Eltemették Demján Sándort

2018. április. 10., 16:22   |

Eltemették Demján Sándort

Kedden örök nyugalomra helyezték Demján Sándort Budapesten a Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhely 19-es parcellájában.

A március 26-án 75. életévében elhunyt üzletember végső búcsúztatásán több ezer ember rótta le kegyeletét, köztük nagykövetek, politikusok, az üzleti, a művészi és a sport világ számos hazai képviselője.

A temetésén jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, valamint a kormány több minisztere.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a barátok, kollégák, üzlettársak nevében elmondott búcsúbeszédében az elhunyt munkásságát méltatta. Mint fogalmazott, az ellátandó feladat lekötötte életét, munkatempója öldöklőnek tűnt, és bár csapatjátékos volt, döntéseiben szeretett szuverén lenni. A vállalkozók elismert vezetőjeként kiállt értük, és ellensége volt a hatékonyságot akadályozó bürokráciának. Demján Sándor megkérdőjelezhetetlen hazafi volt, mindig az ország érdekeit nézte – emlékeztette a gyászolókat.

A neves üzletember a labdarúgással több alkalommal is kapcsolatba került élete során: az MTK labdarúgó-szakágának elnöke volt, illetve vezette az MLSZ közgazdasági bizottságát. 2000-ben a Magyar Labdarúgó Liga elnöke lett, és a professzionális klubok gazdasági stabilitásáért fáradozott.

A március 27-i Magyarország–Skócia felkészülési mérkőzésen Demján Sándorra egyperces gyászszünettel emlékezett meg a Magyar Labdarúgó Szövetség.

Demján Sándor 1943. május 14-én született Börvelyen. Szakmai karrierjét 1965-ben a Gárdonyi ÁFÉSZ-nél kezdte. Pályája során számos cég létrehozásánál bábáskodott: 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása. Nagyvállalkozóként feladatának tekintette a kultúra támogatását, 2003-ban létrehozta a Prima Primissima Díjat.

2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.