is lesz okom az örömre. Őszintén szólva akkor lennék a legboldogabb, ha jövőre már a legjobb tíz jelölt közé is nehéz lenne odaférni ebben a kategóriában, mert az azt jelentené, hogy a magyar labdarúgó válogatott emlékezetes évet produkált, és kijutott az Európa-bajnokságra –  fogalmazott Gulácsi Péter.

A jelöltekre összesen – rekordot jelentő – 432 sportújságíró voksolt, míg az év gólját a szurkolók választhatták meg. Utóbbi szavazás győztese a ferencvárosi Sigér Dávid lett, aki az MTK hálóját vette be egy gyönyörű átlövéssel az OTP Bank Liga 13. fordulójában. Sigér Dávid két korábbi gólvágótól, Fazekas Lászlótól és Dunai Antaltól vette át a díját alábbi találatáért. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját a Ferencváros és a magyar válogatott egykori legendás csatára, Rákosi Gyula vehette át.
A zöld tízes 511 hivatalos mérkőzésen lépett pályára a Fradi színeiben, ezeket 116 gólt szerzett. A klub negyedik játékosaként érte el – Sárosi György dr., Fenyvesi Máté dr. és Mátrai Sándor után – az 500. tétmérkőzéses álomhatárt. Másfél évtizeden keresztül részese volt a zöld-fehérek minden nagy sikerének, négyszeres bajnok (1963, 1964, 1967, 1968), kétszeres MNK-győztes (1958, 1972), VVK-győztes (1965), VVK-döntős (1968), KK-győztes (1960) volt.

A magyar válogatottban 41 alkalommal kapott szerepet és négy gólig jutott. Első mérkőzése az az Anglia elleni találkozó volt, amit 1960. május 22-én, Albert Flórián két góljával 2:0-ra megnyert Magyarország. Részt vett az 1962-es és 1966-os világbajnokságon is, ahol mindkétszer a negyeddöntőig jutott a válogatott. 1960-ban, Rómában, bronzérmet nyert az olimpiai válogatottal.

Játékos-pályafutása befejeztével edzőként maradt a futball világában, először a Ferencváros korosztályos csapatainál, majd az ifjúsági válogatott szövetségi edzőjeként tevékenykedett. 1980 és 1982 között a Kecskeméti SC-nél, aztán Kuvaitban, az en-Nasszer csapatánál dolgozott. 1982 és 1988 között a Fradi pályaedzője, közben a női válogatott szövetségi kapitánya is volt. 1988 és 1990 között Albert Flóriánnal és Szűcs Lajossal irányították a zöld-fehérek első csapatát. A kilencvenes évek elején a Tatabányai Bányászt dirigálta, majd a III. Kerületi TVE együttesénél zárta le edzői karrierjét. Rákosi Gyulának a 97-szeres válogatott Gera Zoltán, a 2020-as Európa-bajnokság nagykövete, valamint Vági Márton, az MLSZ főtitkára adta át az elismerést.

A gála összes díjazottja:

Az év férfi sportolója:
Liu Shaolin Sándor (rövidpályás gyorskorcsolyázó)

Az év női sportolója:
Kozák Danuta (kajakos)

Az év csapata hagyományos csapatsportokban:
Győri Audi ETO KC

Az év csapata egyéni sportágak csapatversenyeiben:
Férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó

Az év edzője:
Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina (férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó)

Az év férfi labdarúgója:
Gulácsi Péter (RB Leipzig)

Az év női labdarúgója:
Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg)

Az év gólja:
Sigér Dávid (Ferencváros) MTK elleni találata

MLSZ-életműdíj:
Rákosi Gyula

MSÚSZ-MOB-életműdíj:
Jónyer István, Gergely Gábor, Klampár Tibor (asztalitenisz)

Az év fogyatékos férfi sportolója:
Gelencsér Róbert (szervátültetett atléta)

Az év fogyatékos női sportolója:
Gyurkó Alexandra (szervátültetett úszó)

Az év fogyatékos csapata:
női kerekesszékes vívóválogatott

Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője:
Beliczay Sándor (vívás)


A hírkategória további hírei

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS