Európai Szuperkupa-döntő a Puskásban!

2020. június. 17., 15:41   |    

Európai Szuperkupa-döntő a Puskásban!

Szeptember 24-én Budapesten rendezik a két legrangosabb európai klubsorozat, a Bajnokok Ligája és az Európa-liga győztesének párharcát. Az UEFA végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy ezen a napon az új Puskás Arénában játsszák le az európai Szuperkupa-döntőt. Férfi válogatottunk október 8-án lép pályára Szófiában Eb-pótselejtezőn.

Az UEFA végrehajtó bizottsága szerdai ülésén hozott döntése történelmi jelentőségű, mivel hazánkban korábban még sosem rendezték meg nemzetközi férfi kupasorozat egymérkőzéses döntőjét.

– Az UEFA Szuperkupa-döntő rendezésével hazánk ismét egy kiemelkedő sporteseménynek adhat otthont. Remélhetőleg a magyar futballszurkolók személyesen, a helyszínen láthatják a kontinens legjobbjait – fogalmazott dr. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke. – Az UEFA a döntéssel a magyar labdarúgás fejlődését, az infrastruktúra megújulását, valamint azt ismerte el, hogy a futballélet koronavírus utáni újraindulásában Magyarország az élen járt.

A koronavírus-járvány miatt az UEFA kénytelen volt egy időre leállítani az európai kupasorozatokat is, amelyek így csak nyáron érnek véget. A két legrangosabb torna győztesének párharca a Szuperkupa-döntő, amelynek budapesti megrendezésével újabb sportdiplomáciai sikert ért el a Magyar Labdarúgó Szövetség.

A szövetség sportdiplomáciai sikereinek köszönhetően Magyarország az utóbbi években több rangos európai futballeseménynek is elnyerte a rendezését: 2014-ben U19-es Európa-bajnokság, 2019-ben női BL-döntő színhelye volt Magyarország, az UEFA friss döntése alapján idén az európai Szuperkupa-döntőnek ad otthont Budapest. Jövőre az EURO2020-nak, vagyis a férfi Európa-bajnokságnak leszünk társházigazdái, valamint szintén 2021-ben társrendezői leszünk az U21-es Európa-bajnokságnak. A mai UEFA-döntés értelmében Budapest 2023-ban rendezhet Európa-liga-döntőt, nem 2022-ben, mint ahogy azt az európai szövetség március elején bejelentette.

Sűrűbb NL-program

Eb-meccsek Budapesten

A jövő nyári Európa-bajnokság budapesti csoportmérkőzéseit 2021. június 15-én 18 órakor (a rájátszásból továbbjutó csapat Portugália ellen), 19-én 15 órakor (rájátszásból továbbjutó csapat Franciaország ellen) és 23-án 21 órakor (Portugália-Franciaország) rendezik a Puskás Arénában, míg a budapesti nyolcaddöntőre június 27-én 18 órakor kerül sor.

Az UEFA döntésének megfelelően nem változik jelentősen a Nemzetek Ligája új, őszi lebonyolítása, ám a versenynaptár sűrűbb lesz a szokásosnál. Marco Rossi együttese az NL-ben a B-ligában szerepel, és érintett az Eb pótselejtezőiben is.

A Nemzetek Ligája első két mérkőzését szeptember 3. és 8. között rendezik meg. A folytatásban, az októberi és novemberi FIFA-játéknapokon a magyar válogatott három-három találkozót játszik a rendelkezésre álló nyolc nap alatt, oly módon, hogy mindkét esetben az Eb-pótselejtező-mérkőzéssel indul a futball hete. A mieink október 8-án kezdenek Bulgáriában, továbbjutás esetén pedig november 12-én fogadhatjuk az Izland–Románia összecsapás győztesét.

2021-ben, de más időpontban lesz U21-es Eb

A jövő évre tervezett U21-es Európa-bajnokságot az eredeti terveknek megfelelően, 2021-ben rendezi meg Magyarország és Szlovénia, és az eredeti tervekkel azonos számú mérkőzést játszanak a csapatok a torna során. Az UEFA második legnagyobb tornájának lebonyolítása annyiban változik, hogy a csoportkör és az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseit két külön időszakban rendezik meg.

A csoportmérkőzéseket március 24. és 31. között játsszák le, míg az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseire május 31. és június 6. között kerül sor. Márciusban az A-csoport küzdelmeinek a Bozsik-stadion és Székesfehérvár ad otthont, míg a C-csoport meccseit Szombathelyen és Gyirmóton rendezik meg. A kieséses szakaszban a Bozsik-stadion egy negyeddöntőnek, Székesfehérvár pedig egy negyed- és egy elődöntőnek lesz a házigazdája.

Ősszel lesz a női U17-es elitkör

A tavasszal elmaradt női U17-es elitkört szeptember 12-20. között rendezi meg az UEFA. A döntőt pedig október 8. és 14. játssza le a nyolc legjobb csapat Svédországban. 

Döntés a klubsorozatokról

Annak érdekében, hogy a 2019/20-as sorozatok utolsó szakasza megfelelően elkülönüljön a következő idény mérkőzéseitől, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga 2020/21-es idényének selejtezőit nem oda-visszavágós rendszerben játsszák le, hanem egy mérkőzés dönt majd a továbbjutásról. Kivétel ez alól a Bajnokok Ligája play-off köre, amely továbbra is két meccsen dől majd el. A selejtezők sorsolásán dől el, hogy a párharcokban mely csapat játszhat a saját stadionjában.

A klubsorozatok 2020/21-es selejtezőinek időpontjai:

UEFA Bajnokok Ligája
Előselejtező kör: augusztus 8. és 11.
Első selejtezőkör: augusztus 18-19.
Második selejtezőkör: augusztus 25-26.
Harmadik selejtezőkör: szeptember 15-16.
Play-off: szeptember 22-23. és szeptember 29-30.
Csoportkör: október 20-21., október 27-28., november 3-4., november 24-25., december 1-2., december 8-9.

UEFA Európa-liga
Előselejtező kör: augusztus 20.
Első selejtezőkör: augusztus 27.
Második selejtezőkör: szeptember 17.
Harmadik selejtezőkör: szeptember 24.
Play-off: október 1.
Csoportkör: október 22. és 29., november 5., és 26., december 3. és 10.

A 2020-2021-es női Bajnokok Ligája selejtezőtornáit október 7. és 13. között rendezik meg. Ennek sorsolását szeptember első hetében tartja az UEFA. A lebonyolítás a női mezőnyben nem változott.


A hírkategória további hírei

Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS