Illyés Dániel: a kapusok szerves részét képezik a csapatjátéknak

2024. január. 31., 09:39   |

Illyés Dániel: a kapusok szerves részét képezik a csapatjátéknak

A férfi U19-es válogatott szövetségi kapusedzője, Illyés Dániel lassan tíz éve tevékenykedik a szövetség kötelékében. Labdarúgó-pályafutása során kilenc évig játszott az NB I-ben, illetve az amerikai másodosztályban is megfordult.

Illyés Dániel 2014-ben érkezett az MLSZ-hez, az A-válogatott akkori kapusedzője, Andrusch József hívására, és az U15-ös válogatottnál kezdte meg edzői pályafutását a szövetségen belül, ekkor még külsős edzőként. 2016-ban, az akkori szövetségi kapitány, Bernd Storck ajánlatát elfogadva főállású utánpótlás szövetségi edzőként folytatta karrierjét. Jelenleg az U19-es és az U17-es válogatott szövetségi kapusedzőjeként, illetve edzőképző instruktorként tevékenykedik az MLSZ-ben.

- Szövetségi kapusedzőként a feladataim közé tartozik a legtehetségesebb játékosok kiválasztása a válogatottak keretébe. A folyamat kezdetén az U15-ös válogatott kiválasztó edzőtáborában nézzük meg a legtehetségesebb kapusokat, emellett a klubok ajánlásai, illetve a bajnoki mérkőzéseken mutatott teljesítmény alapján alakítjuk az adott korosztályos kapuskeretet. A válogatott kapusok felkészítése során elsősorban a játékosok technikai és taktikai fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt és a játékstílusunkból fakadóan egyre fontosabb elvárás, hogy a kapusaink hogyan vesznek részt a csapat hátulról történő építkezésében, sokszor vele együtt kialakítva az emberfölényt a labdakihozatalokban, illetve bizonyos helyzetekben a labdabirtoklásban. Az elemzésekkel, az értékeléssel és a visszacsatolással, valamint a kapcsolattartással járó feladatokat is mi, szövetségi kapusedzők látjuk el. Az utóbbit illetően, szoros együttműködés jellemzi a klubok és a szövetség kapusedzőinek a munkáját. A válogatott összetartásokon rögzítjük az edzéseket és a mérkőzéseket, amelyeket megosztunk a játékosok klubjának kapusedzőjével is. A folyamatos kapcsolattartás azt a célt is szolgája, hogy az edzők minél átfogóbb képet kaphassanak a játékosaik állapotáról. Összességében elmondható, hogy a kapusok felkészítésének hozzávetőleg 80%-a történik a klub keretein belül és 20%-a válogatott edzőtáborokban, ezért számunkra kulcskérdés, milyen a kooperáció a klubban dolgozó kollégákkal – mondta Illyés Dániel.

A modern kapusedzői szerepkörnek megfelelően, az elmúlt években jelentős plusz feladatokkal bővült a stábban betöltött szerepe. A vezetőedző munkáját egyes területeken egyfajta védekezésért felelős asszisztens edzőként is segítik. A nagy események előtt az ellenfél támadó tendenciáit vizsgálva tervezik az edzéseiket. A saját védekező pontrúgás stratégiák tervezése, ellenfelek elemzése, a pontrúgások és a tizenhatoson belüli védekezés csapat szintű gyakoroltatása, a kapus és a védő összmunkák kialakítása a kapusedzők feladata és felelőssége. Korábban évekig Szélesi Zoltánnal, jelenleg pedig Jeremiás Gergő vezetőedzővel együtt dolgozva, időnként kifejezetten ezekre a területekre fókuszálva, tervezik közösen az edzés gyakorlatokat. A kapusjáték a csapatjáték része, a hatékony védekezési eljárások érdekében, így komplexen készítik fel a csapatot és a kapusokat ezekre a helyzetekre, konszenzusban az aktuális vezetőedzővel.

Illyés Dániel profi labdarúgóként kilenc évet töltött az NB I-ben, játszott többek között az Újpestben, amellyel kétszer is szerzett bajnoki ezüstérmet. Pályafutása meghatározó része Egerhez köthető, ahol az Eger SE-vel először az NB II-be, majd az NB I-be is feljutott, később pedig az általa létrehozott Egri Kapus Akadémia vezetője volt, miközben az egri Eszterházy Károly Egyetemen testnevelő tanári mesterdiplomát szerzett. Játékoskarrierje végén az Egyesült Államokban egy szezont játszott a másodosztályú Atlanta színeiben az NASL ligában. Kapusedzői tanulmányait Angliában végezte (FA GK B) majd 2018-ban itthon szerezte meg az UEFA GK A diplomát. Emellett UEFA A licenszes edzői végzettséggel rendelkezik.

A szövetségi edzőként szerzett tapasztalatait edzőképző instruktorként is kamatoztatja, ugyanis az UEFA Goalkeeper B és C tanfolyamainak kidolgozásában, valamint a tananyag oktatásában is szerepet vállal az U21-es válogatott szövetségi kapusedzőjével, Milinte Árpáddal karöltve, korábbi válogatott kapusok, Petry Zsolt, Király Gábor és Sáfár Szabolcs támogatásával.

- A kapusokra azt mondják, hogy ez egy egyéni sportág a csapatsporton belül, ugyanakkor a jelenlegi trendeknek megfelelően a kapusok egyre inkább szerves részét képezik a csapatjátéknak, ami egy nagyon fontos szemléletmódbeli változást jelent a kapusok világában. Egy olyan posztról beszélünk, ahol az alkati tényezők, a fizikális felkészültség, illetve a szisztematikus munka nagyon magas szintre el tud juttatni akár még egy átlagos tehetségű fiatalembert is – fogalmazott Illyés Dániel.

A férfi utánpótlás-válogatottak kapusedzői feladatait Illyés Dánielen kívül Kövesfalvi István és Milinte Árpád látja el. Előbbi emellett az A-válogatott, utóbbi pedig az U21-es válogatott kapusedzőjeként tevékenykedik.